Статті Кіно 10.09.2023 о 10:00 comment views icon

Топ 10 фільмів, які варто подивитися, якщо подобається гра Starfield

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Топ 10 фільмів, які варто подивитися, якщо подобається гра Starfield

6 вересня відбулась знаменна подія в ігровій індустрії — вихід відеогри Starfield. Вона пропонує зануритися у космічні подорожі, дослідження, пригоди тощо. Це надихнуло нас згадати про чудові фільми на тему смертельно небезпечних пригод у космосі. Отже, пристібаємо ремені та готуємось до зльоту.

Ми вирішили відкинути варіанти з космооперами («Зоряні війни», «Зоряний шлях»), адже їхній масштаб припускає щось більше, ніж скромна згадка про якийсь окремий фільм. Важливим фактором вибору була дослідницька діяльність людини у космосі, а також пригодницький елемент.

«Космічна одіссея 2001 року» / 2001: A Space Odyssey

Дата випуску: 1968
Рейтинг IMDb: 8,3
Місія: перша в історії людства експедиція до Юпітера

Щоб дослідити походження таємничого моноліту, виявленого на Місяці, людство відправляє у космос корабель Discovery One, який має дістатися Юпітера. На борту знаходиться команда дослідників у стані анабіозу, пілоти NASA Дейв Боумен та Френк Пул, котрі не знають про істинну ціль польоту, а також штучний інтелект HAL 9000, про який ми вже писали раніше. Та щось у цих трьох під час подорожі піде не так.

Жодну добірку на тему фільмів про космос не можна вважати повноцінною без невмирущої кубриківської класики. Її вклад у жанр наукової фантастики, та й в кінематограф загалом, неможливо переоцінити. Стрічка дає більше запитань, ніж відповідей, зокрема, про еволюцію людства та його місце у Всесвіті. Але така навмисна загадковість виключно пасує цій історії. Про візуальну складову годі й говорити.

Курс English For Tech: Speaking&Listening від Enlgish4IT.
Після курсу ви зможете найкраще презентувати свої досягнення, обговорювати проекти та вирішувати повсякденні завдання англійською мовою. Отримайте знижку 10% за промокодом TCENG.
Дізнатись про курс

«Аполлон-13» / Apollo 13

Дата випуску: 1995
Рейтинг IMDb: 7,7
Місія: висадження на поверхню Місяця

11 квітня 1970 року відбувся зліт пілотованого космічного корабля «Аполлон-13». Метою польоту було висадження на Місяці, але на третю добу подорожі на кораблі сталася аварія, що призвело до виснажливої боротьби трьох членів екіпажу за виживання і повернення додому.

Якщо вам відома культова фраза «Г’юстон, у нас проблема», то ви напевно знаєте, звідки вона. Тутешній сюжет, окрім власне реальних подій, було засновано на книзі «Втрачений місяць» одного з учасників тих подій Джеймса Ловелла та Джеффрі Клугера. В цілому стрічка Рона Говарда становить захопливу та напружену докудраму з крутим акторським складом, яка дозволяє краще зрозуміти, що ж сталося на тому злощасному кораблі.

«Місія на Марс» / Mission to Mars

Дата випуску: 2000
Рейтинг IMDb: 5,7
Місія: рятувальна експедиція на Марс

Курс English For Tech: Speaking&Listening від Enlgish4IT.
Після курсу ви зможете найкраще презентувати свої досягнення, обговорювати проекти та вирішувати повсякденні завдання англійською мовою. Отримайте знижку 10% за промокодом TCENG.
Дізнатись про курс

У 2020 році люди відправляють в експедиційну подорож на Марс екіпаж з чотирьох астронавтів. Але вже на самій червоній планеті відбувається дивний інцидент, в результаті якого в живих лишається тільки командир корабля Люк Грем. Щоб з’ясувати, що сталося насправді, командування на Землі споряджає другу експедицію. Ніхто навіть не міг уявити, які відкриття чекають на допитливих землян.

Цей фільм Браяна Де Пальми на момент виходу отримав в цілому негативні відгуки критиків, але у ньому закладений цікавий концепт зародження життя на Землі. Де Пальмі вистачає сміливості зіграти на території самого Кубрика, хоча, звісно, від видатного результату іменитого колеги він далекий, як Земля від Марсу. А ще тут Гері Сініз здійснює те, що в останній момент йому не вдалося в «Аполлоні-13» — власне, космічну мандрівку.

«Космічні ковбої» / Space Cowboys

Дата випуску: 2000
Рейтинг IMDb: 6,5
Місія: першочергова — дістатися до навігаційної системи старого радянського супутника зв’язку

Колись вони могли стати одними з перших астронавтів, але не склалося. Та зараз списані в тираж пілоти ВПС США знову потрібні своїй країні. Коли старезний радянський супутник, пережиток холодної війни, загрожує впасти на Землю, тільки четверо військових льотчиків аналогової епохи спроможні запобігти катастрофі, що неминуче насувається.

Дещо легковажний пригодницький фільм Клінта Іствуда зібрав позамежно крутий акторський склад. Окрім самого режисера в олдскульній команді підстаркуватих рятівників опинилися Дональд Сазерленд, Джеймс Гарнер та Томмі Лі Джонс. Тільки цим динозаврам під силу розібратися з підступним совітським мотлохом, що за замовчуванням несе смертельну небезпеку цивілізованому світу.

«Пекло» / Sunshine

Дата випуску: 2007
Рейтинг IMDb: 7,2
Місія: запалити Сонце

У 2057 році космічний корабель «Ікар-ІІ» намагається дістатися Сонця, аби скинути величезну бомбу на зорю та запалити її знову. Таким чином замерзла Земля отримає другий шанс, якщо, звісно, місія виявиться успішною.

Для британського постановника Денні Бойла цей проєкт виявився настільки виснажливим, що нещасний кінематографіст зарікся брати участь у чомусь подібному знову. Але усі страждання були не марними, адже «Пекло» виявився чудовим жанровим зразком, дарма що з тріском провалився у прокаті.

Бойл відмовився від розмашистості у стилі Крістофера Нолана (про нього згадаємо пізніше) та запропонував натуральний герметичний трилер, котрий у кульмінації перетворюється на слешер ледь не фреддікрюгерівського штибу. А Кілліан Мерфі грає фізика з ядерною зброєю на борту. Щось це явно нагадує.

«Прометей» / Prometheus

Дата випуску: 2012
Рейтинг IMDb: 7,0
Місія: виявити Творців, які можуть дати відповіді на таємницю походження людства

У 2093 році науково-дослідне судно компанії «Вейланд» відправляється на планету LV-223, аби виявити іншопланетну цивілізацію, котра, за даними вчених, створила людство. Формально дослідники мають наблизитися до відповідей на питання про походження людини, та натомість бідолашні здійснюють ніщо інше, як відкриття ящика Пандори.

Усі прекрасно знають, що Рідлі Скотт створив культовий космогорор «Чужий», але саме його «Прометей» якнайкраще вписується у добірку завдяки своєму дослідницькому фактору. Скотт, як і Кубрик, задає важливі філософські питання, але підходить до відповідей дещо з іншого боку. При цьому він примудряється пояснити походження Чужого, а це, на хвилинку, виглядає значно цікавіше, ніж намагання з’ясувати, звідки ж взялися ті шкідливі люди.

«Гравітація» / Gravity

Дата випуску: 2013
Рейтинг IMDb: 7,7
Місія: ремонт космічного телескопа «Габбл», та насправді — виживання

Після того, як корабель американських астронавтів зіштовхується з космічним сміттям (знову ці кляті росіяни!), вцілілими лишаються досвідчений командир експедиції Метт Ковальський та дослідниця Раян Стоун. Через пошкодження корабля вони не можуть повернутися на Землю, тому Ковальський пропонує дістатися до МКС за допомогою індивідуального ракетного двигуна. Але на шляху героїв виникає купа надскладних перешкод.

Окрім того, що «Гравітація» Альфонсо Куарона — по всім показникам видатне кіно, це ще й прекрасно зіграний майже моноспектакль. За Сандру Буллок переживаєш, як ніколи. У безкомпромісній битві між відчайдушною астронавткою та безкраїм і байдужим до її страждань космосом перша здобуває беззаперечну перемогу, бо ж «Міс Конгеніальність». Другорядний Клуні — наче краплі заспокійливого, а голос Еда Гарріса — символічне відсилання до «Аполлона-13».

«Інтерстеллар» / Interstellar

Дата випуску: 2014
Рейтинг IMDb: 8,7
Місія: знайти новий дім для людства

У недалекому майбутньому знесилена життєдіяльністю людства Земля починає добряче збоїти, що загрожує існуванню Homo sapiens. З сільськогосподарських культур більш-менш пристосованою до несприятливих умов виявляється кукурудза. Колишній інженер та льотчик-випробувач NASA Джозеф Купер, декілька вчених та пара роботів вирушають у далеку космічну подорож з метою виявити придатну для життя планету.

Монументальний блокбастер Крістофера Нолана вражає своїм розмахом, аудіовізуальною складовою (саундтрек від Ганса Циммера просто космічний) та сміливістю думки. Це одна з найкращих науково-фантастичних стрічок про подорожі в космосі у XXI столітті (принаймні, за глядацькими рейтингами). Не побоїмося гучності цієї заяви, та «Інтерстеллар» заслуговує місце десь поряд із шедевром Кубрика.

«Марсіянин» / The Martian

Дата випуску: 2015
Рейтинг IMDb: 8,0
Місія: експедиція на Марс та подальше виживання в особливо марсіянських умовах

Під час експедиції «Арес-3» на Марсі усі її учасники змушені евакуюватися через потужну бурю. Як пізніше виявляється, один з членів екіпажу на ім’я Марк Уотні не встиг на корабель. На Землі вирішили, що він загинув, але насправді Марку вдалося вижити. Тепер він лишився зовсім один та з обмеженими ресурсами на непридатній для життя планеті.

«Марсіянин» Рідлі Скотта близький до «Гравітації» тематично: в обох випадках героям доводиться протистояти непідвладній силі та буквально боротися за виживання. Втім, за настроєм досить легковажна стрічка Скотта разюче відрізняється від моторошного блокбастера Куарона.

Коли фільм отримав «Золотий глобус» у номінації «Найкращий фільм — комедія або мюзикл», сер Рідлі навіть піддав сумніву таке трактування свого дітища. Між тим Метт Деймон вже другий рік поспіль приміряє скафандр.

«Перспектива» / Prospect 

Дата випуску: 2018
Рейтинг IMDb: 6,3
Місія: пошук та видобуток дорогоцінного каменю на віддаленій планеті

Чоловік на ім’я Деймон та його дочка Сі приземляються на віддаленій планеті, щоб видобути дорогоцінні камені. Але на шляху вони зустрічають двох інших шукачів скарбів. Це знайомство закінчується не дуже добре, і тепер Сі змушена об’єднатися з убивцею свого батька Езрою, щоб вижити на сповненій неприємних сюрпризів планеті.

Педро Паскаль розгулює по небезпечній території з дівчиною-підлітком? Щось знайоме, чи не так? Замість того, щоб поставити у список який-небудь «Армагеддон», (про який раніше згадувалось ось тут), ми вирішили, що у добірці обов’язково має бути якісна малобюджетна фантастика, котру ви могли пропустити.

Ця дебютна стрічка постановників Крістофера Колдвелла та Зіка Ерла пропонує неквапливу історію, позбавлену видовищних спецефектів. Що зовсім не означає, що вона не буде цікава. Творці зосереджують увагу саме на взаємодії персонажів та показують, що більшості з представників роду людського не сховати свою справжню натуру навіть за громіздкими космічними скафандрами.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: