Огляди Кіно 13.08.2023 о 15:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Ґран Туризмо» / Gran Turismo

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg

Микита Казимиров

Автор рецензій

Рецензія на фільм «Ґран Туризмо» / Gran Turismo

GT Academy — унікальний захід, що максимально щільно пов’язує світ відеоігор і реальність. За допомогою нього гравці в Gran Turismo можуть отримати шанс потрапити у світ справжніх автомобільних змагань. Звісно, конкуренція величезна, але мета того варта. У 2011 році завдяки GT Academy 19-річний хлопець Янн Марденборо зміг стати професійним автогонником, до цього ніколи навсправжки водінням не займаючись. Саме йому присвячена екранізація Gran Turismo. Якою вона вийшла — читайте в нашій рецензії.

3.5
Оцінка ITC.ua
Плюси: запалюща історія про успіхи простої людини; відмінно поставлені сегменти з перегоновими змаганнями; гідна реалізація всіх сильних сторін жанру спортивних драм
Мінуси: хронометраж для місцевої історії занадто довгий, що призвело до появи затягнутих сцен; загальна банальність сценарію; фанатам ігор Gran Turismo може не вистачити акцентів на автомобілях

«Ґран Туризмо» / Gran Turismo

Жанр біографічна спортивна драма
Режисер Ніл Бломкамп
У ролях Орландо Блум, Девід Гарбор, Арчі Мадекве, Джимон Гонсу
Прем’єра кінотеатри
Рік виходу 2023
Сайт IMDb

Молодий підліток Янн (Арчі Мадекве) мріє про кар’єру професійного перегонника. Але він росте в бідній сім’ї, у якої немає можливості забезпечити його мрію. Тому коли через гру Gran Turismo він дізнається про існування GT Academy, за допомогою якої може потрапити у світ автоспорту, то відчайдушно чіпляється за цей шанс. Тепер йому доведеться довести своїй сім’ї, конкурентам і тренеру Джеку (Девід Харбор), що він здатний стати справжнім гонщиком. А для цього потрібно далеко не тільки вміти добре водити.

Якщо ви дивилися хоча б одну спортивну драму у своєму житті — то якоюсь мірою ви вже знаєте, про що буде «Ґран Туризмо». Фільм дотримується всіх законів, канонів і шаблонів жанру, тож здивувати його особливо нічим. Не можна сказати, що це прямо погано, але від Бломкампа багато глядачів явно очікували іншого.

Проблема навіть не зовсім у відсутності якихось розривів сценарних штампів, а в загальній затягнутості того, що відбувається. Навіть з огляду на те, що ви приблизно знаєте від самого початку, який шлях пройде Янн до своєї мрії, це однаково виглядало б захопливіше в більш сфокусованій подачі. Але замість 90 хвилин фільм триває всі 135, через що він наповнений прохідними сценами та промовлянням очевидних моментів, які й так уже були озвучені.

Але все-таки історія приваблює і захоплює, бо вона працює на перевіреній часом формулі «андердог досягає успіху крізь усі проблеми». Щось у нашій душі постійно вимагає подібних сюжетів, щоб жити було трохи легше. І автори «Ґран Туризмо» реалізують таку історію в максимально доступній і захопливій формі.

Онлайн-курс "Створення особистого бренду" від Skvot.
Прокачайте особистий бренд для підсилення власного бізнесу, підвищення продажів та впізнаваність на ринку.
Дізнатись більше про програму курсу і досвід лектора

Рецензія на фільм «Ґран Туризмо» / Gran Turismo

Gran Turismo як серія відеоігор завжди була про торжество автомобілів, у якому кожна деталь була відтворена з максимальною точністю. Практично автомобільний фетишизм в ігровій формі. Gran Turismo розмінює цю маніакальну пристрасть на більш людяну історію, в якій автомобілі — лише інструменти для досягнення мети.

Фанатам оригінальної серії ігор такий підхід може не дуже сподобається, але причини вибору такого вектора очевидні. Все-таки більшість людей хочуть отримати повноцінну історію, а не милування автомобілями на дві з гаком години.

Людській стороні історії фільму допомагають розкритися місцеві актори. На Орландо Блума і Девіда Гарбора максимально приємно дивитися в кожній сцені з ними, нехай їхні образи максимально протилежні та нагадують прийом «хороший і поганий поліціянт». Хімія між ними також на висоті. А Арчі Мадекве гідно перевтілився в підлітка, який долає всі труднощі та загартовує свій дух заради досягнення мрії.

Рецензія на фільм «Ґран Туризмо» / Gran Turismo

Коли справа стосується вже безпосередньо перегонових змагань, у «Ґран Туризмо» немає проблем. Бломкампу вдалося відтворити всю напругу автомобільних перегонів, заради якої мільйони людей по всьому світу і стежать за цим видом спорту. Заїзди тут — боротьба особистостей та машин, а в симбіозі вони досягають неймовірного ефекту занурення в змагання.

Звісно, як біографічний фільм «Ґран Туризмо» припускає доволі багато вольностей у своїй історії. Знімальна команда пожертвувала вірогідністю заради захопливого шоу. І все б добре, але занадто довгий хронометраж все-таки відчутно зменшує захоплення.

Онлайн-курс "Створення особистого бренду" від Skvot.
Прокачайте особистий бренд для підсилення власного бізнесу, підвищення продажів та впізнаваність на ринку.
Дізнатись більше про програму курсу і досвід лектора

Рецензія на фільм «Ґран Туризмо» / Gran Turismo

Sony твердо має намір захопити кінопрокат своїми екранізаціями ігор для PlayStation. Uncharted з Томом Голландом показав, що у компанії на це є всі шанси. «Ґран Туризмо» — чергова сильна заявка, яка, на жаль, справжнім проривом так і не стала. Але якщо Sony продовжить тримати хоча б таку планку якості, кінематограф явно збагатиться багатьма хорошими фільмами. А там і до того самого «прориву» не так уже й далеко.

Висновок:

«Ґран Туризмо» — несподіваний фільм у колекції робіт Ніла Бломкампа. І тим приємніше, що результат вийшов хороший. Це гідна спортивна драма, яка чомусь забула вислів «найкраще — ворог хорошого», через що місцями кульгає — але лише місцями


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: