Огляди Кіно 22.07.2023 о 10:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Вони клонували Тайрона» / They Cloned Tyrone

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Рецензія на фільм «Вони клонували Тайрона» / They Cloned Tyrone

21 липня платформа Netflix презентувала чергову п’ятничну прем’єру — фантастичну комедію «Вони клонували Тайрона». У рецензії нижче розбираємось, чи спроможний цей фільм скрасити вечір вихідного дня та подарувати позитивні емоції, яких зараз так сильно потребуємо усі ми — українські глядачі.

3.5
Оцінка ITC.ua
Плюси: цікава науково-фантастична складова, фільм добре тримає увагу у першій половині, прекрасна взаємодія акторського тріо Боєга—Парріс—Фокс, доречна ретро-стилізація
Мінуси: невеличка затягнутість, певна передбачуваність, не всі відповіді варті очікувань, фільм дещо розчаровує у кульмінаційному акті

«Вони клонували Тайрона» / They Cloned Tyrone

Жанр науково-фантастична комедія
Режисер Джуел Тейлор
У ролях Кіфер Сазерленд, Джеймі Фокс, Джон Боєга, Тейона Парріс, Девід Алан Грір
Прем’єра Netflix
Рік випуску 2023
Сайт IMDb

Неголений похмурий наркодилер Фонтейн живе у афроамериканському гетто, ходить в качалку та штовхає кокаїн тутешньому наброду. Якось він виявляє, що місцевий сутенер Чарльз на прізвисько «Пронира» заборгував йому певну суму грошей за товар.

Навідавшись до злісного боржника, Фонтейн забирає готівку та вже було заводить авто, щоб забратися геть. Але в цей момент на стоянці мотелю з’являються конкуренти та всаджують кілька куль у невдачливого бізнесмена.

Усе, що відбудеться далі, можна сприйняти за спойлери, тому ми лише обережно відзначимо, що головним героям доведеться мати справу з масштабною змовою, пов’язаною з клонуванням людей.

Рецензія на фільм «Вони клонували Тайрона» / They Cloned Tyrone

Перед переглядом «Вони клонували Тайрона» виглядав як середньостатистична нетфліксівська нісенітниця з дурнуватим гумором та посереднім сюжетом. Але на ділі стрічка виявилася досить дотепною та винахідливою соціальною сатирою з реверансами у бік блексплуатейшена 70-х та цікавим науково-фантастичним концептом.

Дійство підкріплюється по-хорошому абсурдистським гумором, де небезпеку несе навіть куряча гомілка зі швидкоїжі, а головні зірки Джон Боєга, Тейона Парріс та Джеймі Фокс буквально сяють у своїх ролях (особливо останній). До того ж наратив може бути цікавий прихильникам конспірологічних теорій.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Варто зазначити, що тут точно зіграє на руку той фактор, коли до перегляду краще знати про цей фільм якнайменше. Навіть трейлер розповідає злочинно багато, тому ми наполегливо рекомендуємо його всіляко ігнорувати.

Рецензія на фільм «Вони клонували Тайрона» / They Cloned Tyrone

Перша половина стрічки проходить без проблем: спостерігати за метаннями недолугих персонажів захопливо, а нарощування інтриги тільки додає залученості в історію.

Буксувати сюжет починає у другій частині, після того, як в кадрі з’являється непохитний Кіфер Сазерленд, а глядачам нарешті дають деякі відповіді на насущні питання. Ось тут якраз відчувається, що творча фантазія авторів дещо вичерпалася.

Для сценариста Джуела Тейлора («Крід 2», останній «Космічний Джем») «Вони клонували Тайрона» став режисерським дебютом, причому дуже непоганим. Західні критики лишились від нього у захваті (рейтинг свіжості на Rotten Tomatoes вражає).

Фільм називають одним з найкращих у цьому році та порівнюють із «Пасткою» Джордана Піла та «Вибачте, що потурбував» Бутса Райлі, хоча, звісно, за тоном оповіді творіння Тейлора ближче до останнього.

Рецензія на фільм «Вони клонували Тайрона» / They Cloned Tyrone

Ймовірно, якась частина позитивних відгуків ґрунтується на проблематиці картини. Адже це ще одна спроба засудити расизм, ідеї білого супремасизму та в цілому історія про те, що ці проблеми нікуди не поділися у сучасному США (тим паче недавньому трампівському).

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

Але, навіть якщо не звертати увагу на те, що Тейлор та його співавтор Тоні Роттенмаєр намагаються висміяти, «Вони клонували Тайрона» виглядає хорошим зразком ескапістського кіно, яке виявляється помітно серйознішим, ніж можна було очікувати. 

Хоча по-справжньому смішні моменти теж присутні: не кожен автор спроможний видати якісний жарт, спираючись на вульгарщину, яка такою по суті не є. При цьому творці пропонують навмисне зернисту картинку та химерну ретро-естетику, завдяки якій вдається досягти більш колоритного сетингу.

В цілому вийшла симпатична мішанина із жанрів, божевільний сюжет якої найкраще схарактеризує анекдотична репліка персонажа Сазерленда: «Сутенер, наркодилер і повія заходять в бар…».

Висновок:

«Вони клонували Тайрона» не тягне на такий щедрий статус, як топовий фільм року. Але це непогане кіно для вечора вихідного дня, якому не вистачило потужного завершального акорду, щоб глядач зміг згадати хоча б на наступний день, хто в біса такий цей Тайрон


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: