Статті Кіно 16.09.2023 о 11:00 comment views icon

Топ 10 фільмів, які варто подивитися, якщо подобається гра Starfield (Частина 2)

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Топ 10 фільмів, які варто подивитися, якщо подобається гра Starfield (Частина 2)

Минулого тижня матеріал про фільми на тему космічних досліджень та пригод отримав гарний фідбек від читачів. Тому ми вирішили зробити другу частину топу, відштовхуючись від рекомендацій, які ви пропонували у коментарях. Своєю чергою хочемо подякувати вам за активне обговорення та чималу кількість альтернативних варіантів, що добре вписуються у тематику статті. Що ж, мандрівка вийшла здебільшого ностальгійною та ретроспективною.

«Чужа земля» / Outland

Дата випуску: 1981
Рейтинг IMDb: 6,6
Місія: навести порядок на гірничодобувній космічній станції

Федеральний маршал Вільям О’Ніл прибуває на супутник Юпітера Іо, щоб заступити на посаду начальника поліції. Згодом він розуміє, що в цьому богом забутому місці усім начхати на закон, а дивні смерті місцевих шахтарів нікого не турбують. Відважний герой кидає виклик прогнилій системі та збирається дати бій тим, хто сіє навкруги смерть заради власної вигоди.

Перед тим, як взятися за написання та постановку сиквела «Космічної одіссеї 2001 року», про яку ми згадували у першій частині, Пітер Гаямс зняв космічний вестерн «Чужа земля» із Шоном Коннері (а ще ж був «Козеріг один» чотирма роками раніше). Вийшов свого роду парафраз класичного вестерну «Рівно опівдні», тільки з поправкою на науково-фантастичний сетинг.

«Ворог мій» / Enemy Mine

Дата випуску: 1985
Рейтинг IMDb: 6,8
Місія: вижити на сповненій небезпек планеті

Онлайн-курс "Android Developer" від robot_dreams.
Курс для всіх, хто хоче навчитися розробляти застосунки для Android з нуля, створити власний пет-проєкт для портфоліо та здобути професію, актуальну наступні 15–20 років.
Програма курсу і реєстрація

Пілоти двох ворожих таборів — людина Вілл Девідж та іншопланетянин-драк Джеррі — змушені об’єднати зусилля, щоб вижити на сповненій небезпек планеті. Під час космічного бою обидва опинилися тут не з власної волі, проте ця ситуація змусила їх пізнати ворога свого якнайкраще.

Вольфганг Петерсен видав зовсім не науково-фантастичний блокбастер з великою кількістю екшену, а зворушливу та приземлену історію, своєрідну робінзонаду з гуманістичним посилом. Вірогідно, саме через це стрічка з тріском провалилася у прокаті, але отримала щирий глядацький відгук вже з плином часу.

«Зоряна брама» / Stargate 

Дата випуску: 1994
Рейтинг IMDb: 7
Місія: активувати Зоряну браму та дослідити світ з протилежного боку

Онлайн-курс "Android Developer" від robot_dreams.
Курс для всіх, хто хоче навчитися розробляти застосунки для Android з нуля, створити власний пет-проєкт для портфоліо та здобути професію, актуальну наступні 15–20 років.
Програма курсу і реєстрація

Єгиптолог-ботан Деніел Джексон отримує запрошення дослідити стародавню споруду, яка виявляється порталом у незвідані світи. Розгадавши усі загадки для активації брами, науковець, разом з загоном військових на чолі з полковником Джеком О’Нілом, опиняються на невідомій планеті за межами нашої галактики.

«Зоряна брама», при всій повазі до «Універсального солдата», перший доволі масштабний проєкт німця Роланда Еммеріха у Голлівуді. Він поклав початок успішній медіафраншизі, куди входять 4 серіали, 2 телевізійних фільми, мультсеріал, комікси, відеоігри тощо.

Історія цікава тим, що пропонує міжгалактичні подорожі, здійснені не звичним шляхом, тобто на химерних зорельотах, а за допомогою магічного артефакту. А ще сюжет віддає перевагу давньоєгипетській атмосфері над традиційним для жанру космічним сетингом. Ну і про відмінну зачіску Курта Рассела не варто забувати.

«Космічні далекобійники» / Space Truckers

Дата випуску: 1996
Рейтинг IMDb: 5,4
Місія: перевезти через небезпечний шлях секретний вантаж

Джон Каньйон працює далекобійником та відмовляється служити великій корпорації. Опинившись у скрутній ситуації, він погоджується на сумнівну роботу. На борту його судна опиняється симпатична офіціантка Сідні та молодий далекобійник Майк Пуччі. Разом їм доведеться дати бій космічним піратам з кіборгізованим Чарльзом Денсом у якості ватажка та розкрити таємницю загадкового вантажу.

«Космічні далекобійники» у комедійному тоні показують, що навіть на далеких планетах у людей нічого не зміниться. Говорячи про фільм, режисер Стюарт Гордон зазначав, що «людство зіткнеться з тією ж старою корпоративною жадібністю, хабарництвом і корупцією, які залишили на Землі». До речі, ця тема проходитиме тонкою червоною ниткою й крізь сюжет вищезгаданого «Чужа земля».

Фільм вартувало назвати «Комічні далекобійники». Він однозначно не проходить перевірку часом як мінімум з технічної точки зору, але як ностальгійна сатира, пронизана пригодницьким духом заслуговує на згадку.

«Крізь обрій» / Event Horizon

Дата випуску: 1997
Рейтинг IMDb: 6,6
Місія: знайти зниклий зореліт «Горизонт подій» та з’ясувати причину його зникнення

У 2047 році космічний корабель «Льюїс і Кларк» вирушає до Нептуна, звідки надходить сигнал лиха з судна «Горизонт подій», зниклого сім років тому. Але діставшись пункту призначення, рятувальна команда виявляє, що корабель-привид несе смертельну небезпеку для кожного, хто ступить на його борт.

Після успіху «Смертельної битви» англійський кінематографіст Пол В.С. Андерсон мав багато пропозицій, але вирішив взятися саме за цей проєкт. Він не хотів створювати ще одну версію «Чужого», а натомість надихався класичними горорами «Будинок з привидами» Роберта Вайза та «Сяйво» Стенлі Кубрика, а також «Солярисом» Тарковського. Очевидні тут й відсилання до «Повсталого з пекла» Клайва Баркера.

Через дурнувату політику студії Paramount фільм позбувся багатьох відзнятих Андерсоном сцен, і заплановані 130 хвилин перетворилися на стандартний півторагодинний хронометраж. Що, втім, не завадило стрічці стати хітом продажів на відеоносіях та з часом отримати культовий статус.

«Загублені у космосі» / Lost in Space

Дата випуску: 1998
Рейтинг IMDb: 5,2
Місія: розпочати колонізацію придатної для життя планети Альфа Прайм

2058 рік. Життя на Землі скоро буде неможливим, тому людство має знайти собі нову домівку. Нею може стати планета Альфа Прайм, куди відправляється родина Робінсонів, щоб побудувати спеціальну браму, завдяки якій і буде здійснене переселення. Але в ситуацію втручається представник екстремістів доктор Сміт, що загрожує успіху усієї місії.

«Загублені у космосі» це адаптація однойменного серіалу, який виходив на CBS з 1965 по 1968 роки. Тут Гері Олдмен лише через рік після «П’ятого елементу» знову перевтілюється у космічного лиходія, а зірка ситкому «Друзі» Метт Леблан за старою звичкою залицяється до симпатичної докторки.

Це приклад високобюджетної фантастики 90-х, яка не виправдала очікувань та отримала на горіхи від преси, та разом з тим і прихильників у фільму було чимало.

«Червона планета» / Red Planet

Дата випуску: 2000
Рейтинг IMDb: 5,7
Місія: з’ясувати, чому знижується рівень кисню на Марсі 

Знову 50-ті роки ХХІ століття. Знову людство змушене покидати засмічену та перенаселену Землю та шукати іншого притулку. Цього разу космічна експедиція вирушає на Марс (де вже було проведено перший етап тераформування), аби з’ясувати, чому вироблений генномодифікованими водоростями рівень кисню почав стрімко падати.

Після шаленого тріумфу «Матриці» Керрі-Енн Мосс пересідає з «Навуходоносора» до «Марсу-1», щоб зіграти круту астронавтку Кейт Боуман (відсиланнячко зчитане). Але, як і «Загублених у космосі», «Червону планету» спіткала катастрофа у прокаті та низькі оцінки від рецензентів. Втім, тільки за жартики про нікчемність російської техніки фільму можна пробачити багато чого.

«Місія “Сереніті”» / Serenity

Дата випуску: 2005
Рейтинг IMDb: 7,8
Місія: вивести в ефір інформацію про катастрофічні експерименти Альянсу на планеті Міранда

Капітан корабля «Сереніті» Малкольм Рейнольдс та інші члени екіпажу тихо-мирно промишляли собі контрабандою та пограбуваннями, аж поки не виявили справжні здібності юної Рівер — сестри бортового лікаря Саймона Тема. Раніше йому вдалося звільнити стражденну з дослідницької лабораторії Альянсу. На пошуки т̶е̶р̶м̶і̶н̶а̶т̶о̶р̶к̶и дівчини урядовці відправляють крутого Оперативника, можливості якого здаються безмежними.

«Місія “Сереніті”» — пряме продовження культового серіалу «Світляк» Джосса Уідона. Це захопливий та динамічний космовестерн з прекрасним почуттям гумору, який виявився справжнім подарунком для численних шанувальників недовготривалого шоу. Не дивлячись на свій досить скромний бюджет, стрічка виглядає як повноцінний дорогий блокбастер. Зовсім не дивно, що її сприйняли позитивно як критики, так і глядачі.

«Пандорум» / Pandorum 

Дата випуску: 2009
Рейтинг IMDb: 6,7
Місія: колонізувати планету Таніс, та спершу — згадати все

Міжзоряний ковчег «Елізіум» прямує на планету Таніс (не Танос — і вже добре), адже життя на нещасній Землі невідворотно згасає. Час подорожі — 123 роки. Кількість пасажирів — 60 тисяч. Більшість з них знаходяться у стані анабіозу, а кілька членів екіпажу постійно мають ротуватися, щоб обслуговувати потреби корабля. Двоє пілотів зміни номер п’ять — капрал Бавер та лейтенант Пейтон — прокидаються та виявляють, що на кораблі відбувається щось явно лихе.

«Пандорум» це герметичний параноїдальний космогорор з розряду «ніхто не почує твій крик у космосі», хоча це ще те питаннячко — хто страшніший? — монстри-людожери чи схиблені люди. Фільм провалився у прокаті та отримав несхвальну критику, а от глядачі якось не злякалися трохи епілептичного монтажу та сприйняли історію значно краще.

«Валеріан та місто тисячі планет» / Valerian and the City of a Thousand Planets

Дата випуску: 2017
Рейтинг IMDb: 6,4
Місія: розгадати страшну таємницю та викрити підступного ворога

У далекому майбутньому численні цивілізації співіснуватимуть на «Альфі» — масштабній космічній структурі, населеній різноманітними жителями із тисяч планет. Уряд створює спеціальний поліційний підрозділ, що має слідкувати за правопорядком як на «Альфі», так і по всьому всесвіту. Майор Валеріан та його напарниця, сержант Лорелін, вирушають на чергове завдання, що стане початком їх небезпечної пригоди та розкриття великої таємниці.

Що тут казати, Люк Бессон у всій своїй красі та величі. Режисер багато років виношував ідею зняти космооперу, засновану на французькому коміксі «Валеріан і Лорелін». Невимовно дорогий та розмашистий європейський блокбастер. Можливо, не найкращий з точки зору сюжету та акторських перфомансів, але точно один з найяскравіших у плані візуальної складової та епізодичних виступів (чого вартує тільки камео Ріанни).

Нехай це ще один фінансово провальний фільм у списку, зате режисер нарешті втілив у життя давню мрію. То хіба це не привід потішитися за творця культового «П’ятого елементу»? Фільму воістину космічного.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: