Огляди Кіно 27.05.2023 о 15:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Русалонька» / The Little Mermaid

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg

Микита Казимиров

Автор рецензій

Рецензія на фільм «Русалонька» / The Little Mermaid

Хвилю рімейків класичних мультфільмів Disney, здається, вже не зупинити. Надто вже добре показали себе з фінансового погляду «Книга джунглів», «Аладін» і «Король Лев». А в майбутньому з примітного на нас чекає щонайменше рімейк «Ліло і Стіч», навколо якого вже почалися скандали через підбір акторського складу. Рімейк «Русалочки» також не обійшовся без скандалів ще на етапі анонсу. Але тепер ми нарешті можемо розповісти в нашій рецензії, яким вийшов новий погляд на класику Disney.

3
Оцінка ITC.ua
Плюси: легка і приємна атмосфера; краса підводного світу; милозвучні нові версії знайомих пісень; акторська гра місцевих зірок
Мінуси: картинка страждає від дивної кольорокорекції та постобробки; фільм занадто простий і наївний; відсутність нових поглядів на першоджерело

«Русалонька» / The Little Mermaid

Жанр пригоди
Режисер Роб Маршалл
У ролях Голлі Бейлі, Давид Діггс, Мелісса МакКарті, Хав’єр Бардем, Джона Хауер-Кінг, Аквафіна, Джейкоб Тремблей
Прем’єра кінотеатри
Рік виходу 2023
Сайт IMDb

Юна русалонька Аріель (Голлі Бейлі) вкрай цікавиться світом людей. Їй цікаво абсолютно все, чим займається людство, а в окремій підводній печері вона зберігає свої скарби з поверхні. Тільки ось її батько Тритон (Хав’єр Бардем) суворо заборонив своїм дочкам будь-яким чином взаємодіяти з людьми, адже колись саме через них загинула мама Аріель. Але коли під час кораблетрощі Аріель рятує принца (Джона Гауер-Кінг), повноцінне занурення дівчини у світ на поверхні стає лише питанням часу. І цим хочеться скористатися зла відьма Урсула (Мелісса МакКарті).

Майже всі рімейки мультфільмів Disney критикують за спробу занадто дослівно слідувати першоджерелам, при цьому надмірно сильно напираючи на реалізм. Через це шарм оригіналу втрачається, адже жодне живе знімання не здатне відтворити експресію анімації або хоча б наблизитися до неї. У такому разі потрібно шукати власні підходи. Вдалий приклад тут — «Круелла» з її цинізмом і фокусом на світі моди.

«Русалонька» 2023 року, на жаль, і не намагається якось доповнити першоджерело. Історія тут максимально проста, а автори ніби сподівалися, що глядачі ще до походу в кінотеатри будуть знайомі з хоч якимось варіантом сюжету про Аріель. Через це деякі моменти в сценарії опущені, а сам темп оповіді відчувається поспішним і сумбурним.

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

Рецензія на фільм «Русалонька» / The Little Mermaid

З іншого боку, фільм має привабливий вигляд. Місцеві підводні красоти приваблюють, а у флорі та фауні поєднуються як реалістичні елементи, так і фантастичні. Це особливо добре помітно по рибці Флаундеру і крабу Себастьяну. На рекламних матеріалах вони мають комічний вигляд, але в динаміці виглядають цілком упевнено. Тож тут можете видихати.

«Русалонька» страждає від чи то дивної кольорокорекції, чи то проблем із постобробкою. Багато кадрів практично повністю занурені в темряву, окремі плани виглядають занадто розмитими, а майже всі кольори — занадто бляклими.

Може здатися, що таким чином знімальна команда передає з реалістичного боку підводне життя. Але це якраз той випадок, коли реалізмом можна було пожертвувати заради барвистої картинки. Адже заради цього й існує кінематограф. До того ж кілька «яскравих» сцен у «Русалоньці» все-таки є — і вони вийшли без сорому феєричними.Рецензія на фільм «Русалонька» / The Little Mermaid

Акторська гра Холлі Бейлі, до якої було так багато нарікань ще до прем’єри фільму, також питань не викликає. Так, це не щось видатне, але у дівчини вийшло чудово передати образ підводної істоти, яка вперше пізнає чудеса земного світу. Решта акторів теж радують, особливо Мелісса МакКарті. Хіба що Хав’єру Бардему історія не особливо дає показати себе повною мірою.

І яка ж «Русалонька» без пісень, вірно? У фільм увійшли всі знакові композиції з оригіналу, хіба що в інших аранжуваннях і, що логічно, з іншими голосами. До них претензій немає взагалі. Ймовірно, тому що над піснями працював композитор оригінального мультфільму Алан Менкен. Тож місцева версія Under the Sea напевно застрягне у вашій голові щонайменше на кілька днів після перегляду.Рецензія на фільм «Русалонька» / The Little Mermaid

Нову версію «Русалоньки» не особливо сильно хочеться критикувати. Це максимально безпечний фільм, який не дивує, а скоріше викликає легкі приємні емоції. Без перегинів і захоплень, але й без відторгнення. Фільм з легкістю розвіює всі упередження щодо рімейків Disney і великих корпорацій, які наживаються на класиці.

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

«Русалонька» 2023 року — все ще еталонний прояв капіталізму, який активно тисне на почуття ностальгії. Але робить це досить уміло, щоб відкинути питання і заперечення вбік.

А якщо єдине, що вас турбує, — це колір шкіри головної героїні, то ваша думка в питаннях критики фільмів не враховується, вибачте.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!

Висновок:

Нова «Русалонька» — це явно не той фільм, заради якого потрібно кидати всі справи та швидше бігти в кіно. Але як адаптація класики з сучасними технологіями він працює цілком успішно. Заодно зайвий раз доводячи, що класика Disney з нами серйозно та надовго


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: