Огляди Серіали 24.02.2024 о 10:00 comment views icon

Рецензія на серіал «Мосьє Спейд» / Monsieur Spade

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Рецензія на серіал «Мосьє Спейд» / Monsieur Spade

Нещодавно телеканал АМС завершив показ кримінально-детективного трилера «Мосьє Спейд», сюжет якого зосереджений на персонажі класичного нуарного роману «Мальтійський сокіл» Дешилла Гемметта. Відповідальність за виконання титульної ролі була покладена на плечі 59-річного британського актора Клайва Овена. У цій рецензії розповідаємо, у яку пригоду пан Спейд втрапив цього разу та чи варта вона того, щоб бути прикутим до екрана впродовж шести неквапливих епізодів.

Рецензія на серіал «Мосьє Спейд» / Monsieur Spade

Плюси:

в міру захоплива кримінально-детективна історія; некваплива діалогова оповідь грамотно побудована, щоб глядач не втрачав зацікавлення під час перегляду; харизматичний головний герой з великою кількістю дотепних іронічних реплік; класна акторська робота від Клайва Овена; шанобливе ставлення до оригінального фільму і приємні відсилання до нього

Мінуси:

часом суцільні діалоги змушують нудитися; деякі потенційно цікаві персонажі не отримують достатньо часу для розвитку/розкриття характеру; перший епізод ознайомлювальний і довгенько розхитує човна, а фінал викликає почуття незадоволеності, що є суттєвим недоліком

7/10
Оцінка ITC.ua

«Мосьє Спейд» / Monsieur Spade

Жанр кримінально-детективний трилер
Режисер Скотт Френк
У ролях Клайв Овен, Кара Боссом, Дені Меноше, Луїз Бургуан, К’яра Мастроянні, Стенлі Вебер, Метью Бірд, Ребекка Рут, Джонатан Заккаї
Прем’єра АМС
Рік випуску 2024
Сайт IMDb

1955 рік. У невеличке сонячне містечко Бозуль десь на півдні Франції прибуває суровий американець в довгому плащі та елегантному фетровому капелюсі. На задньому сидінні його авто знаходиться трохи налякана 8-річна дівчинка Тереза — дочка однієї померлої знайомої непроханого в цих краях гостя, який намагається передати її батьку. В останнього дуже сумнівна репутація, та й удома приїжджі його не застають.

У розпал грози вони потрапляють у неприємну ДТП, але на допомогу стражденним приходить ефектна жінка у розкішному Rolls-Royce. Не встигає глядач розгледіти очевидну іскру між попутниками, як шляхом серії нехитрих монтажних склейок хвилини перетворюються на роки. Герої встигають одружитися, а юна Тереза вирушити у місцевий монастир. Тепер американець насолоджується пенсією у мальовничій місцині, а ще купанням голяка у басейні на задньому дворі красивого будинку та виноградниками, що залишились йому у спадок від нині вже покійної дружини.

Та біда приходить звідки не чекали. Мало того, що лікар виявив у героя емфізему легень, що стала наслідком затятого багаторічного куріння (зате простата в порядку — і вже добре!), так ще й хтось лихий застрелив впритул шістьох місцевих черниць. Що ж, пані та панове, це схоже на ритуальну розправу, і Сем Спейд знову у грі.

«Мосьє Спейд»

Вже у дебютному епізоді той, хто, що називається, «у темі» без зайвих зусиль помітить прокладений місток між найвідомішою екранізацією роману Геммета з неперевершеним Гамфрі Богартом та новим серіалом-продовженням. Маленька Тереза є дочкою тієї самої Бріджит О’Шонессі, котра морочила голову Спейду у нуарній класиці Джона Г’юстона 1941 року.

Онлайн-курс "Створення текстів" від Skvot.
Великий практичний курс для розвитку скілів письма та створення історій, які хочеться перечитувати Результат курсу — портфоліо з 9 робіт та готовність братися за тексти будь-яких форматів.
Детальніше про курс

Перший годинний епізод стає не найзахопливішим на світі введенням у курс справ, де найцікавіше відбувається аж у кінці, щоб мотивувати глядача до подальшого перегляду.

Але немає причин для занепокоєння. По-перше, навіть якщо хтось не читав книжку і не дивився фільм, це не стане перешкодою для цікавого перегляду. По-друге, після серії-ознайомлення події набувають виразних рис тієї самої заплутаної історії, заради якої всі зібрались.

«Мосьє Спейд»

У ній з’явиться багато зацікавлених сторін, ледь не кожен становитиме ту чи іншу загрозу (причому не лише ті, хто підозріло тупцює в темних закутках), а тут ще й таємничий ghost rider розгорне полювання на мосьє Спейда. І це при тому, що у хвилини найбільшого стресу йому доводиться відмовляти собі в задоволенні посмакувати таку спокусливу ракову паличку.

Поки Кеннет Брана ч̶в̶а̶н̶и̶т̶ь̶с̶я̶ ̶п̶и̶ш̶н̶о̶т̶о̶ю̶ ̶в̶л̶а̶с̶н̶и̶х̶ ̶в̶у̶с̶і̶в по-голлівудськи помпезно екранізує Агату Крісті, де зрештою його Пуаро, як і втомлений Спейд, шукає спокою у післявоєнній Європі, автор нашумілого «Ферзевого гамбіта» Скотт Френк робить власну спробу якщо не переосмислити, то вправитися у старомодному жанрі та перевірити його на міцність у сучасних реаліях. При цьому не позбавляючи твір доцільної старомодності. Тутешній підхід більш приземлений і по-телевізійному скромніший, що серіальному формату йде тільки на користь.

Френку немає жодного сенсу обрамлювати свою історію в яскраву і дорогу обкладинку. Хіба що такою можна вважати відмову від сліпого слідування правилам гри у похмурий нуар: для останнього тут забагато легковажності (принаймні з боку головного героя) та залитих щедрим сонечком виноградників і ланів.

«Мосьє Спейд»

Серіал апелює скоріше до шанувальників поступового занурення в інтелектуальні літературні нетрі біля каміна з келихом гарного вина, ніж до постійних відвідувачів мультиплексів з попкорном і колою напереваги. Недарма один з персонажів, звертаючись до Спейда, символічно промовляє: «Ваше життя в Сан-Франциско гідне стати сюжетом роману». Кумедно.

Онлайн-курс "Створення текстів" від Skvot.
Великий практичний курс для розвитку скілів письма та створення історій, які хочеться перечитувати Результат курсу — портфоліо з 9 робіт та готовність братися за тексти будь-яких форматів.
Детальніше про курс

Літературоцентрична оповідь «Мосьє Спейда» наділена навмисною неквапливістю та дотепністю, що постачається завдяки влучним реплікам головного героя. При цьому, як і будь-який (літературний) твір, серіал має свої слабкі і сильні сторони.

Наприклад, поряд з не завжди захопливими та подекуди затягнутими діалогами існує ймовірно найкумедніший допит в історії кіно, який у підсумку все одно перетвориться на діалог. Для декого ж це продовження взагалі може зійти за необов’язковий фанфік. Далеко не усім сподобається і невиразний фінал.

«Мосьє Спейд»

Клайв Овен, який вже давненько не балував нас ролями такого калібру, сипле дотепностями зі швидкістю кулемета та виявляється головною окрасою шоу. Є тут і Дені Моше, котрий пригощав свіжим молоком підступного нациста Ганса Ланду у «Безславних виродках» Тарантіно, хоча отримав він не дуже багато простору для розкриття персонажу. Загалом всі виконавці виглядають гармонійно у довірених їм ролях.

«Семюел Спейд… Яке дурне ім’я» — дивується один з французьких поліціянтів ще у першій серії. Та в основі серіалу лежить зовсім не дурний сюжет з вже точно не дурним героєм, чарівності якого має вистачити сповна, щоб провести пару-трійку вечорів у його приємній компанії.

Висновок:

«Мосьє Спейд» варто дивитися усім прихильникам старомодних детективних історій та глядачам, які скучили за цікавими головними ролями від Клайва Овена.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: