Дописи 25.09.2023 о 15:00 comment views icon

Чому я взяв кредит і предзамовив iPhone 15 Pro Max

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/4fd49fdea1e4f00ff385cb80fb313f1c?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/4fd49fdea1e4f00ff385cb80fb313f1c?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

diakon

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Я завжди був користувачем андроїд телефонів і не мав жодної продукції Єпл. Спочатку був на HTC, потім в 2017 переїхав на самсунги. Завжди були флагманські телефони. Зараз це s21+, але настав час його замінити.

Що не так з Самсунгом?

Да нічого не так, все нормально, хороші, якісні телефони (якщо ми говоримо про флагманську лінійку) які справляються зі всіма задачами і це найкраще що зараз можна знайти на андроїді. Я би і далі користувався без проблем, але… надоїло.

Однак, дозволю собі понити трохи 🙂

Екосистема Самсунгу

Нестримне бажання Самсунгу нав’язати всім свою екосистему. Це починається з самого початку, при першому включенні телефону, де він просить створити тебе samsung id (по типу apple id). Потім впарює свій клауд і бекап в свій клауд, потім на телефоні ти знаходиш купу мотлоху від Самсунгу – Message від Самсунгу, браузер від Самсунгу, магазин додатків від Самсунгу, і т.д. і т.п. Короче купа додатків у тебе дублюються — один від гугла, інший від Самсунгу. Причому в 90% випадках нічого нового Самсунг не додає, просто дублює функціонал тільки під своїм іменем, щоб показати що він такий же великий як Епл. Звісно нічого із цього ти видалити не можеш, тільки приховати.

Вибачте, но ви не Епл, не майкрософт і не гугл. Я не хочу прив’язуватись до одного конкретного бренду телефону який завтра може піти з ринку (як LG, Sony, HTC, та інші). Я на андроїді і тому хочу бути прив’язаним до гугла і гугловських сервісів. Не треба мені впарювати ваші підробки зроблені на колінах.

Бекапи і міграція

Вони де-факто відсутні. Про що говорити якщо переїзд з одного s21+ на інший s21+, переносить менше половини налаштувань? Не говорячи вже про те, що сам процес максимально кривий і неінтуїтивний:

Онлайн-курс "Продуктова аналітика" від Laba.
Станьте універсальним аналітиком, опанувавши 20+ інструментів для роботи з будь-яким продуктом.
Дізнатись більше про курс

Десь читав що треба використовувати самсунговьский аккаунт і самсунговський клауд для повноцінних бекапів (я використовую гугловський аккаунт і гугл драйв), ну камон, це андроїд чи самсунг? Як же я буду переїжджати на інший андроїд телефон якщо бекап буде у самсунга? В кожному разі, у мене було два телефона рядом друг з другом, і все-рівно переніс лише половину налаштувань маючи прямий фізичний доступ до телефона-донора. І потім на протязі двух тижнів приходилось доналаштовувати.

Погане управління пам’яттю

Все-рівно скільки там у тебе гігабайт оперативки, андроїд, чи то oneui, просто не вміють ними користуватися. Якщо відкрити багато програм (з десяток) він починає деякі перевантажувати при їх активації.

Сервіс і гарантія

Далеко не відповідають преміум сегменту і статусу “як епл тільки на андроїді”. Докладніше я вже писав тут

Що не так з андроїдом?

Да об’єктивно все так. Що iOS, що андроїд зараз одинаково добре справляються з задачами 99% користувачів. Інший 1% залишаю тим, кому треба ну дуже специфічний софт чи встановлення чогось із apk. Вибір між ios і андроїдом це чисто суб’єктивна річ, кому що подобається.

Онлайн-курс "Продуктова аналітика" від Laba.
Станьте універсальним аналітиком, опанувавши 20+ інструментів для роботи з будь-яким продуктом.
Дізнатись більше про курс

Для мене особисто, мінуси андроїда можна охарактеризувати одним словом – надоїв. Але і тут дозволю собі понити 🙂

Різноманіття і свобода?

Очікування: андроїд кращий за айфон, так як є підтримує 50-ватну зарядку яка заряджає телефон за пів години, є камери на 200 і навіть 400 мегапікселів, є 10-кратний зум, оперативки на 16 гб, з’ємна батарея, великий батарея на 10000 мАч, гнучкий екран, мініджек, слот для карт пам’яті, і т.д. і т.п.

Реальність: це не один телефон, це 10 різних телефонів з тими чи іншими кілер особливостями, і дном по іншим параметрам. Немає такого поняття як ультимативний андроїд телефон який кращий за айфон. Ви не знайдете телефона хоча б з половиною цих властивостей, буде лише частина. Збалансованих телефонів на андроїді щоб прям по всім параметрам були б на 4-5 балів можна перелікувати на пальцях однієї руки і звести до одного виробника – самсунг.

В той же час, iPhone це гарний приклад збалансованого телефона. Він не є рекордсменом по тим чи іншим параметрам, но в той же час він немає явних слабких сторін (особливо з появою 15го де з’явився тайп с), все або добре або відмінно. Так само можна сказати і про топові самсунги і… власне все.

Тому, коментарі типу “хаха, 20 вт, амейзінг, у оппо зарядка 50 вт ще рік назад була, говно ваш айфон” викликають лишу співчуття тому, хто його написав. А написав він скоріше всього з якогось самсунга з такою ж зарядкою 20 вт, і сам, чомусь, той оппо з 50 ватною зарядкою не купив. Чому? Може тому що крім зарядки на 50 вт там більше нічого немає?

Одноманітний UI/UX

Тут також, люблять розказувати про велике різноманіття оболочок на андроїді, но, в реальності вони всі одинакові. Та ж концепція, ті ж жести і свайпи, органи управління, менюшки, шторки знаходяться на тих же місцях і основні іконки знаходяться на тих же місцях. Відмінність лише в дрібницях. Жоден виробник не ризикує щоб запропонувати хоть щось принципово нове.

Більше того, нічого не змінюється. Не можу сходу сказати що змінилося в андроїді за 5 років (я про OneUi – найкраща оболочка на андроїді, у інших ще гірше). А ви можете без гугління сказати що змінилося? Так, ви скажите ios також стоїть на місці і будете праві, останній великий редизайн був коли там, 10 років назад коли викатили плоский дизайн? Но епл хоть щось робить щоб освіжити систему:

  • Зробив крутий Always On. Так, знаю, на андроїд телефонах він вже 5 років є, но за ці 5 років він майже не змінився. Як був мінімально простий з мінімум кастомізації так і залишився. А це, на хвилиночку, лице телефона, те, що робить його унікальним, і відрізняє від 10500 інших телефонів коли всі телефони виглядають одинаково. І ось, ios на порядок більше позволяє його налаштовувати, вплоть до віджетів. Порівняно з айфоновським, AOD андроїда виглядає як з минулого сторіччя і по зовнішньому вигляду і по функціоналу.
  • stand by режим
  • Dynamic island. Да, знаю що вимушений костиль, но у андроїд телефонів також є дирка, хоч і менша, і жоден із виробників навіть не намагався її замаскувати.
  • Різна, крута анімація тут і там, як та ж при airdrop яку добавили в останній версії

Кастомізація якою не хочеться користуватись

Так, хоть стандартні оболочки не дуже вражають своїм дизайном, але це андроїд і видозмінити його можна кардинально і “налаштувати під себе”. Але є кілька нюансів:

  • кардинальна зміна, по типу установки іншої оболочки лишає гарантії (так як треба рут робити). Чисто теоретично телефон ти цим ніяк не пошкодиш, але виробники андроїд телефонів шукають причину лишити тебе гарантії. Хоча, в моєму випадку, і рутити не треба – самсунг сам рут видумав і лишив гарантії.
  • повноцінна кастомізація буде вимагати установки стороннього лаунчера, різних паків, іконок, віджетів, додаткових тулзовин для тих чи інших костилів, все на свій страх і ризик так як все воно на соплях, з багами, зроблено незрозуміло ким і чи буде взагалі підтримуватись, щось вже давно не підтримується але хтось із комьюніті розвиває своїми силами і розповсюджує у вигляді apk, і знову ж таки ти не знаєш що в тому apk, може бути якийсь троян чи ще щось. В результаті чого, телефон засирається незрозумілими програмами і ти вже через пару місяців не зможеш сказати яка програма для чого. А потім коли телефон починає лагати, андроїд фанати тобі скажуть – “а не треба своїми кривими руками всяке говно ставити”. Во як! Приїхали, виходить або кастомізація або швидкодія?
  • інколи щось із кастомізованого відвалюється, просто на рівному місці
  • після апдейта багато чого відвалюється, особливо після major апдейта, треба згадувати якими програмами що ти робив і які віджети де використовував
  • всі ці кастомізації ніфіга не бекапляться, і якщо доведеться робити хард ресет чи переїжджати на новий телефон – доведеться робити все заново, згадувати які лаунчери і програми звідки качав і що робив.

Із-за всього вищеперечисленого, ти починаєш цінити те, що доступно із коробки, лише підстроюючи щось під себе, що навіть iOS зараз вміє, а в плані кастомізації AOD взагалі пішла далеко вперед. Догадуюсь що ті, хто більше всіх кричить про кастомізацію і любителі “налаштувати під себе”, самі максимум шпалери змінюють, і іконки з віджетами налаштовують в потрібному порядку.

Лаги

Хто щоб не казав, але андроїд засирається і через пів року рік починає лагати. Не зрозумійте неправильно, це все ще швидка система з плавною анімацією яка літає більшість часу, це не той лагающий андроїд який був 5-10 років назад. Просто все частіше починають з’являтися лаги, мікрофрізи, заторможена або неплавна анімація, не така миттєва реакція на тач. Тобто користуватися можна, але все-рівно, не так приємно як в перші місяці після розпаковки.

Чому саме iPhone?

Я не прив`язаний до конкретного бренду чи екосистеми (хоча мені імпонують компанії які задрачуються на дизайн і UI/UX, а епл одна із них, хоть і у них косяки бувають), тому вже кілька років як хотів спробувати iPhone, і тільки 15ий нарешті задовільнив мої мінімальні вимоги до телефону, а саме:

  • 120гц екран
  • швидкий, щоб оболочка і стандартні, повсякденні програми літали
  • топові камери
  • Always On
  • автономність, щоб на день хватало
  • крутий, стильний зовнішній вигляд, великий бонус якщо прямокутна форма так як мило за 10 років в печінці сидить (доречі якраз з 12го айфону і задумався про перехід)
  • масовий продукт (від нішевих і не дуже популярних моделей тих чи інших товарів завжди чекай біди, проходив вже через це)
  • type-c. Я прихильник мінімалізму, і принципово не хотів додатковий кабель з собою носити, особливо під час подорожей.

Так чому ж саме iPhone а не новий флагман на андроїді?

  • основна причина, як я вище написав, андроїд просто надоїв і хочеться нових емоцій. А так, нічого проти нього не маю не дивлячись на сказане вище, і далі міг би користуватись без проблем.
  • на андроїді тільки самсунг може сперечатися з еплом, але я принципово не хочу більше ніяких самсунгів так як кинули мене з гарантією, не хочу більше підтримувати зеленою бумажкою цю компанію
  • у айфона є mag safe, це мегазручно, я багато фотографую зі штативом, і задовбався самсунг в кліщі засовувати, натискаючи всі кнопки які розміщені якраз під кліщами. А так, телефон буде просто примагнічуватися – швидко поставив на штатив, швидко зняв. В машині також мега зручно. Дивно що жоден андроїд виробник досі не скопіював mag safe.
  • я слідкую за здоров’ям, займаюсь спортом, а найкраще показники тіла і активності трекають саме епловські годинники, які точністю майже не поступаються спеціалізованим девайсам
    2023’s Best Smartwatches : A Scientist/Reviewer’s Daily Drivers – YouTube
    Знаю, автономність мягко говорячи так собі, але що робити? Всякі гарміни на голову слабші в плані точності, вони більше для трекінгу активностей ніж для здоров’я, а apple watch – і те і те, плюс інші плюшки.
  • я планую купувати macbook air на м3 коли вийдуть так як альтернативи (легкий, компактний, швидкий, автономний, безшумний) на вінді немає (для важких задач і ігор є топовий десктоп на вінді).

Чому не Galaxy S23/S24 Ultra?

  • це самсунг, а як я вище написав – ніяких більше самсунгів
  • це лопатіще навіть для моїх великих рук (я 189см)
  • це цеглина товщиною 9мм і навіть без маг сейфа
  • грубий, нерівномірний, неорганічний, невилазний зовнішній вигляд (суб’єктивно). А мені зовнішній вигляд важливо. Вот якби ультра в корпус s23+, я би зняв цей пункт.
  • стілус, нафіга тратити 10%+ місця в телефоні ради куска пластика яким користується може 1% народу? Да хто ним взагалі користуєтесь? Що ви ним робите? Замітки створюєте? Ви що, як лейтенант Колумбо ходите і записуєте все підряд? Чи вірші в метро пишете? 2023 рік на дворі, сфотографував що треба і пішов далі. І головне, жоден із блогерів, який відпрацьовує по скрипту самсунга і розказує що стілус це кілер фіча і як багато заміток з допомогою нього він робить, не показав галерею зі всіма цими замітками.

Так що там з кредитом?

Немає ніякого кредиту ). Я достатньо заробляю і для мене такий телефон це кілька днів роботи. Мало того, через те, що частково я буду використовувати його для роботи, я можу купити його з неоподаткованих доходів, а значить податкова верне мені 40% вартості. Тобто він мені обійдеться чуть більше ніж в пів ціни.

А так, нікому не рекомендую брати кредит на телефон, тим більше на флагман. Краще інвестуйте в себе і опануйте професію, яка б дозволяла заробляти на флагманський телефон за дні, а не за місяці. А поки цього не досягнете, є купа хороших бюджетних андроїд телефонів за $300-400.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Нові моделі ігрових ноутбуків MSI на базі RTX 40** серії з підтримкою DLSS 3.0 – для найвибагливіших геймерів. Ноутбуки серії Prestige та Modern – потужні помічники в роботі, навчанні та повсякденному користуванні.
Один з цих ігрових монстрів – MSI Crosshair C12V ти можеш виграти вже зараз, взявши участь в нашому конкурсі.
Бонус для читачів ITC.ua: знижка 5% у MOYO на будь-який ноутбук MSI за промокодом ITCMOYOITC.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: