Огляди Серіали 28.01.2023 о 10:30 comment views icon

Рецензія на серіал «Агенція “Локвуд і Ко”» / Lockwood & Co

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Рецензія на серіал «Агенція “Локвуд і Ко”» / Lockwood & Co

27 січня на Netflix вийшов серіал «Агенція “Локвуд і Ко”», що зосереджується на темах надприродного та зловісного. Це адаптація дуже успішної та визнаної читачами однойменної серії книжок (а точніше — перших двох) британського письменника Джонатана Страуда. Усього серія налічує п’ять томів, перший з яких був опублікований у 2013-му. У цій рецензії розповідаємо, що це агенція така, і чи варта вона уваги.

3.5
Оцінка ITC.ua
Плюси: класний контент для підлітків, хороші роботи молодих акторів, пристойні спецефекти, дійсно круті горор-моменти, хороша атмосферність, цікавий музичний супровід, грамотне поєднання жанрів
Мінуси: загальна типовість сюжету, а також помітне зниження темпу у другій половині, пов'язане зі зміною розповіді, бо це екранізація вже другої книги серії

«Агенція “Локвуд і Ко”» / Lockwood & Co

Жанр підлітковий детектив, трилер, надприродне
Режисери Вільям Макгрегор, Кетрін Моршед, Джо Корніш
У ролях Рубі Стоукс, Камерон Чепмен, Алі-Хаджі Хешматі, Іванно Джеремі, Люк Тредевей
Прем’єра Netflix
Рік випуску 2023
Сайт IMDb

Дія серіалу, як і у першоджерелі, розгортається в альтернативному Лондоні. Півстоліття тому країна зазнала нашестя привидів, які несуть смертельну небезпеку усім живим. Цю подію влучно назвали Проблемою. Боротися з потойбічним ворогом можуть тільки підлітки, адже саме вони мають здатність чути та бачити привидів.

Таким чином дорослими були створені спеціальні агенції, що спеціалізуються на боротьбі з незваними гостями. Молода дівчина Люсі Карлайл прибуває до столиці Великобританії у пошуках нового місця роботи. Вона володіє унікальним даром чути привидів, навіть найсильніших.

Рецензія на серіал «Агенція “Локвуд і Ко”» / Lockwood & Co

Після низки невдалих спроб влаштуватися в одну з агенцій героїня потрапляє на співбесіду в «Локвуд і Ко”», де справляє гарне враження на її засновника Ентоні Локвуда. Ця агенція відрізняється від інших тим, що не керується дорослими та налічує усього лиш трьох співробітників: власне, самого Локвуда, його товариша Джорджа і віднині Люсі. Попереду їх чекають дуже небезпечні пригоди.

Онлайн-курс "Створення електронної музики" від Skvot.
Практичний курс про те, як знайти власний стиль та написати й зарелізити свій перший трек.
Програма курсу і реєстрація

Що ж, Netflix поповнив свою відеотеку черговим young-adult контентом, від якого можна відчути певний передоз. Поки соцмережі буквально божеволіли від підліткового хіта «Венздей», стрімінговий гігант вже готував нову історію про молодих та обдарованих, котра претендуватиме на глядацьке захоплення.

Всесвіт серіалу увібрав у себе деяку архаїчність, притаманну і першоджерелу. Тут з однаковою успішністю фігурують як телефонні будки, так і рапіри, що перетворилися ледь не на головну зброю проти привидів.

Рецензія на серіал «Агенція “Локвуд і Ко”» / Lockwood & Co

І хоча події відбуваються у місті більш-менш сучасному, тутешні локації наповнені атмосферою вікторіанської епохи. А з приходом Проблеми наступив і кінець розвитку технологій. Тому немає тут ні ноутбуків, ні смартфонів, ні інших звичних для сьогодення гаджетів. Замість пошуку потрібної інформації в мережі герої мусять час від часу навідуватись в старий-добрий архів, а голосові повідомлення записувати на аудіокасети.

В усьому іншому «Агенція “Локвуд і Ко”» виглядає типовим нетфліксівським продуктом, спрямованим в першу чергу на підліткову аудиторію. В якийсь момент основною загрозою для головних героїв стає не потойбічна погань, а дорослі. Вони майже всі становлять негативних персонажів. Добрих дорослих можна перерахувати на пальцях однієї руки.

Онлайн-курс "Створення електронної музики" від Skvot.
Практичний курс про те, як знайти власний стиль та написати й зарелізити свій перший трек.
Програма курсу і реєстрація

Відчувається певний спад після екватору серіалу. Тобто починається історія як доволі захопливий сюжет про протистояння дітей з привидами. Перша частина має більше динаміки, вона банально цікавіша та ефектніша. В деяких сценах творці дозволяють собі додати якісні горор-елементи, і вони виглядають круто.

Рецензія на серіал «Агенція “Локвуд і Ко”» / Lockwood & Co

Але після того, як за лиходійство починають відповідати здебільшого люди, сюжет позбувається початкового запалу, істотно просідає і втрачає в плані інтриги. Відбувається цей процес з п’ятого епізоду і стає невідворотним. Нудьга псує загальне враження, спостерігати за наступними пригодами вже не так цікаво.

Втім, з технічного боку «Агенція “Локвуд і Ко”» виконаний на дуже високому рівні. Починаючи зі стилізованих вступних титрів, де з газетних заголовків глядач може ознайомитися з передісторією, і закінчуючи хімією між молодими акторами. Зі спецефектами теж повний порядок, хоча наявні у кадрі привиди навряд чи зможуть когось здивувати.

В результаті «Агенція “Локвуд і Ко”» виглядає хорошим проєктом для підлітків, тому має усі шанси стати новим хітом Netflix, зробити з юних акторів справжніх зірок та завоювати TikTok. У соцмережах обов’язково будуть порівнювати схожість Рубі Стоукс із Флоренс П’ю. От тільки в очах глядачів за 30 усі ці досягнення виглядатимуть досить сумнівно.

Висновок:

«Агенція “Локвуд і Ко”», очевидно, поповнить серію успішних підліткових проєктів Netflix. Серіал намагається не загубитися на їхньому тлі та навіть якось виділитися з-поміж них. Це нормальний варіант з розряду «подивитися і забути», але для більш зрілої і вибагливої публіки розвага надто проста і нехитра


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: