Дописи 08.01.2024 о 10:00 comment views icon

Антиогляд лицемірно-екологічного ноутбука HP 17-cn2754ng для німецького ринку

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/ledifen-gordonfreeman-finale-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/ledifen-gordonfreeman-finale-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/ledifen-gordonfreeman-finale-150x150.jpg

Nazar

Член ради авторів ITC

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

 

Нещодавно у мене в гостях побував антигерой цього огляду — 17-дюймовий ноутбук HP-17-cn2754ng. Його прислав мені мій знайомий, який живе в Німеччині,  для того, щоб я переніс на нього операційну систему з налаштуваннями та софтом з іншого вікового ноутбука. Послуги такого формату там досить коштовні, тому дешевше відправити його для таких цілей в Україну:) Придбав він його по акції за 649 євро, крім ноутбука щедрі бюргери подарували ще мишку та сумку. Але про все по черзі…

Антиогляд лицемірно-екологічного ноутбука HP 17-cn2754ng для німецького ринку

Очікування vs реальність

Даний ноутбук куплявся на офіційному сайті німецької філії HP.com/de. І в цьому випадку приставка DE означає не тільки локаль, а ще й дві перші літери цільової аудиторії, яка придбає цей чудо-пристрій від Hewlett-Packard

Спробуймо прочитати, що ж написано на офіційному сайті:

17,3-дюймовий ноутбук від HP має добре продуманий дизайн. Відчуйте надійну роботу завдяки процесору Intel®, швидкому Wi-Fi та великому обсягу пам’яті. Додаткову зручність забезпечує 17,3-дюймовий екран із вузькими рамками та великою сенсорною панеллю. Продукт сертифікований ENERGY STAR® і містить перероблений побутовий пластик.

 

Курс-професія "Дизайнер інтер'єрів" від Skvot.
Велика практична програма для всіх, хто хоче засвоїти професію дизайнера інтер'єрів і заробляти на реальних проєктах відразу після курсу. Досвідом та інсайтами діляться одразу три лектори.
Програма курсу
Технічні характеристики Hewlett-Packard HP-17-cn2754ng
Екран 43,9 см (17,3″), FHD (1920 x 1080) IPS 60 Hz
Процесор Intel® Core™ i5 1235U до 4,4 ГГц із технологією Intel® Turbo Boost, 12 МБ кеш-пам’яті L3, 10 ядер, 12 потоків
Оперативна пам’ять 16 ГБ DDR4-3200 МГц (2 x 8 ГБ)
Накопичувач 512 ГБ PCIe® NVMe™ M.2 SSD
Відеокарта Intel Iris Xe Graphics 
Безпровідні інтерфейси Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6
Провідні інтерфейси USB A х2, USB C (підтримує лише передачу даних і не підтримує заряджання або зовнішні монітори), 3.5 mm, HDMI
Блок живлення 45 Вт
Акумулятор Літій-іонний акумулятор, 3 елементи, 41 Вт*год
Вага 2,08 кг
Розміри 40,07х25,78х2,06 см

 

Комплектація — чим багаті, тим і раді

Звісно, якщо ми дуже любимо природу, то економити треба на всьому, окрім польотів на приватних бізнес-джетах… Саме з цієї причини зовні коробку ще можна вам показати, а от всередині нас чекає тільки куца “формовка”, що фіксує ноутбук при транспортуванні. Порівняно з нею лоток для яєць з АТБ — це адамантієва броня та еталон міцності. Тому я б радив екоактивістам в колаборації з маркетологами обговорити це питання, адже лотки ще прекрасно можуть відпрацювати свій другий термін для фіксації всеможливої техніки, можна їх навіть не мити від залишків курячого посліду.

Антиогляд лицемірно-екологічного ноутбука HP 17-cn2754ng для німецького ринку
Коробка зі специфікаціями ноутбука

Далі мене чекав неочікуваний сюрприз, який змусив вийти з дому у пошуках кабелю живлення для лептопа. Знаючи, що Німеччина переживає енергетичну кризу, китайці завбачливо не поклали його в коробку. Добре, що хоч сам блок живлення був в наявності, й на тому дякую. Одним словом, я вже починаю сумувати за часами, коли розпаковування було окремим типом релігії та приносило не менше задоволення, ніж самий пристрій…

Антиогляд лицемірно-екологічного ноутбука HP 17-cn2754ng для німецького ринку
Блок живлення та кабель, який чомусь не дали у комплект

Заощадлива контора Hewlett-Packard не придумала нічого кращого, ніж заряджати свій високотехнологічний виріб за допомогою пропрієтарного штекера, як в гарячих 2000-х. Ви можете поцікавитись, а чому б не використати сучасний Type-C, адже якихось 45 ватів для нього далеко не проблема? Так HP вбиває одночасно двох зайців:  використовує археологічні запаси на складах та економить на схемотехніці (Type-C на лівому боці вміє тільки передавати дані).


Дизайн або інтерфейси? Вибирайте щось одне!

Варто віддати шану дизайнерському відділу, адже Азовні ноутбук виглядає досить привабливо. Звісно, ви не відкриєте кришку однією рукою, як в Lenovo Thinkpad, але хоча б не шукатимете шматочки перероблених пляшок від пива “Чернігівське” в екокорпусі свого ноутбука. Тут з цим повний порядок: колірна гама в стилі матового срібла з приємною текстурою надає пристрою витонченого вигляду. Загалом цей колір є досить практичним, адже на ньому ви не побачите відбитків своїх пальців та сліди всюдисущої пилюки.Антиогляд лицемірно-екологічного ноутбука HP 17-cn2754ng для німецького ринку

Як ви розумієте, 650 євро — настільки жалюгідна сума грошей, що важко вимагати крім зовнішнього вигляду ще якихось додаткових роз’ємів. Для чого робочому лептопу хоча б 4 USB різних типів? От і розробники так подумали та дійшли до висновку, що щасливому власнику такого гаджета прийдеться страждати від наявності всього одного Type-C та двох USB Type-A. Шалена інфляція не дозволила HP наділити Type-C надприроднім даром у вигляді стандарту Thunderbolt та Power Delivery, який би дозволив таку розкіш, як заряджання від повербанка.

Курс-професія "Дизайнер інтер'єрів" від Skvot.
Велика практична програма для всіх, хто хоче засвоїти професію дизайнера інтер'єрів і заробляти на реальних проєктах відразу після курсу. Досвідом та інсайтами діляться одразу три лектори.
Програма курсу

Зате одинокий HDMI дозволить вам під’єднатися до зовнішнього монітора, телевізора чи проєктора. Але якщо ви зібрались подивитися 4К*60 fps, то раджу вам купити інший ноутбук, адже при роздільній здатності 3860×2160  ви будете страждати з частотою 30 кадрів на секунду. Якби в цілях екологічності можна було б встановити VGA, повірте, розробники так і зробили б, але на захист споживача стають тонкі габарити, що не дозволили втілити в дійсність мрію заощадливих HP.

Не знаю, який інженер придумав позбавити ноутбук порту Ethernet, але для нього вже підготували окремий казан у пеклі. Однак не варто перейматись, привчайтесь до бездротових технологій та сучасних тенденцій у виконанні HP.

Wi-Fi та  Bluetooth 5 нічим особливо не виділяються серед ноутбуків в схожому ціновому діапазоні, вони просто виконують свої функції,  їх цілком вистачить для домашнього чи робочого користування.  

Крім того, на правій боковині ноутбука ми можемо знайти комбінований аудіороз’єм, типу 2-в-1 для навушників чи мікрофону.


Клавіатура і тачпад

Один із плюсів HP-17-cn2754ng – це повнорозмірна клавіатура з додатковим клавіатурним блоком, що дуже оцінять бухгалтери та всілякі користувачі, яким доводиться вносити багато цифрових показників. Але чомусь за 649 євро не знайшлося місця підсвітці, що не дивно, адже зекономивши на світлодіодах, Антоніо Нері – CEO Hewlett Packard Enterprise може зайвий раз відправитись у навколосвітній круїз в компанії порноактрис балету.

Антиогляд лицемірно-екологічного ноутбука HP 17-cn2754ng для німецького ринку
А як ви думаєте куди потрапляють зекономлені кошти?)

На жаль, скористатися usb-ліхтариком у вас також не вийде, адже всі порти USB будуть стабільно зайняті в силу їх невеликої кількості, тому не працюйте в темряві — розробники просто піклуються про ваші очі. Зате нам додали цілих ТРИ світлові індикатори: на клавіші Power, Capslock та на F5 (вона ж беззвучний режим при Fn).Антиогляд лицемірно-екологічного ноутбука HP 17-cn2754ng для німецького ринку 

Перш ніж користуватися німецькомовною клавіатурою, вам слід знати декілька речей:

  • клавіші Y та Z поміняні місцями, що дико бісить
  • собачка викликається не класичним shift+2, а бусурманським strg+alt gr+Q
  • strg – це не стрінги, а Ctrl… Pause – це Shift, головне, що вони стоять на своїх місцях
  • просто не звертайте уваги на решту “умляутів” і всілякі Druck, Einfg і тому подібне

Слід визнати, що чисто з точки тактильних відчуттів клавіатура мені сподобалась, звикати до неї не прийшлось. Хід клавіш чіткий та приємний, а шуму створюється небагато, тому дівчина чи дружина не вижене вас з однокімнатної квартири чи студії, якщо ви набираєте багато тексту темними блекаутними ночами, пишете код чи ставите рекорди на клавіатурному тренажері.Антиогляд лицемірно-екологічного ноутбука HP 17-cn2754ng для німецького ринку

Тачпад вийшов типовим середнячком: з однієї сторони він достатньо великий, а з іншої — незручно натискати клавіші-емулятори правої-лівої кнопки миші, також підтримуються мультисенсорні жести.


Дисплей та звук

Екран HP 17-cn2754ng має два плюси: розмір — цілих 17,3 дюйма, а ще антивідблискові властивості. На цьому всі його переваги закінчуються, перед нами FullHD IPS матриця з жахливим кольоровим обхватом – 45% NTSC. Думаю, навіть немає сенсу шукати колориметр, щоб демонструвати наперед відомі ганебні результати.Антиогляд лицемірно-екологічного ноутбука HP 17-cn2754ng для німецького ринку

Яскравість екрана – 250 nit, що цілком достатньо для роботи в приміщенні. Співвідношення площі дисплея до корпусу складає 84%, а частота оновлення сягає захмарних 60 Герц, але він не ігровий, до того ж я завжди відключаю анімацію в Windows 11.

Звук в ноутбуці мені сподобався, відносно насичений та гучний. Частково навіть можна почути низький діапазон частот, непогано пропрацьовані середні та високі частоти. Якщо порівнювати з іншими, то я зустрічав набагато гірший звук у ноутбуках за вдвічі більшою ціною. 

Вебкамера тут ультрабюджетна, з роздільною здатністю 1280*720p із частковим шумозаглушенням. Завдяки вбудованому мікрофону ваші співбесідники будуть думати, що ви спілкуєтесь з ними із бочки, як славнозвісний Діоген.


Швидкодія та тести

Нарешті ми перейшли до більш практичної частини цієї Санта-Барбари, а саме тестам. І здавалось б, що могло піти не так? Адже у нас досить непогане начиння, в тому числі 7-нанометровий процесор Core i5-1235U на архітектурі Alder Lake, який  був випущений компанією Intel у лютому 2022 року. 

На жаль, процесор заблокований для оверклокінгу та не дружить з утилітою Throttle Stop. Розмір кешу складає: L1 – 800 KB, L2 – 12.5 MB, L3 – 12 MB. Якщо подивитися у заміри швидкодії в базі тестів CPU-Z, то він мав би видавати 4121 бал, але завдяки “продуманій” системі охолодження на даному ноутбуці він показує значно гірші результати.

Антиогляд лицемірно-екологічного ноутбука HP 17-cn2754ng для німецького ринку
Результати першого та другого запуску тесту процесорної швидкодії — це фіаско.

І ось починається тріумф інженерної думки від HP… Перший тест показує нам майже паспортні (на 10% в меншу сторону) результати – 3814 бали. Я з надією на кращий результат запускаю тест вдруге і бачу сумну картину, в якій процесор “здувся” на третину…

Антиогляд лицемірно-екологічного ноутбука HP 17-cn2754ng для німецького ринку
Останній і фатальний запуск тесту

Вже чисто з академічного інтересу продовжую спостерігати падіння процесорної швидкодії, яка остаточно “залягає на дно” під тиском тротлінгу та бездарної системи охолодження, яка перетворила здавалося б хороший процесор у спринтера на короткі дистанції, тільки в них він може показати хоч якийсь результат. Зі сльозами на очах згадую свій колишній Thinkpad T14 Gen 1 з Ryzen 7 PRO 4750U. При такому ж тепло пакеті він видавав кращий результат і головне – стабільний, ще й ніс в додачу хорошу вбудовану графіку Vega.

В браузерному бенчмарку Google Octane 2.0 Core i5-1235U показує досить непоганий результат. Але варто зауважити, що сам тест триває досить короткий проміжок часу і якщо дати більш тривале навантаження, то результати знову ж таки просядуть внаслідок тротлінгу. І вкотре можемо висловити вдячність маркетологам HP, адже я не думаю, що інженери не здатні створити якісну систему охолодження. 

Заради справедливості варто зауважити, що результати тестів при підключеному зарядному пристрої та суто від акумулятора не сильно відрізняються, тому не бачу потреби наводити окремі скріншоти.

Антиогляд лицемірно-екологічного ноутбука HP 17-cn2754ng для німецького ринку
Тест швидкодії та характеристики оперативної пам’яті

Як бачимо, на борту у нас стоїть оперативна пам’ять стандарту DDR4, яка потихеньку доживає свій вік і готується відправитись в археологічний музей до своїх побратимів старших форматів. Тішить той факт, що пам’ять представлена у вигляді двох планок, що працюють у двоканальному режимі з частотою 3200 мегагерців. Ложкою дьогтю в цьому випадку виступають досить великі затримки (Latency) – цілих 101,5 наносекунди, що більш типово для високочастотних показників на DDR5.

Антиогляд лицемірно-екологічного ноутбука HP 17-cn2754ng для німецького ринку
Характеристики та тест накопичувача

В ноутбуці встановлено добротний накопичувач Western Digital PC SN740 NVMe, який демонструє непогану швидкість читання і запису, в тому числі для невеликих файлів.  Але не варто завчасно радіти адже 512 Гігабайтів швидко заповняться і тоді швидкість дещо просяде. Western Digital впевнено дає “прикурити” в цих показниках моєму штатному SAMSUNG MZVL41T0HBLB-00B07, можливо просто тому, що останній забитий під зав’язку, а WD ще має багато вільного місця.


Графічна продуктивність, енергоспоживання та шум

Антиогляд лицемірно-екологічного ноутбука HP 17-cn2754ng для німецького ринку
Могутня Iris Xe Grafics

Сині маркетологи синьої корпорації Intel при позиціюванні своїх процесорів люблять дуже пафосно підкреслювати наявність вбудованої графіки з гучною назвою Iris. В даному Core i5-1235U ми можемо побачити (але не відчути) наявність Intel Iris Xe Graphics.

Наївний бюргер, купуючи ноутбук 17-cn2754ng, можливо надіється, що після важкого трудового дня зможе трішечки розслабитись за своїми невимогливими ігровими забавками. Але при першій же спробі пограти хоч в щось, його чекатиме жорстока та цинічна реальність. З такою графікою ви можете грати хіба в гарячі хіти 2000-х років, але і більшість з них у вас просто не запуститься, оскільки режим сумісності у Windows 11 не всемогутній. Якщо ви сумніваєтесь у моїх словах, то спробуйте запустити The Witcher 2 чи The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay.

При спробі пограти у Counter Strike 2 ви також відчуєте “шмат смутку”, адже при 40-50 fps вас будуть нещадно знищувати на всіх локаціях. Крім того, вбудована графіка нічим не зможе допомогти при рендерингу в Blender чи при створенні відеопроєктів. Варто змиритись з тим фактом, що основна її задача – це просто виводити зображення на екран. З результатів вищенаведених тестів стає остаточно зрозуміло, що варто забути про свої геймерські вподобання і зосередитись на сумлінній праці 72-годинного робочого тижня без перекурів та обіду.

При максимальному навантаженні шум ноутбука складає приблизно 35 децибелів, що в принципі не погано. Система охолодження виштовхує повітря за дальнім кутом клавіатурного блоку біля дисплея, особисто мені такий підхід не подобається і більш зручним вважаю вихід повітря ззаду ноутбука.

В режимі простою ноутбук споживає приблизно 12-14 Вт, при повному завантаженні – близько 40 Вт. В режимі перегляду відео на YouTube 4К*60 fps його вистачило приблизно на 4 години. В такому сценарії CPU був зайнятий на 15-22% та нагрівався до температури близько 55 градусів. Я вважаю, що, враховуючи велику діагональ екрана, можна було б поставити більш місткий акумулятор. В режимі “браузінгу” та роботи з офісними пакетами можна розраховувати на 6-7 годин в залежності від навантаження та яскравості екрана.


Диявол криється в деталях та трохи філософії

Чесно кажучи, для мене завжди було загадкою, яка доцільність покупки 17 дюймового ноутбука… 

По-перше, велика діагональ анігілює переваги мобільності й транспортабельності порівняно зі своїми менш діагональними колегами. 

По-друге, невже в офісі, де працює покупець даних девайсів, не знайшлося коштів на монітор? Можна ще зрозуміти, якщо людина приходить в якийсь коворкінг і там завзято використовує всі переваги великого розміру… Але особисто для мене як 15,5″, так і 17″ є недостатньо зручними для тривалої роботи без великого монітора. Можливо, потенційний покупець збирається працювати з таким габаритним ноутбуком по дорозі в комфортабельному Богдані чи битком набитому вагону метро… Чи може хоче поставити його на столик в дальніх подорожах поїздом? Я даю гарантію, що коли 17-дюймовий монстр займе цілий стіл, то вас однозначно виженуть копняками ваші сусіди по купе, адже де тоді розкласти наперед заготовлені курки-гриль, варені яйця та пляшки з самогоном?

Також мене дуже обурила відсутність підтримки MBR, невже так важко залишити режим сумісності? Звісно – не важко, але маркетологи хочуть їсти не просто хліб з чорною ікрою, тому в їхніх інтересах сформулювати концепцію, в якій за користувача вже все вирішили під соусом безпеки та піклування вашими інтересами. Але раз потенційний покупець голосує за це своїм гаманцем, значить можна і далі “закручувати гайки”…

Антиогляд лицемірно-екологічного ноутбука HP 17-cn2754ng для німецького ринку
Справжній ноутбук для роботи й не тільки – T14 Gen 1 на Ryzen 7 PRO 4750U – всього за 400 баксів в стані б/у

Декілька тижнів тому у мене виникла потреба завести собі другий ноутбук для роботи. Ніяких серйозних вимог, крім автономності, надійності та можливості працювати з декількома ОС (в тому числі з MBR) до нього не висувалося. Звісно, не довго думаючи, я придбав Thinkpad T480 з США  за цілих 220 доларів. Він міг похвалитися процесором Intel 8350U(4 ядра/8 потоків), 16 Gb DDR4, сенсорним екраном та двома батареями — просто мрія для технаря.

Ви можете запитати: до чого я згадав Thinkpad T480? Все просто, ці два лептопи об’єднує їх призначення, а саме — відносно невимогливі робочі задачі, на що натякає хоча б те, що обидва вони містять на борту вбудовану графіку. Але, на відміну від HP-17-cn2754ng він просто повна протилежність, в якому продумано безліч факторів, все збалансовано і відшліфовано до блиску.


Лицемірна екологія

Перефразую загальновідомі слова:

“Як тільки вам починають говорити про екологічність, треба уважно слідкувати за своїми кишенями…”

  • Якби виробників та в першу чергу законодавців справді цікавила б екологія, то вони зайнялися б зовсім іншими речами. 
  • В першу чергу, екологічність — це ремонтопридатність. Для цього необхідно забезпечити модульність конструкції замість монолітної материнської плати, в якій розпаяно все, що тільки можливо. Наприклад, у своєму старому нетбуці Acer V5-123 я зустрів цікаве рішення, в якому мультиконтролер та порти містилися на окремій платі, яка з’єднувалась шлейфом з основною материнською. Це дає як мінімум можливість не викидати на смітник весь ноутбук через досить розповсюджених проблем мультиконтролера. 
  • Крім того, потрібна уніфікація елементної бази та стандартизація схематичних рішень, але в такому випадку прийдеться відкривати закриту документацію, а корпорації на таке не підуть. 
  • Екологія — це уніфікація батарейних систем та їх контролерів, щоб не викидати цілий пристрій тільки через те, що вже не знайти до нього акумулятора. Поки існує цілий зоопарк всеможливих одноразових контролерів заряду, ні про яку екологічність не може бути й мови. “Нічого особистого — просто бізнес” (с)

Висновок

Як відомо, ноутбуки бувають трьох типів: MacBook, Windows-laptops та HP. Але справа навіть не стільки в Hewlett-Packard, а в загальній філософії маркетологів, які готові зекономити навіть на зарядному штекері заради того щоб відобразити барвисті графіки в звітах економії своїм шефам. Мені дивно, невже за 649 Євро неможливо випустити збалансований продукт? В даній моделі реалізовано багато “геніальних” ідей, щоб ваш біль та страждання були максимальними, як і нераціональність такої покупки. Побачивши логотип HP, ви згадаєте “прекрасну” систему охолодження, відсутність підсвітки, економію на штекері зарядки, недостачу USB-портів, HDMI-порт на 30 к/с, тротлячий процесор. Відсутність дискретної графіки та CUDA ядер ставить жирний знак STOP на якихось ресурсоємних  забаганках, не кажучи вже про комп’ютерні ігри. Тому наступного разу ви краще викинете свої гроші на щось інше.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: