Огляди Кіно 20.05.2023 о 14:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Форсаж Х» / Fast X

Микита Казимиров

Автор рецензій

Рецензія на фільм «Форсаж Х» / Fast X

Кінофраншиза «Форсаж» настільки міцно закріпилася в популярній культурі та свідомості глядачів, що без неї важко уявити сучасний світ. Вона така ж всюдисуща, як пиво Corona Extra або сімейні цінності, про які герої автосаги не втомлюються говорити вже багато років. Навіть закінчитися «Форсаж» нормально не може, бо десятий фільм — лише перший із трилогії, яка нібито має покласти край найпопулярнішій у світі автомобільній епопеї. Розповідаємо в рецензії нижче, яким вийшов «Форсаж Х».

2.5
Плюси: акторська гра Джейсона Момоа; чудові й захопливі погоні; впізнаваний акторський склад; дивне, майже мазохістське задоволення від тупості всього на екрані
Мінуси: безглуздість історії; один із найнахабніших зачинів на продовження в історії кінематографа; десята частина вже особливо не дивує

«Форсаж Х» / Fast X

Жанр бойовик
Режисер Луї Летер’є
У ролях Він Дізель, Брі Ларсон, Джейсон Момоа, Мішель Родрігес, Джон Сіна
Прем’єра кінотеатри
Рік виходу 2023

Життя Домініка Торетто (Він Дізель) нібито знову йде своєю чергою. Він навчає сина дрифтувати на масл-карі, п’є пиво, копається в запчастинах автомобілів і загалом не особливо переживає. Але з минулим Торетто подібна ідилія не могла тривати вічно — полювання на нього розпочинає новий небезпечний ворог Данте Рейєс (Джейсон Момоа). Він хоче не просто вбити Домініка, а й знищити перед цим усе, що має значення для головного героя.

Прочитали зав’язку? Чудово, тепер можете про неї забути. Адже «Форсаж Х» — це фільм, у якому сюжет і сценарій відіграють настільки незначну роль, що на них можна сміливо не звертати увагу. Так, тут є доволі якісна структура, опрацьовані діалоги і виразний темп, але все це настільки ж важливо, наскільки важлива можливість пограти у відеоігри в системі автомобілів Tesla. Тобто це все, звісно, кумедно, але автомобіль ви купуєте не заради цього, хіба не так?

Новий фільм активно розкидається відсиланнями на попередні частини «Форсажу», немов заграючи з фанатами франшизи. Навіть пам’ять загиблого Пола Вокера під ремікс тієї самої пісні See You Again «Форсаж Х» не забуває вшанувати.

Щоправда, відчувається все дещо вимученим і натужним. Як, утім, і дуже багато чого в цій перегоновій серії. Однак фансервіс на місці, тут зазначимо.Рецензія на фільм «Форсаж Х» / Fast X

Тільки як можна критикувати те, що успішно працює ось уже багато років? Похід на «Форсаж Х» ніяк не змінить ваші уявлення про франшизу, адже за рамки своєї формули фільм не виходить. Ніяких автомобілів у космосі тут теж не чекайте, нехай кожна гонитва тут і обставлена вкрай пафосно і зі своїм смаком. Хоча фанатів «Форсажу» тут навряд чи щось здивує.

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .

«Форсаж Х» ніби перекреслює всі ті норми Високого Кіно™, про яке багато років говорять режисери рівня Мартіна Скорсезе і Девіда Лінча. Це фільм, на який потрібно йти компанією гучних друзів, щоб активно обговорювати те, що відбувається прямо під час перегляду. Прихопивши при цьому з собою якісь закуски та напої. Не найкультурніша поведінка, але повірте, у «Форсажі Х» немає нічого путнього, що можна пропустити за жартами та чавканням.

Рецензія на фільм «Форсаж Х» / Fast X

Так, акторська гра Джейсона Момоа і Брі Ларсон тут приємно дивує. З Данте вийшов першокласний антагоніст-соціопат, який привертає до себе погляди глядачів і полонить своєю чарівністю. Попуррі зіркових акторських облич у фільмі в принципі сподобається тим, хто дивиться кіно лише заради відомих імен. І можна було б поміркувати про розкриття персонажів і приділений кожному час, але тут у всіх приблизно рівнозначне значення для історії. Приблизно рівнозначно блякле і прісне.

«Форсаж Х» — навіть не швидкоїжа від світу кінематографа. Його скоріше можна порівняти зі всілякими чипсами та сухариками, які з’являються так само швидко, як і зникають. І нехай порівняння з їжею — це дуже поганий тон у питаннях критики художніх творів, але у випадку «Форсажу Х» відмовити собі в цій слабкості чомусь не виходить. Можливо, тому що кіно тільки на неї й заслуговує.

Рецензія на фільм «Форсаж Х» / Fast X«Форсаж» давно перестав бути про любов до автомобілів і екстремального водіння загалом. Це особливо добре помітно на контрасті з трейлером адаптації Gran Turismo, яка якраз про ці піднесені речі насамперед. «Форсаж» же більше про самозамилування собою. Це річ у собі, яка вже не здатна хоч якось змінитися.

І є тільки два варіанти, як за такої ситуації ставитися до «Форсажу Х». Шлях перший: ви геть вимикаєте свій мозок і отримуєте дивне задоволення від калейдоскопа знайомих облич, вибухів і автомобілів. Шлях другий: на місцеву історію ви дивитеся крізь призму настільки масштабної іронії, що ви ніби самі вигадуєте собі фільм. Тільки навіщо тоді витрачати час на похід до кінотеатру?Рецензія на фільм «Форсаж Х» / Fast X

«Форсаж» окремо славиться своїми моментами з Corona Extra, фразами про родину і хрестом Домініка Торетто. У «Форсажі Х» усі ці моменти автори показали в перші п’ять хвилин фільму. Ніби всі на знімальному майданчику розуміли, заради чого і для кого все затівалося.

Під час мого перегляду після показу цих трьох елементів кілька людей у кінозалі встали та вийшли, так і не повернувшись, щоб продовжити перегляд. Можливо, в цьому і був їхній «Форсаж Х». Можливо, в цьому і є весь «Форсаж Х».

«Форсажу Х» неможливо створити ні хорошу рекламу, ні погану. Він все одно окупиться, ви нічого не можете з цим вдіяти. Змиріться і розслабтеся. У кінотеатри на чергові покатушки з Віном Дизелем вас все одно ніхто не жене