Дописи 03.07.2023 о 14:03 comment views icon

Xbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 1 – Історія виникнення ідеї купівлі «Чорного ящика»

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0340-150x150.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0340-150x150.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0340-150x150.jpeg

VladisLove

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ПК від
Xbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 1 - Історія виникнення ідеї купівлі «Чорного ящика»

Це буде серія статей про:

  • Чому не ПК або PS5? Досвід з PS4 Slim;
  • Xbox Series X. Досвід використання;
  • Перші враження та деякі проблеми;
  • Геймпад: батарейки чи оригінальний акумулятор від Microsoft;
  • Купівля ігор у нас на дисках і онлайн через Аргентину. Порівняння цін;
  • Xbox Anywhere. Купуємо на Xbox, граємо на ПК + особливість українського сайту Xbox;
  • GamePass Ultimate на Xbox та ПК. Потрібен взагалі?
  • Чому не хочу мати Україну як регіон для Xbox.

Як бачимо, другий пункт досить великий. Всіляких скріншотів потрібно буде багато. А може і його потрібно буде розділити на кілька частин. Але вже як буде. Тому сьогодні поки перший пункт.

В сьогоднішній статті йтиметься про:

  1. «Ігрова залежність» вимагає простоти;
  2. Відеокарта як основа для ігрового ПК;
  3. Консолі Sony та мій болючий досвід з PS4 Slim;
  4. Xbox? З глузду зʼїхав???

Про себе

Я все життя використовую Персональний Компʼютер (далі, ПК) як ігрову платформу, і тому з часом (або старінням?) хочеться знайти просте рішення для продовження своєї «ігрової залежності». А саме, рішення у вигляді «Встановив та граєш». Можливо навіть з деякими жертвами, але з відчуттям чогось нового.

Під «ігровою залежністю» я маю на увазі вживатися у ролі «персонажа» і бути тим, ким не можеш бути в реальному житті. Наприклад, керувати автомобілем на швидкості 250+ км/год і не боятися вмерти при ударі в стіну. Тим самим, отримується специфічний досвід, навички, відчуття, зміну мислення при тих подіях, в яких проживає віртуальний «персонаж». Ще приклади: пост-Апокаліпсис після знищення світу або бути Шинобі у феодальній Японії.

 Або бути ельфійкою, яка втратила батька і намагається перемогти демонів, що напали на Священний Ліс; хлопця, якого визнали зрадником на батьківщині; дівчина, яка потрапила в землі Некромантів; ще один хлопець у якого меч, що може підкорювати демонів. І це сюжет лише 1 гри з простими механіками, що створюють комплексну та цікаву гру. Гра: Might and Magic: Clash of Heroes. Є на різних платформах.

Англійська для початківців від Englishdom.
Для тих, хто тільки починає вивчати англійську і хоче вміти використовувати базову лексику і граматику.
Реєстрація на курс

І тут постають 3 вибори: ПК, консолі Sony PlayStation та Microsoft Xbox, хмарні ігрові платформи (Geforce Now, як приклад) та мобільні телефони/планшети. Останні 2 варіанти відкидаємо. Для хмарного gamingʼу потрібен потужний інтернет або, як кажуть в MMO, «жити в серверній» з малим пінгом/затримками. А ігри на мобільних платформах перетворились в казино у чистому вигляді. Або з елементами «випадкових шансів», кому як зручно.

Xbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 1 - Історія виникнення ідеї купівлі «Чорного ящика»«Ви нічого не розумієте. Це зовсім інше» (с). Хоча я чув, що вона легко взламується і можна безплатно грати в ігри. Та й про емулятори не забуваємо, за які Nintendo буде рада на Вас страйк кинути на Youtube. Автор: Nintendo.

Також хотілося мати щось окреме від ПК, щоб спокійно підключатися до старого FullHD ТВ і на ньому дивитися фільми. Люди ще можуть згадати варіант — ноутбуки. Але там така «каша» з охолодженням, покупкою додаткових безпровідних аксесуарів тощо. А геймпад Xbox, який повинен бути рідним для Windows, «з коробки» не є заміною мишки. А DualShock від PS4 без спеціальних програм для налаштування наче взагалі не працює. Так що ноутбук скоріше створює нові проблеми, а не виконує мої хворі забаганки.

Xbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 1 - Історія виникнення ідеї купівлі «Чорного ящика»
Steam Controller. Досить цікавий варіант для потенційних злочинців, бо зникнуть відбитки пальців 🙂 Автор: ProbablyNaKu, Reddit.

Почнемо з ПК

Саме головною частиною для комп’ютера, щоб «краще запамʼятовувався матеріал навчання» – відеокарта. Саме вона найчастіше змінюється при оновленні ПК. Відеокарта дає найбільший приріст в іграх: якість графіки (роздільна здатність, якість текстур та тіней, згладжування та ін.), FPS/КВС (frames per second, кадри в секунду). Або з перекладом на людську мову — очі відразу побачать різницю в картинці на екрані монітора.

В звʼязку з «посиленим навчанням», я б навіть сказав, що саме вона першою вийде з ладу. RTX 3060 Ti з відеопамʼятю Hynix «годує» сервіси по ремонту.  

Англійська для початківців від Englishdom.
Для тих, хто тільки починає вивчати англійську і хоче вміти використовувати базову лексику і граматику.
Реєстрація на курс

Однак з кінця 2020 р. зʼявилася одна глобальна проблема — майнери та ціни на відеокарти. Якщо хтось не знав, тоді ціни підвищилися так, що окрім нецензурних слів нічого було і казати. На щастя, ціни с часом знизились. Але вже можна було чекати нового покоління відеокарт і нового буму майнингу. І тут нова проблема, яку не чекали — нова базова ціна майже без підвищення продуктивності. Вже цю тему краще не продовжувати, бо тема може бути досить довгою.

Xbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 1 - Історія виникнення ідеї купівлі «Чорного ящика»
Ціна на Asus RTX 3080 TUF. Чудово бачимо ціни майнингово буму. Дані: hotline.ua

Якщо коротко, крім ТОП рішень (4080 та 4090) нічого і купляти. А ціни там Ого-го. Або шукати нове чи Б/У попереднього покоління. А середня лінійка (від 4060 до 4070) виходить тільки зараз. Їх головна перевага перед попереднім поколінням – енергоспоживання. Продуктивність майже та ж.

Не забуваємо також, що потрібно було «доставляти» зображення на ТВ в іншій кімнаті, бо ПК в одній кімнаті, а ТВ — в іншій. А купівля кабелю HDMI на 10 метрів виглядає дурним рішенням.

Як висновок: занадто дорого купляти відеокарту, навіть якщо є відносно новий ПК. І пробивати стіну також не хотілося. Тому йдемо до основного конкурента — ігрових консолей.

Sony PlayStation 5 – продовження легендарної серії консолей

Sony PlayStation – основна ігрова консоль на нашому ринку. Саме її вибирають, якщо хочеться грати в ігри та ексклюзиви від Sony: God of War, Spiderman, The Last of Us, Gran Turismo, 2 частини Horizon, Uncharted.

Хмм, якщо подумати, то більше ексклюзивів і немає від Sony. Звісно є окремі випадки, як Bloodborne (PS4) чи Demon’s Souls (PS5). Однак, відразу і не згадаєш. Killzone, як замінник Call of Duty, немає. Коментатори додадуть ще ігор, якщо прочитають до сюди:)

Час іде і все змінюється. Sony вирішила заробити грошенят і на аудиторії ПК. І тут дізнаємося, що перша частина оновленої God of War вийшла на ПК. А там і Uncharted 4, Returnal, якась частина Spiderman, перший The Last of Us. Звісно, не без технічних проблем, що поробиш.

«Кляті пекарі винні. Не могли вже PlayStation купити», – десь на нараді за закритими дверима в Sony. Автор: канал GVSG.

Якщо увімкнути розум, то щось не сходиться — навіщо купляти консоль, яка відома своїми ексклюзивними іграми, коли вони виходять на ПК чи Xbox? Звісно, можуть пройти роки перед випуском, але раніше і думки не було про випуск God of War на ПК. «Надія вмирає останньою» (с).

Ходять легенди, що виробники продають консолі собі у збиток. І саме купівля ігор для неї допомагає виживати «бідним» багатомільярдним компаніям. І тут виходить ще одне питання — а скільки коштують ігри на Sony PlayStation? А ігри досить дорогі.

Умовно, від 2500 грн за новий реліз у цифрі. Та ж Gran Turismo 7 зараз 2300 грн (цифровий варіант, магазин Sony) та 2600 грн (диск, офіційний продавець). Автор: Sony.

Звісно, є варіанти, де знайти дешевше дисковий варіант. І тут Google в допомогу 🙂

І тут я починаю свою маленьку історію досвіду використання Sony PlayStation 4 Slim (PS4 Slim). У свій час купив її заради Tekken 7 на телевізорі. Це давня мрія шкільних часів, ще коли в клубах був Tekken 3.

І ось, витративши 8000 грн на консоль і 1500 грн на гру (боляче за гру віддавати стільки грошей, але мрія є мрія). За місяць пройшов сюжетну кампанію і зрозумів одну річ — а що далі? Які ще є можливості у консолі?

Xbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 1 - Історія виникнення ідеї купівлі «Чорного ящика»

Коли вперше побачив це вікно дуже сильно розсміявся. Невже 8 ГБ оперативної памʼяті замало, щоб відкривати сайти з «тим самим» відео? А мій iPhone 6 з 1 ГБ спокійно їх відтворює. Консоль слабкіша за телефон? Скоріш за все є обмеження на використання програмами ОЗУ.

Як потім зʼясувалося, браузер дуже сильно порізаний по можливостях. Дивитися стріми в програмі Twitch є проблемою, бо звук є, а відео може запізнюватися. Інколи й чат не працював. Програма сама закривалася. А Youtube я і на старому планшеті подивлюся.

Також була проблема з закачуванням ігор. Чомусь швидкість падала по WiFi до 300 Кб/с. В інтернеті є всілякі можливі розв’язання проблеми, однак на жодному пристрої різних марок (телефони, планшети, ноутбуки) такої проблеми не було. Єдине рішення — вставити звичайний Ethernet кабель.

Геймпад DualShock також був не зручний. У файтингах проблем не було. А ось с Uncharted біда — через 2-3 год починали боліти великі пальці, які займалися управлінням персонажем.

Тому за 3 роки я не вмикав її місяцями та пройшов на ній 4 гри: Tekken 7, Uncharted 1-3 та спробував Gran Turismo: Sport. Чому спробував? Бо без підписки PlayStation Plus навіть кампанію не запустити. Доступно лише 2-3 траси (в обидві сторони) та 10 авто. Gran Turismo стала останньою краплею. Інші ексклюзиви просто не цікавили за ту ціну. Продав консоль і не жалів.

Кому цікаво: ОС на консолі була якась версія Debian, браузер Firefox.

Висновок такий: чесно кажучи не знаю, чи виправили браузер на PS5, однак консолі Sony PlayStation навіть ворогу не побажаю. Не можу і незнайомцям бажати її купляти.

Xbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 1 - Історія виникнення ідеї купівлі «Чорного ящика»

Бачив знижки на PS5 + God of War 2. Але це лише 1 гра. А скільки ж коштів зможете витратити на інші ігри? Чи будете шукати Б/У диски? Автор: компанія АLLO (за рекламу не оплачено).

Ну що ж. Нарешті ми дійшли до кульмінації – Xbox

У Xbox були зльоти та падіння. Xbox 360 виходила в часи, коли виходило багато дійсно хороших ААА-ігор. І не 1-2 гри на рік. Але пройшов час і було випущено…. жахіття. Навіть нічого казати не буду, бо Sony з PS4 спокійно виграла минуле покоління. Microsoft намагалася виправити положення, однак було вже пізно.

Kinect виявився абсолютно не потрібним. Та його зараз і немає.  Хоча Sony намагається «товкати» VR, однак «віз і нині там».

І вже в новому поколінні Microsoft вирішила позмагатися з Sony. І випустила кракена Філа Спенсера, як лідера для представлення чорного «холодильника» Series X та білого «відеомагнітофону» Series S. А Sony пізніше показала «зореліт» PS5.

Xbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 1 - Історія виникнення ідеї купівлі «Чорного ящика»Я навіть бачив чохли на телефони з цим зображенням, де замість Xbox – виріз блок камер. Автор: FoxyGames, Twitter.

Після перегляду зовнішності консолей, їх характеристик (вважай однакових), розбирання на запчастини для можливої чистки та сам дизайн всередині (Xbox простіше почистити, чим PS5) та досвіду з PS4 було вирішено брати Xbox Series X. Чому не S, хоча у мене FullHD телевізор? Series S просто занадто слабка. Та й памʼяті всього 512 GB.

Досить дивно, що на Series S є попит, але раз роблять з більшою памʼяттю, то чому би й ні. Розв’язувати проблему, яку самі й створили – 512 GB занадто мало для ігор. Тільки операційна система забере під 200 GB. Лише Forza Horizon 5 займає близько 120 GB, і залишається місце тільки на ще 1 велику гру. Автор: канал Xbox.

Ось така історія привела мене до купівлі Xbox. Стоп, хоча дещо і забув — купив також заради проходження Fable 2. А після показу ще тільки тизеру нової Fable – всі питання по купівлі відпали. Перша Fable – одна з найулюбленіших ігор. Так що буде привід пройти всі 3 частини. А загальна більшість ігор все одно буде виходити на Xbox чи ПК, щоб там не казала Sony на своїх конференціях.

Хух, тут було багато тексту. Надіюсь було цікаво.

Xbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 1 - Історія виникнення ідеї купівлі «Чорного ящика»Фото для підняття інтересу до наступної публікації. Скільки «Зради» на цьому фото? 🙂

Виграй ігровий ПК від
Xbox Series X, або як жити на непопулярній платформі. Частина 1 - Історія виникнення ідеї купівлі «Чорного ящика»

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: