Дописи 27.09.2023 о 14:30 comment views icon

ASUS ROG за купу грошей

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/avatar-150x150.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/avatar-150x150.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/avatar-150x150.png

Володимир

Шеф Кленсі Віггам

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Ну що, давайте знайомитись. Мене звати Володимир, мені 26 рочків і це перший мій раз, коли я щось публікую. Вважаю, що вам потрібно це знати, бо не маю уяви, що в решті решт вийде з цих моїх потуг.

Як старанний читач порталу ITC, я знав про конкурс блогів вже давно, але не наважувався щось писати, бо ніколи цього не робив, тож буду дуже вдячним за конструктивну критику, виправлення помилок та відгук, як взагалі читається. Вже є кілька ідей для наступних статей, тож обіцяю виправити все, що буде не комільфо.

Почнемо! Головною зірочкою мого огляду стає мій ASUS ROG ZEPHYRUS M16 2022 року (далі по тексту буду називати його зефір/зефірка чи просто ноутбук)

До цього, загалом, я користувався персональними компʼютерами, за виключенням surface планшетів та лептопів, але війна внесла свої корективи, тож я був вимушений купити щось не громіздке та потужне, аби закрити всі свої потреби. Власне, так я і став власником цього пристрою. Зараз більш детально оглянемо зефір.

Почнемо з пакування, тут є на що подивитися. Коли мені винесли на пункті видачі моє замовлення — я очманів, бо не уявляв, що для ноутбука може бути такого розміру пакування.

ASUS ROG за купу грошей ASUS ROG за купу грошей

У коробці мене зустрів фірмовий рюкзак та ще одна коробка з самим зефіром та усілякими дротами. Сумка для ноутбуку виконана дуже якісно, усе, що потрібно, уміщується. Не знаю, що ще можна розповісти про рюкзак? Прикольний.

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

ASUS ROG за купу грошей ASUS ROG за купу грошей

Окрім самого ноутбука у меншій коробці з коробки було два блоки живлення. Перший — важкий та великий «домашній» на 240Вват, та ще один більш легкий на 100 Ват «робочий».

ASUS ROG за купу грошей ASUS ROG за купу грошей

Тепер безпосередньо будемо розглядати героя мого огляду — зефірку. По перше — зовнішній вигляд. Ця гра поверхні кришки зі світлом — щось надзвичайне, дуже прикро, що не зміг я передати цю веселку за допомогою фото, але ви уявіть. Уявили? Ну тоді йдемо далі.

ASUS ROG за купу грошей

Поверхня оздоблена спеціальною фарбою, на якій не залишається відбитків пальців, корпус дуже приємний на дотик. Вважаю, що саме дизайн цього апарату один зі збудників, що змусив мене придбати саме його.

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

Саме час зазирнути під кришку нашого зефіру.

ASUS ROG за купу грошей ASUS ROG за купу грошей

Перше, що потрапляє в очі, — екран та його майже відсутні рамки, що дозволяє не відволікатися на чорні смуги у час гри, роботи з документами, зображеннями тощо. 16 дюймів IPS матриці під матовим склом, з роздільною здатністю 2560*1600 та частотою 167Гц – все, що може бути потрібно геймеру.

Тачпад — великий, більше нічого про нього сказати не можу, бо завжди користуюся мишками. Але він є, тож тут плюс.

ASUS ROG за купу грошей ASUS ROG за купу грошей

Клавіатура зручна, якщо порівнювати з тими пристроями, що у мене є у наявності, найближче за відчуттями це MacBook air m1. Є чотири клавіші виведені над основною панеллю вводу, що відповідають за гучність, статус мікрофону та ще одна клавіша, що запускає фірмову утиліту асуса, для більш зручного керування енергоефективністю та потужністю. При комбінації FN+ на будь-яку з цих клавіш можна призначити будь-який макрос (команду). Але то для гіків, я таким не користуюся. Динаміки начебто гучні, проте у порівнянні з тим самим єпловським ейром — дуже відстають як у якості, так і у гучності.

ASUS ROG за купу грошей ASUS ROG за купу грошей

Порти — мабуть, те, чого завжди не вистачає. У зефір та сама проблема, що і у будь-якого ноутбука. Є отвір для зарядки стандартним зарядним, та TypeC для заряджання блоком з меншою напругою. HDMI, Ethernet, 2x TypeC, два USB 3.0, miniJack 3.5 та місце під картку MicroSD, тож фотографу цей ноутбук як моїй бабусі самокат — ні до чого. З недоліків тут — недостатньо портів USB, особисто я користуюся хабами для збільшення їх кількості.

Тепер зазирнемо усередину. Intel i9-12900H, RAM – 32Gb, Nvidia GeForce RTX 3070 Ti 8Gb. Начинка тут просто топ, але куди ж без але. Енергоефективність зефіру — щось дуже жахливе, навіть при перегляді серіалів на Нетфліксі – 2-3 години це його максимум (на максимальній яскравості та з максимальною гучністю). Не навчився ще Intel робити i9 без потреби сотні ват на годину простою.

«Система охолодження? Що то таке?»

Саме це казали інженери при розробці ноутбука. При невеликих навантаженнях, навіть при грі у Half Life 2 температура підіймається до 84 градусів за Цельсієм. Перша гра, що була запущена на зефірі – CS GО. Не залежно від рівня графіки за розширення дисплею — грати було неможливо. Кнопку бігу уперед (W) я міг утримувати не більше 10 секунд через неймовірну температуру, тож в загальному доводилося кемперити.

Якщо не зважати на нагрів, тримати ноутбук не на собі, та використовувати його як ПК з окремим монітором, мишкою та клавіатурою — бажані 100-260 FPS видасть у будь-якій грі. Від RDR2 та Кіберпанку до CS2.

Що ще вам розповісти про те чудо — не збагну, тож давайте порівняємо ноутбук з іншою моєю власністю.

ASUS ROG за купу грошей

Так вийшло, що я можу із задоволенням витратити години 2 – 3 у день на ігри. У власності є Nintendo Switch ОЛЕГ та Xbox Series X (чи S? Коротше, той, що чорний, схожий на холодильник), а ще в мене є білочка (ні, не та що ви подумали а справжня, чилійська білочка деку)

Тож давайте порівняємо консолі, ноутбук та тваринку.

Розмір

Що ноутбук — що Xbox з легкістю вміщаються у сумку, але якщо для роботи ноутбуку не потрібно нічого окрім самого ноутбука, відкрив та працюй чи грай, то для коробки ікс потрібне як живлення, так і екран, на який ви зможете виводити зображення.

У той самий час Нінтендо Олег та білка можуть вміститися у кармані куртки та працюють на голову довше за ноутбук. Тож тут по балу кожному, окрім Ікскоробки.

ASUS ROG за купу грошей ASUS ROG за купу грошей

Графіка, продуктивність

Дуже важко оцінювати ці фактори обʼєктивно. З одного боку — останній час я для гри у турнірах КС використовую виключно ноутбук, але для умовного Кіберпанку, ГТА, Гогвартсу — віддаю перевагу грі на коробці. Нінтендо зі своїм ексклюзивами також не може порівнюватись з ікскоробкою чи зефіром, тут є Маріо — там нема. А білка це вже більш інтерактивні ігри, від квестів «знайди мене під диваном» до кривавих горорів «ти забрав в мене горішок — я заберу твій палець» Та і рівень реалістичності гри з білкою жоден зефір, коробка чи Олег не витягують. Тут по балу кожному, бо кожен видає свій максимум у своїй категорії.

Практичність та доцільність

Стає все важче і важче апгрейдити ноутбуки, тож хочу порівняти термін служби, та наскільки це правильне вкладання коштів у дорогу техніку.

Коробка буде актуальною ще близько 4-6 років, зефір потрібно буде замінити у цьому році (здебільшого через температуру нагріву) або теж років через 5 для більш комфортного користування, Nintendo Switch презентує нову консоль рочки через 2 – 3, а білка буде жити не тужити ще років 10. Тож тут бал моєму Тіммі.

Утримання

На Нінтендо ігри коштують забагато, навіть на вторинному ринку (1500-2500), на ікс коробку можна знайти багато цікавого на олх не за усі гроші світу(300-800). На зефір можна купляти ігри за копійки на розпродажах, ЧИ КОРИСТУВАТИСЯ ДУЖЕ ПОГАНИМИ ТОРРЕНТ САЙТАМИ ТА ГРАТИ В УЛЮБЛЕНЕ БЕЗКОШТОВНО. Білка тіки їсти просить і води з-під крану. Десь 140-150 грн на тиждень або 70 за умови що ви їздили у село та накосили собі трохи сіна.

Ціна

Ноутбук мені коштував 103 тисячі грн (на початку війни дуже виросли ціни на усю техніку) Забагато, не кожен може собі дозволити витратити таку кількість гривень. Але навіть якщо і може — то забагато. Мені навіть доводилося казати дружині, що я взяв його за 35 тисяч. Але їй всеодно здалося, що то — забагато.
Ікскоробка – 18 тисяч, урвав в фокстрот по акції. Непогано як для тої потужної машини. Особисто я задоволений як слон, але останні пару місяців я дуже рідко граю.                            Свіч Олег – 12 з половою. Вважаю, що це перший з пристроїв, що окупив затрати та видав мені достатньо емоцій, бо кожен раз як до мене приходять друзі — граємо Маріо Карт або Маріо Паті.
Тіммі – 360 грн + клітка. Тут хто яку забажає. Від 2000 до 8000+.

Тут знову перемагає мій Тіммі бо за 360 гривень я отримую більше радості ніж від отого усього разом узятого.

ASUS ROG за купу грошей ASUS ROG за купу грошей

Висновок

Переміг Тіммі! Ура Ура Ура! А тепер серйозно. Я нікому не можу рекомендувати до покупки ASUS ROG ZEPHURYS M16 2022, але то неважливо. Його зняли з продажу через два місяці від початку продажів через велику кількість браку (багато випадків, коли клавіатура просто перестає працювати) та «крейзі» нагріву. Але якщо вам щось стукне у голову, та ви почнете шукати собі ігровий ноутбук на OLX – оминайте зефір пʼятою дорогою. Навіть за 40 тисяч… Навіть за 20. Хоча ні, 20 то норм ціна, взимку не холодно буде.

ASUS ROG за купу грошей

Під час огляду та порівняння жодна тварина не постраждала

Дякую за ваш час.

 

Оновлено:

Після публікації матеріалу з нами зв’язалися представники Asus в Україні та попросили додати їх коментар, щодо критики ноутбука. Публікуємо його без змін:

Модель ноутбука GU603 продається з 2021 року. У різних модифікаціях і конфігураціях цю модель з індексом GU603 можна знайти й досі, але вже з відеокартами 4000-ї серії, як-от, наприклад GU603ZI з RTX 4070. Тож твердження, що «зняли з продажу через два місяці від початку продажів» не відповідає дійсності.

Масових проблем із клавіатурами в моделі GU603 також зафіксовано не було.

Проблема перегріву може виникати під впливом багатьох факторів, зокрема умов експлуатації та програмного забезпечення. Оскільки власник придбав модифікацію GU603ZW-K8058, яка пропонується без заздалегідь встановленої ОС Windows від виробника, існує ймовірність неправильного та несвоєчасного оновлення драйверів і застосунків для коректної роботи системи. Рекомендуємо одразу після встановлення Windows призупинити всі процеси автоматичного оновлення операційної системи та інсталювати застосунок MyASUS із Microsoft Store.

Цей застосунок дозволить завантажити необхідні драйвери саме для вашої моделі та вашої конфігурації ноутбука, а також запропонує оновлення BIOS, якщо такі є. Після інсталяції всіх актуальних драйверів рекомендуємо встановити програмний центр Armoury Crate і увімкнути автоматичне оновлення Windows.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Нові моделі ігрових ноутбуків MSI на базі RTX 40** серії з підтримкою DLSS 3.0 – для найвибагливіших геймерів. Ноутбуки серії Prestige та Modern – потужні помічники в роботі, навчанні та повсякденному користуванні.
Один з цих ігрових монстрів – MSI Crosshair C12V ти можеш виграти вже зараз, взявши участь в нашому конкурсі.
Бонус для читачів ITC.ua: знижка 5% у MOYO на будь-який ноутбук MSI за промокодом ITCMOYOITC.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: