Огляди Серіали 04.06.2023 о 15:00 comment views icon

Рецензія на серіал «Сантехніки Білого дому» / White House Plumbers

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Рецензія на серіал «Сантехніки Білого дому» / White House Plumbers

В кінці травня на телеканалі НВО вийшов фінальний епізод мінісеріалу «Сантехніки Білого дому». Його сюжет заснований на реальних подіях, а також на книжці батька й сина Егіля та Меттью Крогів «Чесність: Хороші люди, поганий вибір та життєві уроки з Білого дому». У цій рецензії розповідаємо, наскільки дотепною вийшла ця політична сатира та чи варто звертати на неї увагу.

3
Оцінка ITC.ua
Плюси: першокласні перфоманси Вуді Гаррельсона та Джастіна Теру, їх чудова взаємодія у кадрі, Ліна Гіді теж молодець, досить якісна сатирична складова, що виливається у в цілому якісний гумор, гарна операторська робота, ретельно відтворений антураж початку 70-х років
Мінуси: недоречне поєднання комедійного та драматичного, не весь гумор виглядає дотепно, затягнутість епізодів, серіал довгенько розхитується, після перегляду складається стійке враження, що творці не використали увесь потенціал свого задуму

«Сантехніки Білого дому» / White House Plumbers

Жанр політична сатира, драма
Режисер Девід Мендел
У ролях Вуді Гаррельсон, Джастін Теру, Ліна Гіді, Донал Глісон, Кім Коутс, Джуді Грір, Кетлін Тернер
Прем’єра НВО
Рік випуску 2023
Сайт IMDb

У 1971 році військовий аналітик Деніел Еллсберг злив у The New York Times надсекретні «Документи Пентагону», що викривали діяльність США у В’єтнамі з негативного боку. Тодішній президент Річард Ніксон добряче розлютився через цю подію. У зв’язку з цим вирішили створити спеціальну секретну групу розвідки при адміністрації президента, яка отримала назву «Сантехніки Білого дому».

Формально в обов’язки команди входило перешкоджання витоків секретної інформації, зокрема у ЗМІ, бо це начебто могло нашкодити національній безпеці країни. Власне, через це група й отримала назву «сантехніки». Керувати операціями доручили колишнім агентам ЦРУ та ФБР — Е. Говарду Ганту та Дж. Гордону Лідді відповідно. Насправді ж хлопці та їх підопічні займались незаконною шпигунською діяльністю в інтересах Комітету з переобрання президента.

Рецензія на серіал «Сантехніки Білого дому» / White House Plumbers

Втім, порушувати закон, а разом з ним і принципи демократії «сантехнікам» довелося недовго. Під час спроб встановити прослуховувальну апаратуру у штабі кандидата в президенти від Демократичної партії Джорджа Макговерна, розташованому у комплексі «Вотергейт», було виявлено п’ятеро осіб-шпигунів. Ця подія призвела до резонансної політичної кризи, відомої як Вотергейтський скандал. Її кульмінацією стала перша в історії США відставка президента.

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

Власне, про Вотергейт було знято вже більш ніж достатньо фільмів і серіалів: від культової «Усієї президентської раті» Алана Пакули до торішнього Gaslit з Джулією Робертс та нашим добрим другом Шоном Пенном. Логічно, що новий серіал від НВО позиціювався не як суха інтерпретація фактів, а як політична сатира (котра до того ж межує з драмою). Тим паче шоуранери Алекс Грегорі та Пітер Гайк, а також постановник Девід Мендел вже встигли набити руку у жанрі завдяки роботі над успішним «Віцепрезидентом» від того ж НВО.

Рецензія на серіал «Сантехніки Білого дому» / White House Plumbers

Взагалі, цей рік поки що видається не дуже вдалим в плані серіалів. Наразі здивувати глядача більше шансів у таких приємних дрібничок, як «Місис Девіс», ніж у розпіарених нісенітниць на кшталт нещодавньої «Цитаделі». «Сантехніки» до свого виходу теж претендували на статус топового серіалу року, але зараз вже можна констатувати, що таким він точно не стане.

Проєкт може запропонувати цікавий сатиричний погляд на сумні події, відмінні акторські роботи від Вуді Гаррельсона та Джастіна Теру, а також чудово відтворений антураж початку сімдесятих.

Але так, щоби захопити від першого і не відпускати до останнього кадру, у нього зовсім не виходить. Щобільше, перші два епізоди можуть здатися нудними й відмовити від перегляду. Але вже з третьої серії, коли справа нарешті доходить до вотергейтських «пригод», стає істотно цікавіше і кумедніше.

Рецензія на серіал «Сантехніки Білого дому» / White House Plumbers

Суть історії — продемонструвати, наскільки ж впертими та некомпетентними дурнями були Гант і Лідді (і усі причетні на додаток). А їхня діяльність — не те що незаконною і підтримуваною найвищим керівництвом Білого дому, але й абсолютно безглуздою. При цьому самі агенти сліпо вірили, або, принаймні, хотіли вірити у те, що їхні дії реально були спрямовані на добробут держави. Серіалу вдається чудово передати недалекість головних героїв.

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

Задоволення під час перегляду можна отримати від того, що Гаррельсон і Теру почуваються у своїх карикатурних ролях, як риба у воді, а також класно взаємодіють у кадрі.

Перший кумедно відстовбурчує нижню щелепу та зображає хлопця, який розкидається фразочками типу «Джеймс Бонд вигаданий, а я — справжній». Другий носить пишні вуса і напускну самовпевненість, захоплюється гітлерівськими тирадами та взагалі — поводиться, як повний бовдур. Хлопці видають себе за крутих шпигунів, котрі ніби працюють на благо батьківщини, а насправді виявляються не особливо кмітливими злочинцями, що не в змозі навіть забезпечити команду якісними раціями.

Рецензія на серіал «Сантехніки Білого дому» / White House Plumbers

Спостерігати за суцільною некомпетентністю персонажів якоюсь мірою цікаво і весело, але творцям важкувато утримувати максимальний інтерес до свого дітища на протязі майже годинного епізоду, маючи в руках, по суті, тільки цей козир.

Автори свідомо додають до своєї фарсової розповіді серйозні драматичні елементи, але ті виглядають зайвими. Важко співіснувати моментам, котрі відверто висміюють дії «сантехніків», та тим, що, наприклад, зосереджуються на сімейних негараздах Говарда Ганта.

В цілому це нормальний продукт, якому рішуче не вистачило сатиричної дотепності рівня братів Коенів, щоб перетворитися на щось дійсно потужне. А так вийшов неоднозначний серіальчик не про лиходіїв, а про купку йолопів, які вирішили вплинути на долю Америки, поклавшись на шматок клейкої стрічки.

Висновок:

«Сантехніки Білого дому» — в міру якісна політична сатира і поганенька драма, що псує загальну картину. Втім, це все одно цікавий погляд на давні історичні події, абсурдність яких не підлягає жодному сумніву.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: