Дописи 18.01.2024 о 18:09 comment views icon

Чому вашій компанії важливо навчитися керувати IT-витратами

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/125790864-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/125790864-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/125790864-150x150.jpg

Андрій Михайленко

Colobridge GmbH, Chief Operating Officer

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Світові витрати на IT до 2024 року виростуть до $5,13 трлн, тобто приблизно на 8,8% порівняно з поточним роком, а найшвидше зростання продемонструє сегмент програмного забезпечення. Прогнози Gartner дуже реалістичні, тим більше, що бізнес дійсно зацікавлений інвестувати в IT-інфраструктуру. Бізнес розуміє, що швидкість, стабільність та якість обслуговування у цифрових продуктах мають велике значення в очах клієнтів і можуть стати важливою конкурентною перевагою. Щоб максимально ефективно контролювати IT-витрати, необхідно навчитися правильно управляти ними. Розповідаю, чому це так важливо і що ви можете зробити у цьому напрямку.

Почнемо з антиприкладів

У процесі масштабування IT-інфраструктури компанія закупила кілька серверів і систем зберігання даних, придбала ліцензії, збільшила штат технічних фахівців, розширила серверну і зрештою з’ясувала, що… винесення некритичних навантажень у хмару вирішило б завдання в десятки разів швидше і у два-три рази дешевше. Або інша ситуація: ви помилилися з сайзінгом і тепер оплачуєте у публічній хмарі надлишкові ресурси.

Якщо у другому приладі буде достатньо один раз відмовитися від надлишкових ресурсів, то простого рішення у першому прикладі нема. Тому пропоную працювати на випередження вже зараз і зробити управління витратами на IT рутинною практикою у вашій компанії. В історії зі щасливим кінцем це призведе не лише до прямої економії, а й допоможе збільшити прибутковість бізнесу в цілому.

З чого розпочати управління IT-витратами

Виділимо п’ять кроків до того, щоб витрачати гроші на IT максимально ефективно:

  • аналізуйте витрати та шукайте, де є можливість скоротити фінансування, не вплинувши на продуктивності роботи IT-систем.
  • сформулюйте чіткі фінансові цілі та донесіть їх до всіх керівників та їх заступників у IT-підрозділі компанії;
  • займіться прогнозною аналітикою, щоб думати та діяти як мінімум на один крок уперед;
  • підрахуйте загальну вартість володіння (TCO), щоб чітко розуміти, скільки коштує обладнання, ліцензії, системи, технології, послуги з міграції, оновлення, обслуговування та все інше;
  • сплануйте навчання так, щоб співробітники могли максимально ефективно використовувати доступні їм технічні та програмні засоби;
  • зробіть звичку контролювати витрати на IT частиною корпоративної культури та безперервним процесом, якому приділяється достатньо уваги на рівні всіх відділів.

Як бізнесу економити на IT-витратах

Якщо компанія має хоча б невелику можливість оптимізувати свої витрати на IT, їй варто це зробити, оскільки невиправдані витрати часто зростають непередбачено: сьогодні вони ще непомітні, а завтра вже відчутно тягнуть донизу фінансові показники. Я виділив кілька способів, які можуть стати вашою «зоною зростання» у цьому питанні.

Оптимізація використання хмарних ресурсів

Хмарні витрати у середнього бізнесу щорічно зростають на 20-30%, і інфляція в цьому «винна» далеко не завжди. Найчастіше потреба в додаткових коштах виникає на етапі міграції нових додатків у хмару, розробки та тестування нових сервісів, коли швидко та часто неконтрольовано зростає кількість dev- та test-серверів, а також для оплати ресурсів, що не використовуються (передусім процесорної потужності та сховища під вже відсутні дані). У цьому питанні буде правильно почати із системи моніторингу, яка допоможе зрозуміти характер та обсяги навантаження, а також прогнозувати, коли поточних ресурсів буде недостатньо. Далі можна подбати про те, щоб навантаження на віртуальні машини відповідало їх фактичним конфігураціям, а ресурси для тестування та інших короткочасних потреб підключати лише за необхідності, а також видалити віртуальні машини, що не використовуються.

Онлайн-курс Recruiter від Mate academy.
Обирайте курс Recruiter та ставайте високооплачуваним спеціалістом! Навчання відбувається онлайн та ідеально підходить для новачків!
Отримати знижку на курс

Кожен ресурс має свою ціну, але водночас для простоти управління дехто розміщує холодні/гарячі та критичні/не критичні дані в одних і тих самих сховищах. Якщо вони не розраховані на високу швидкість, ви точно будете переплачувати за сервіси, які цієї швидкості не потребують. А якщо розмістите всі дані на менш швидких системах, то можете зіштовхнутись з повільним виконанням операцій в навантажених базах даних. 

Найближчим часом стрімке збільшення витрат саме на хмарні послуги багато в чому аргументуватиметься зростанням навантажень, які створює генеративний штучний інтелект (GenAI). Але якщо це не ваша історія, ви отримаєте реальну можливість якщо не знизити хмарні витрати, то хоча б відчутно уповільнити їх зростання.

Максимальна автоматизація ручних процесів

Багато хто з вас чув про принцип «все, що можна автоматизувати, має бути автоматизовано». Більшість компаній має таку можливість, але не завжди користується нею — наприклад, доволі просто можна автоматизувати налаштування серверів, керування конфігураціями або IT-інфраструктурою загалом. Дедалі частіше говорять про «інтелектуальну автоматизацію», яка дозволяє автоматизувати низькорівневі завдання, щоб спростити процес прийняття рішень, скоротити ризики впливу на роботу «людського фактора», а також почати більш ефективно використовувати обчислювальні ресурси. Основними компонентами інтелектуальної автоматизації є системи управління бізнес-процесами (BPM) та системи роботизованої автоматизації процесів (RPA). Чим більше процесів виконується без участі людини, тим більше у компанії можливості використовувати висококваліфікованих фахівців у завданнях із вищим пріоритетом.

Віртуалізація комп’ютерних систем

Це ваш шлях, якщо в планах є завдання більш ефективно використовувати доступні обчислювальні ресурси. Віртуалізація дозволить створювати саме такі машини, які відповідають конкретним IT-навантаженням, завдяки чому ви позбавитеся обладнання, яке працює в половину, а то на третину потужності.

Управління ліцензіями

Ринок SaaS-додатків безперервно зростає — це означає, що компанії все частіше використовують програмне забезпечення як послугу, щоб оптимізувати свої витрати на покупку ліцензій. Проте є зворотний бік медалі: великою кількістю підписок складніше управляти. Це призводить до того, що з’являються дублі, а деякі підписки стають неактуальними, тоді як постачальник послуг регулярно стягує за них оплату. Тут допоможе проведення «інвентаризації» SaaS-продуктів, якими користується компанія, щоб залишити лише актуальні та корисні. Також важливо регулярно зіставляти заплановані та ті ліцензії, що фактично використовуються. Якщо взяти за приклад SaaS-рішення для продажів, то ігнорування актуалізації кількості ліцензій після звільнення співробітника може коштувати додаткових грошей.

Онлайн-курс Recruiter від Mate academy.
Обирайте курс Recruiter та ставайте високооплачуваним спеціалістом! Навчання відбувається онлайн та ідеально підходить для новачків!
Отримати знижку на курс

Впровадження нових технологій

На перший погляд, це додаткові витрати на IT-відділ, але не варто спішити з висновками. Насправді  використання застарілих технологій, що не відповідають поточним потребам, часто тягне компанію назад. Як кажуть розробники, вона накопичує технічний борг через те, що мириться з недосконалими інструментами, робота з якими забирає цінні ресурси. Водночас їх можна витрачати ефективніше — не на підтримку роботи старих систем і постійне виправлення помилок, але впровадження нових, більш продуктивних, гнучких і безпечних. Так, компанія за короткий проміжок часу має інвестувати велику суму, але водночас зможе скоротити витрати на IT у довгостроковій перспективі.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: