Статті Кіно 08.03.2023 о 10:00 comment views icon

Топ 10 крутих екшн-героїнь

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Топ 10 крутих екшн-героїнь

Кінематограф давно довів, що жінки можуть бути крутими войовницями та розправлятися з ворогами не гірше, ніж кремезні герої бойовиків. До Міжнародного жіночого дня ми вирішили пригадати десятку найкрутіших героїнь у жанрі екшн, назвати яких «слабкою статтю» язик не повернеться. Через очевидні причини не всі варті згадки персонажі фігурують у статті, тож, як завжди, долучайтесь до обговорення в коментарях.

Лара Крофт / Lara Croft

Топ 10 крутих екшн-героїнь

Акторки: Анджеліна Джолі, Алісія Вікандер
Фільми: «Лара Крофт: Розкрадачка гробниць» (2001), «Лара Крофт: Колиска життя» (2003), «Розкрадачка гробниць: Лара Крофт» (2018)
Особливість: незмінна маєчка та жага до пригод
Зброя: пара пістолетів, ножі, лук

Лара Крофт опинилася на кіноекрані після того, як стала культовим персонажем у світі відеоігор. Анджеліна Джолі втілила олдскульний, більш звабливий образ героїні, в той час, як Крофт у виконанні Алісії Вікандер асоціюється з оновленою версією Лари 2013 року, коли відбувся перезапуск гри.

Хай там як, але сумніватися у крутості Крофт не доводиться. У кадрі обидві дівчини демонструють таку спритність, силу і впевненість, що численні суперечки про відповідність розміру грудей ігровій Ларі виглядають як знущання.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Селін / Selene

Топ 10 крутих екшн-героїнь

Акторка: Кейт Бекінсейл
Фільми: «Інший світ» (2003), «Інший світ 2: Еволюція» (2005), «Інший світ: Пробудження» (2012), «Інший світ: Кровна помста» (2016)
Особливість: жінка-вамп, яка вип’є з тебе всю кров
Зброя: автоматичні пістолети та будь-яка вогнепальна зброя під рукою, гранати, мечі тощо

У 2003 році завсідниця костюмованих мелодрам Кейт Бекінсейл постала перед глядачем у неочікуваному образі — затягнутої у латекс безстрашної воїтельки вампірського клану Селін. Стрічку про давню війну вампірів та перевертнів незлюбили черстві критики, а от глядачам персонаж Кейт у готичному сетингу прийшовся до душі.

Та воно й не дивно, адже ця красуня, наділена надлюдськими здібностями, кришить ворогів не тільки впевнено, а ще й елегантно. Чого вартує тільки фаталіті у фіналі першого фільму, коли навіть сам Білл Наї не очікував такого повороту подій.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Лілу / Leeloo

Топ 10 крутих екшн-героїнь

Акторка: Мілла Йовович
Фільми: «П’ятий елемент» (1997)
Особливість: ідеальна рудоволоса істота, покликана врятувати Всесвіт
Зброя: надлюдські властивості

У «П’ятому елементі» 22-річна уродженка Києва Мілла Йовович вперше у кар’єрі втілила образ екшн-героїні, який у результаті став культовим. Її Лілу виявилася не просто крутою дівкою, яка може дати бій банді інопланетних потвор, а й, на хвильку, ідеальним надстворінням, що має врятувати людство.

При цьому персонаж Мілли демонструє і протилежну сторону свого характеру (така собі «діва в біді»): вразливість, наївність, сумніви тощо. Надалі Йовович продовжить в тому ж дусі та побудує успішну кар’єру екшн-зірки, але її чарівна Лілу — справжній бігбадабум нашого списку.

Трініті / Trinity

Топ 10 крутих екшн-героїнь

Акторка: Керрі-Енн Мосс
Фільми: «Матриця» (1999), «Матриця: Перезавантаження» (2003), «Матриця: Революція» (2003), «Матриця: Воскресіння» (2021)
Особливість: з нею ти пізнаєш зовсім іншу реальність
Зброя: різні види вогнепальної зброї

Трініті з тих жіночок, які не бояться ні з вікна хмарочоса вистрибнути, ні пожертвувати собою заради коханого. А фірмовий напад, коли вона ефектно здіймається вгору над суперником, розкинувши руки в сторони, став культовим.

У четвертій частині, яку ніхто не просив, концепція персонажа була переосмислена, але там весь проєкт вийшов суперечливим. Стрічка стала пігулкою, яку було важко проковтнути. Втім, безстрашна героїня в шкірі та протисонцевих окулярах вже давно вписала своє ім’я у когорту найкрутіших дівчат, і це ніякими сиквелами не зіпсувати.

Чорна вдова / Black Widow

Топ 10 крутих екшн-героїнь

Акторка: Скарлетт Йоганссон
Фільми: «Залізна людина 2» (2010), «Месники» (2012), «Перший месник: Друга війна» (2014), «Месники: Ера Альтрона» (2015), «Перший месник: Протистояння» (2016), «Месники: Війна нескінченності» (2018), «Месники: Завершення» (2019), «Чорна вдова» (2021)
Особливість: найкраща секретарка Тоні Старка
Зброя: пара пістолетів та різні шпигунські пристрої

Наталка Романова — колишня російська шпигунка та агентка Щ.И.Т.а, яка потрапила до оригінального складу Месників разом зі своїм кращим другом Соколиним оком. Була невіддільною частиною Кінематографічного всесвіту Марвел і отримала надто запізнілий сольний фільм, коли її доля в основному таймлайні була вже вирішена.

Чорна вдова з’явилася як один з головних персонажів у 8 марвелівських стрічках, а Скарлетт Йоганссон ідеально вписалася в роль. Умільці з YouTube нарахували 15 хвилин чистого часу з бойовими сценами Вдови, і вже в першій стає трохи шкода Джона Фавро.

Еліс / Alice

Топ 10 крутих екшн-героїнь

Акторка: Мілла Йовович
Фільми: «Оселя зла» (2002), «Оселя зла 2: Апокаліпсис» (2004), «Оселя зла 3» (2007), «Оселя зла: Потойбічне життя» (2010), «Оселя зла: Віплата» (2012), «Оселя зла: Фінальна битва» (2016)
Особливість: надто добре вискубані брови у розпал зомбі-апокаліпсису
Зброя: автомати, пістолети, гвинтівка, мачете, пожежна сокира і все, що може стати в пригоді у боротьбі із зомбі

Колись вона працювала на корпорацію Umbrella, але після того, як одягла червону сукню, шляху назад вже не було. Якщо Баффі позиціювалася як винищувачка вампірів, то у випадку з ходячими мерцями варто звертатися саме до Еліс. Вона як ніхто інший вміє розбиратися з живими трупами, що жадають зжерти першого зустрічного.

Зомбі-франшиза Пола В. С. Андерсона робить ставку на хедшотовість розправ і не цурається #хештеговості балачок, а персонаж Мілли Йовович не має ніякого відношення до культової серії відеоігор Resident Evil. Та попри це Еліс можна назвати достойною екшн-героїнею, котра була актуальна на екранах протягом 6 фільмів і майже 15 років.  

Диво-жінка / Wonder Woman

Топ 10 крутих екшн-героїнь

Акторка: Ґаль Ґадот
Фільми: «Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості» (2016), «Диво-жінка» (2017), «Ліга справедливості» (2017), «Диво-жінка 1984» (2020), «Ліга справедливості Зака Снайдера» (2021)
Особливість: пускає бісики Брюсу Вейну
Зброя: ласо істини, пара магічних браслетів, щит, меч

На противагу персонажу з КВМ згадаємо і найвідомішу супергероїню всесвіту DC, тим паче, що вона справді заслуговує своє місце у топі. Колись режисер Зак Снайдер сказав, що красуня Ґаль Ґадон ідеально підходить на роль Диво-жінки, і з ним важко не погодитись.

На екрані Діана Прінс постає відважною войовницею, яка символізує найкращі людські риси та виступає за рівність і мир. Разом з тим вона не пасує перед обличчям небезпеки та готова зійтись у битві з наймогутнішим ворогом. А ще її походження вростає корінням у давньогрецьку міфологію.

Фуріоса / Furiosa

Топ 10 крутих екшн-героїнь

Акторки: Шарліз Терон, Аня Тейлор-Джой
Фільми: «Шалений Макс: Дорога гніву» (2015), «Шалений Макс: Фуріоса» (2024)
Особливість: одна з найкращих екшн-героїнь 2010-х
Зброя: пістолет, карабін, механічна рука

У фільмі Джорджа Міллера «Шалений Макс: Дорога гніву» титульним персонажем значився Макс Рокатанскі, але Фуріоса у виконанні неперевершеної Шарліз Терон майже в усьому затьмарила героя Тома Гарді. Глядач практично нічого не знав про цю відчайдушну воїтельку, але вона змогла отримати щирий глядацький відгук та загальне визнання.

На 2024 рік запланований вихід фільму «Шалений Макс: Фуріоса», котрий повинен розповісти передісторію героїні. Її молодшу версію має втілити Аня Тейлор-Джой, і після приголомшливого перфомансу Терон перед Анею буде стояти дуже непросте акторське завдання. 

Еллен Ріплі / Ellen Ripley

Топ 10 крутих екшн-героїнь

Акторка: Сігурні Вівер
Фільми: «Чужий» (1979), «Чужі» (1986), «Чужий 3» (1992), «Чужий: Воскресіння» (1997)
Особливість: експерт зі знищення ксеноморфів
Зброя: вогнемет

Еллен Ріплі у виконанні незмінної Сігурні Вівер стала одним з найвидатніших жіночих образів в кіно. Її протистояння з бридкою інопланетною тварюкою перетворилося в цілий культ і невіддільну частину сучасної попкультури. Цікаво те, що у першому фільмі Рідлі Скотта істотну частину хронометражу Ріплі взагалі виглядає як другорядний персонаж.

Але згодом стає зрозуміло, що саме їй доведеться зіграти вирішальну роль у протистоянні з Чужим. А вже за перевтілення в сиквелі Джеймса Кемерона акторка номінувалася на «Оскар», «Золотий глобус», БАФТА і стала володаркою премії «Сатурн».

Сара Коннор / Sarah Connor

Топ 10 крутих екшн-героїнь

Акторки: Лінда Гамільтон, Емілія Кларк, Ліна Гіді
Фільми: «Термінатор» (1984), «Термінатор 2: Судний день» (1991), «Термінатор: Спасіння прийде» (голос, 2009), «Термінатор: Генезис» (2015), «Термінатор: Фатум» (2019) + серіал «Термінатор: Хроніки Сари Коннор» (2008 — 2009)
Особливість: еволюціонувала з офіціантки у винищувачку термінаторів
Зброя: автомати, пістолети, гранатомет тощо

Звичайна офіціантка з Лос-Анджелеса Сара Коннор подавала собі тушковану яловичину й інші страви в місцевій забігайлівці та мріяла про побачення з гарним хлопцем. Аж раптом виявляється, що дівчині уготовано стати матір’ю майбутнього рятівника людства у боротьбі з машинами. Нічогенька така місія!

Джеймс Кемерон постачав кінематографу крутих дівчат ще до того, як це стало мейнстримом. Сара Коннор, на рівні з Ріплі, перетворилася на справжню ікону героїні бойовика, а Лінда Гамільтон продемонструвала усі барви персонажа у культовому «Судному дні». Пізніше були спроби від інших акторок, але про них вже ніхто й не згадає.

І наостанок хочемо бонусом додати хоча б одну сцену за участю Беатрікс Кіддо у виконанні Уми Турман. Скільки ж тут Тарантіно дає саспенсу і стилю, у цих двох з половиною хвилинах: 

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: