Дописи 27.06.2023 о 11:13 comment views icon

Raspberry Pi — компактний помічник

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/straus-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/straus-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/straus-150x150.jpg

follet

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ПК від
Raspberry Pi — компактний помічник

На шляху до Малинки

Нещодавно, я вирішив організувати всі інтернет та медіакомунікації в одному невеличкому монтажному боксі. Окрім вхідного кабелю провайдера та кабелів для локальної мережі, я передбачив кабель для однієї камери відеоспостереження. Оскільки розміри ніші обмежені: 25 х 25 х 10 см, при купівлі обладнання я вибирав варіанти із найменшим розміром. На щастя альтернатив різних брендів було достатньо для реалізації задуманого.

Керування налаштуваннями камери та записом подій відбувається використовуючи відеореєстратор, як окремий пристрій. На жаль, розміри відеореєстратора, навіть найменшого, навіть без корпусу, були завеликими для вільного місця. На допомогу прийшла ідея купити Raspberry Pi та використати її як відеореєстратор.

Я раніше не мав взагалі уяви про одноплатні комп’ютери, і в цій статті я поділюся з вами своїм досвідом.

Глобальний дефіцит

Перше з чим я зіткнувся при купівлі Raspberry — це висока ціна в Україні, що подекуди перевищувала рекомендовану ціну втричі. Час не стоїть на місці, і після завершення пандемії, виробництво компонентів відновилося, і на офіційному сайті заявили про нові постачання плат з об’ємом пам’яті на 2, 4 та 8 ГБ.

Раніше в мене був досвід купівлі товарів за кордоном, тому проблема була виключно в наявності пропозиції за ціною виробника. Для моніторингу наявності одноплатних комп’ютерів, ентузіастами був створений спеціальний ресурс – rpilocator, де можна в реальному часі відстежувати наявність певної позиції.

Через велику кількість покупців, наявність Малинки тривала декілька хвилин, що змушувало робити попередні реєстрації на різних сайтах задля пришвидшення оформлення замовлення.

Онлайн-курс "Маркетингова аналітика" від Laba.
Опануйте інструменти для дослідження ринку й аудиторії та проведення тестувань.Дізнайтесь, як оптимізувати поточні рекламні кампанії та будувати форкасти наступних.
Детальніше про курс

Raspberry Pi — компактний помічник

Конфігурація

Через тиждень очікувань, на німецькому сайті BerryBase я зробив замовлення та отримав Raspberry Pi 4B на 1 ГБ та додатковий модуль POE+ HAT. Завдяки цьому модулю не потрібно живити плату від блоку живлення, що залишило мені додатковий вільний простір в моїй шафці.

Розмістивши всі пристрої компактно я перейшов до встановлення операційної системи та програмного забезпечення. Більшість сервісів та програм для ARM архітектури пропонуються для х86 систем, проте останнє оновлення Raspberry Pi OS примусово змінило ядро на х64 що можливо для деяких програм не рекомендовано.

Щодо продуктивності, то я був приємно здивований тим, що операційна система використовує лише 200 Мб оперативної пам’яті, це свідчить по гарну оптимізацію розробників.

Raspberry Pi — компактний помічник

Вибір NVR програми

Великі виробники камер відеоспостереження, такі як Dahua, Hikvision не поспішають розробляти своє програмне забезпечення для Linux систем. Основна їх мета — отримати більше коштів від продажу відеореєстраторів. В інтернеті я знайшов декілька варіантів: Shinobi – китайський розробник та привабливо виглядає проєкт pinvr – США.

Онлайн-курс "Маркетингова аналітика" від Laba.
Опануйте інструменти для дослідження ринку й аудиторії та проведення тестувань.Дізнайтесь, як оптимізувати поточні рекламні кампанії та будувати форкасти наступних.
Детальніше про курс

Щодо першого варіанту я не зміг встановити через деякі помилки, можливо в майбутньому питання вирішиться. Щодо другого варіанту то проєкт заморожений, а обіцянка автора опублікувати своє творіння постійно відкладається.

Raspberry Pi — компактний помічник

Я вирішив звернутися до компанії networkoptix щодо програми Nx Witness VMS. Це мультиплатформний комплекс, який складається із серверної, клієнтської частин, пропонується мобільний додаток та користування хмарним сервісом. Враховуючи такий великий спектр можливостей, сервіс виявився платним. Я вирішив ознайомитися із функціоналом використовуючи пробну ліцензію на 30 днів.

Зазначу, що компанія знаходиться в США. При зверненні до менеджера, мені термін ліцензії продовжили на 1 рік. Щодо ціни, то українське представництво запропонувало прайс в $150 за Lifetime ліцензію.

Легко встановивши та налаштувавши ПЗ місія із відеоспостереженням завершилася, але продуктивність майже не змінилася, адже до пам’яті додалося лише 100 Мбайт. Якщо використовувати лише ОС + відеоспостереження, то навіть найбюджетнішої Raspberry Pi 4B із 1 ГБ ОЗП вистачить з головою!

Додаткові сервіси

Після реалізації першого успішного функціонала, я задумався, а що ще можна корисного встановити на Raspberry Pi? Для моєї Wi-Fi точки доступу існує програмний контролер Unifi. Хм… який не оптимізований під Linux також, проте є скрипти ентузіастів, які через чарівні команди все ж таки запускають сервіс і надають можливість керувати домашньою Wi-Fi мережею.

Raspberry Pi — компактний помічник

Звісно на цьому я зупинятися не буду! Виявляється для моєї Малинки настільки великий вибір сервісів, починаючи від вебсервера для створення персонального сайту, до автоматизації пристроїв розумного будинку. А додатковою перевагою є те, що це все працює 24/7 тихенько перебуваючи у своїй “шафі”.

Висновки

Змінивши підхід до реалізації звичайних завдань, я замінив кілька великих і громіздких пристроїв на дуже компактний одноплатний комп’ютер, який постійно та тихо працює без нарікань.

Виграй ігровий ПК від
Raspberry Pi — компактний помічник

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: