Огляди Серіали 20.08.2023 о 10:00 comment views icon

Рецензія на серіал «Обраний» / The Chosen One

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Рецензія на серіал «Обраний» / The Chosen One

З 16 серпня на Netflix можна подивитися фантастичну драму «Обраний». Його сюжет засновано на серії коміксів «Американський Ісус» Марка Міллара та Пітера Гросса. В рецензії нижче розповідаємо, чи буде цей проєкт цікавий його цільовій аудиторії, а заразом і старшому поколінню глядачів.

2
Оцінка ITC.ua
Плюси: часом цікава взаємодія юних героїв, непогана операторська робота
Мінуси: серіалу не вдається адекватно донести свої теми та ідеї, головний герой якийсь пасивний та зовсім не цікавий, затягнутість оповіді, формат 4:3 виглядає зрозумілим, але невиправданим; в цілому перегляд серіалу виявляється марним, через що стає шкода витраченого на нього часу

«Обраний» / The Chosen One

Жанр фантастична/фентезійна підліткова драма
Режисер Еверардо Гут
У ролях Діанна Агрон, Теноч Уерта, Карлос Бардем, Боббі Ланоу, Софія Сісн’єга
Прем’єра Netflix
Рік випуску 2023
Сайт IMDb 

Коли Джоді був ще немовлям, його мати Сара була змушена покинути США та переїхати до Мексики. Через 12 років ми дізнаємося, що родина оселилася у невеличкому тихому містечку в Південній Нижній Каліфорнії. Вже підліток, Джоді ходить у місцеву школу, де заводить вірних друзів, а Сара залишається напоготові, щоб у будь-який момент з легкістю чкурнути в інше, більш безпечне місце.

Одного разу юнак стає жертвою нещасного випадку, коли на нього з моста буквально звалюється вантажівка. Завдяки диву хлопець обмежується легким переляком, на ньому не лишається жодної подряпини, в той час, як водій впадає у кому. Згодом Джоді виявляє у себе й інші надлюдські здібності: він зцілює стражденних, перетворює воду на вино та стає справжнім месією для містян. Але як хлопчині впоратися з тягарем такої великої відповідальності?

Рецензія на серіал «Обраний» / The Chosen One

Дивлячись на свіженьке шоу від Netflix, доходиш висновку, що саме шоу цей проєкт можна назвати з великою натяжкою. Не зовсім зрозуміло, на яку конкретно аудиторію він розрахований.

Проблема в тому, що підліткам навряд чи імпонуватиме позамежна драматичність та серйозність, де немає навіть натяку на супергеройщину. Ніяких захопливих пригод і озвучення великих істин на кшталт «з великою силою приходить велика відповідальність» очікувати не варто.

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Але і старшим глядачам знайти щось дійсно цікаве буде важкувато. Млява оповідь про компанію мексиканських дітлахів та їхні проблеми й переживання — явно не те що потрібно публіці, яка вже дуже далека від пубертатного періоду.

Рецензія на серіал «Обраний» / The Chosen One

Не слід розраховувати і на стандартну для Netflix п’ятничну розвагу після насиченого робочого тижня. Автори явно не ставили за мету створити ескапістський легковажний контент для відпочинку.

Кожен епізод, окрім фінального, починається з флешбеку, а співвідношення сторін становить звичне широкоформатне зображення. Та коли дійство повертається до основного таймлайну, автори перемикаються на застарілий формат 4:3, присутність якого не виправдана.

У своєму інтерв’ю співавтор оригінального коміксу (дія якого у серіалі була перенесена з США у Мексику) Макс Міллар порівнював адаптацію з видатним «Містом Бога», «Ромою» Альфонсо Куарона, а щодо атмосфери серіалу згадав «Залишся зі мною» Роба Райнера.

Рецензія на серіал «Обраний» / The Chosen One

Та після перегляду «Обраного» розумієш, що усі ці порівняння виглядають надто компліментарно. На додаток вищезгадані стрічки мають стандартний для повнометражок хронометраж, а от серіал триває приблизно 4 години. Погодьтесь, подібна надмірність тільки б нашкодила тій же «Ромі».

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Нетфліксівське творіння не змогло знайти ідеальний баланс між тим, що намагається донести та як воно це робить. Іноді те, що відбувається на екрані не піддається ніякому поясненню чи логічному осмисленню.

При намаганнях видати виразну форму, автори забувають про виразність змісту. У кадрі фігурує велика кількість хрестів, але надзвичайно мало релігійного символізму, який би дійсно сприяв якісному наповненню історії та збагаченню її контексту.

Рецензія на серіал «Обраний» / The Chosen One

Коли головний герой лишається неушкодженим після страшної аварії, відразу згадується «Невразливий» М. Найта Ш’ямалана. Його втеча з матір’ю у мексиканську глушину і ситуація в цілому нагадує поневіряння Сари та Джона Коннора (тут імена навіть майже ідентичні — Сара та Джоді). Втім, усі спроби надати історії цікавих аналогій не роблять її саму цікавішою.

При цьому до плюсів можна віднести старання юних акторів, хоча це не стосується виконавця головної ролі Боббі Ланоу. Хлопець тільки те і робить, що багатозначно вдивляється у порожнечу своїми великими сірими очима, поводиться кволо та відсторонено, а розкриття характеру його персонажу через усвідомлення божественних можливостей подається незграбно.

Глядачу часом буде важко розібратися, що відчуває малий, які у нього наміри та мотиви. А це ж один з найважливіших для сюжету аспектів.

Рецензія на серіал «Обраний» / The Chosen One

Звісно, серіал зачіпає делікатні теми релігії та віри, а також релігійного фанатизму та ідолопоклонства. Та в першу чергу це історія дорослішання і самоідентифікації.

Саме підлітки та їхні взаємовідносини виявляються головною рушійною силою розповіді. Однак малоймовірно, що у виборі між якимось веселим заняттям та переглядом саме цього серіалу школярі нададуть перевагу останньому.

Все-таки надворі поки що (умовно) безтурботні літні дні, коли краще поганяти м’яча на свіжому повітрі чи скупатися у кар’єрі в таку спекотну пору, аніж киснути перед екраном з сумнівним контентом. Втім, у багатьох дітей напевно є TikTok.

Висновок:

«Обраного» немає бажання рекомендувати ані підлітковій, ані дорослій аудиторії. Проєкт нагадує невпевненого у собі підлітка, котрий наче намагається розповісти серйозну та важливу історію, але постійно збивається з думки та видає щось нерозбірливе і малозрозуміле


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: