Огляди Кіно 12.03.2023 о 11:29 comment views icon

Рецензія на фільм «Ведмідь під кайфом» / Cocaine Bear

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg

Микита Казимиров

Автор рецензій

Рецензія на фільм «Ведмідь під кайфом» / Cocaine Bear

У 1985 році в штаті Джорджія влада виявила тіло чорного ведмедя. Розтин показав, що помер він через передозування кокаїном, якого намагалися позбутися наркодилери. Тварині просто не пощастило з’їсти кілька пакувань із наркотиком, а якщо точніше — 34 кілограми. Ведмідь отримав прізвисько Кокаїновий Ведмідь і став однією з визначних пам’яток штату Кентуккі. А 2023 року вийшов фільм, який вільно переказує цей випадок. Розповідаємо, яким вийшов «Ведмідь під кайфом».

4
Оцінка ITC.ua
Плюси: гарний і різноманітний гумор; харизматичні персонажі; цікаве розкриття теми стосунків усередині сім'ї; несподіваний як для своєї зав’язки рівень якості всього у фільмі
Мінуси: ведмедя і відвертого трешу подекуди не вистачає; загальна простота сюжету

«Ведмідь під кайфом» / Cocaine Bear

Жанр комедійний горор
Режисер Елізабет Бенкс
У ролях Кері Расселл, Марго Мартіндейл, Рей Ліотта, Олден Еренрайк, Бруклін Прінс, Крістофер Гів’ю, О’Ши Джексон
Прем’єра кінотеатри
Рік виходу 2023
Сайт IMDb

Сюжет фільму починається з невдалого доставляння пакунків з кокаїном, в результаті якої вони виявляються розкидані в одному з національних парків штату Теннессі. Повернути наркотики відправляють пару помічників місцевого кримінального боса. Але до кокаїну раніше добирається чорний ведмідь. І тепер усім туристам і місцевим жителям належить дізнатися, на що здатна тварина під наркотиками.Рецензія на фільм «Ведмідь під кайфом» / Cocaine Bear

Концепція «Ведмідя під кайфом» дещо оманлива. Адже може здатися, що вся суть фільму зводиться до «тварина під наркотиками вбиває людей і поводиться дивно». І це в історії теж є, але ось що цікаво. Для фільму з назвою «Ведмідь під кайфом» самого ведмедя тут не дуже багато, а в сценарії займає він далеко не провідні позиції.

Важко повірити, але «Ведмідь під кайфом» — фільм про одвічні сімейні цінності та зіткнення різних підходів до стосунків між батьками й дітьми.

Сценарій зіштовхує три сім’ї з різними цінностями та демонструє на прикладі екстремальної ситуації, куди можуть привести міжлюдські стосунки. Утім, «міжлюдські» вони лише умовно, адже одна з ключових сімей у фільму — це сім’я ведмедя.

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

Кіно загалом вкрай грамотно поводиться зі своїм центральним персонажем, помірно дозуючи його присутність на екрані. Також у «Ведмідя під кайфом» добре прописані й інші герої. Завдяки цьому вони не здаються лише жертвами тварини та сценарними елементами. До них прив’язуєшся, за них починаєш переживати та відчувати щиру симпатію.

Дивно, але під час перегляду фільму іноді спливають спогади про «Швидкісний потяг» із Бредом Піттом. Там основу історії становила конфронтація між харизматичними персонажами. І в історії про ведмідя та наркотики теж у героїв чарівності не бракує, нехай розмаху зі стилем тут і не вистачає. Але сам факт наявності такої паралелі приємно дивує.

Кіно загалом вийшло набагато кращим за свій синопсис, через один який можна як пройти повз, так і зацікавитися потенційним трешем. Утім, якщо ви хочете максимальної концентрації останнього, то «Ведмідя під кайфом» краще пропустити. Бо це більш серйозне і грамотно поставлене кіно, яке використовує таку дивну зав’язку для цікавої розповіді та донесення деяких моралей.

А до того ж це ще й щиро смішний фільм, який грамотно дозує різні види гумору, щоб підняти настрій глядачам. Знайшлося тут місце і вульгарностям, і комедійній жорстокості, і стандартним підходам до комедії. Усе це працює.Рецензія на фільм «Ведмідь під кайфом» / Cocaine Bear

«Ведмідь під кайфом» більше комедія, ніж хорор.

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

І це зовсім не погано. Фільм чудово усвідомлює, на які почуття тиснути — і яким саме чином. Ніякою історичною правдивістю тут і не пахне, прив’язка до реальної історії Кокаїнового Ведмедя тут дуже умовна. Але перегляду це ніяк не заважає.

Додатково «Ведмідь під кайфом» добре звучить і має приємний вигляд. Робота зі звуком і музикою у фільмі на високому рівні, а деякі треки хочеться додати до свого плейлиста. Сам ведмідь, який, вочевидь, зроблений за допомогою комп’ютерної графіки, має якісний вигляд і не викликає відторгнення.Рецензія на фільм «Ведмідь під кайфом» / Cocaine Bear

Навіть для цікавих режисерських прийомів у «Ведмідя під кайфом» знайшлося місце. Приміром, замість акцентування уваги на ведмеді кіно від самого початку вводить все нових і нових персонажів, які ніби з чернеток Тарантіно втекли. Фільм у принципі часом любить виводити з кадру ведмедя-наркомана, щоб краще зосередитися на людях.

І це спрацювало. Що, відверто кажучи, дуже дивно, якщо враховувати спроби фільму стати треш-комедією. Але тим приємніший посмак, коли закінчуються титри. І навіть сцени після титрів тут досить доречні.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!

Висновок:

«Ведмідь під кайфом» міг би стати черговим фільмом про протистояння людей і небезпечної тварини. Але виявився цікавою і легкою комедією, яка вичавлює максимум із концепції. І в якій навіть знайшлося місце своїй глибині


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: