Дописи 04.10.2023 о 12:40 comment views icon

Ноутбук VS ПК VS Консоль: може вже поставимо крапку?

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/02/avatar-150x150.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/02/avatar-150x150.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/02/avatar-150x150.jpeg

Oleksandr S

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Прочитавши черговий запис на тему пекарні проти ігрового ноута проти консолі я вперше відчув себе вороном з однойменного вірша Едгара Алана По. 

А потім я згадав що перечитувати власні статті на ІТС не прийнято, тож напишу на цю тему сам.

Ноутбук VS ПК VS Консоль: може вже поставимо крапку?

Мобільність

Шмобільність.

Мені не дуже зрозуміло якого біса люди носяться з отим аргументом про переваги ноута в мобільності, як з писаною торбою. У контексті пристроїв для гри, жоден з учасників не є мобільним. 

Nintendo Switch, Asus ROG Ally, Steam Deck чи, прости господи, смартфон, є мобільними. Коли нам потрібно поїхати в сусіднє місто — я можу дати дитині Свіча. Якщо мені, з якогось переляку, закортить пограти на лавочці в парку — я без проблем зможу це зробити з Нінтендівським хендхелдом. 

Онлайн-курс "Project Manager" від Laba.
Станьте проджектом, що вміє передбачати ризики наперед і доводити проєкт до результату, який хочуть замовники. Поділиться досвідом Павло Харіков, former Head of PMO в Kyivstar.
Програма курсу і реєстрація

Ноутбуку ж для більш-менш комфортної гри (про це згодом) потрібне живлення від мережі, та периферія. 

Так, чисто теоретично, знайшовши вільний столик біля розетки, на ноуті можна було б побавитись в умовному Макдональдсі чи Старбаксі. Але давайте бути реалістами. Як часто ви бачили людей які грають в ігри саме в кав’ярнях?

По-перше, це може створювати дискомфорт як для самого гравця, так і для оточуючих. Як, наприклад, катати з друзями, уникаючи красномовних описів дій сексуального характеру з ними, їх найближчими родичами, та/або домашніми улюбленцями? А як зануритись у атмосферу гри чи насолодитись кінематографічним роликом коли зліва верещать чиїсь діти, а справа знову “вільна каса”?

По-друге, вага деяких ігрових ноутів сягає трьох кілограмів. Додаткова периферія як, наприклад, якісна гарнітура та підставка для охолодження додають до ваги ще й об’єму. З таким розкладом можна вже й плойку з невеличким монітором з собою тягати.

Ноутбук VS ПК VS Консоль: може вже поставимо крапку?

Забігаючи наперед скажу що іноді дійсно бувають випадки, коли “мобільність” ігрового ноутбука є вирішальним фактором. Є люди яким по роботі потрібно постійно подорожувати. Якщо вони ще й ігри люблять, то варіантів в них особливо немає. Проте я б хотів вивести такі випадки за дужки, адже люди яким така мобільність потрібна і самі про неї знають. А отже вибір між ноутами, ПК, та консолями у них не стоїть.

Онлайн-курс "Project Manager" від Laba.
Станьте проджектом, що вміє передбачати ризики наперед і доводити проєкт до результату, який хочуть замовники. Поділиться досвідом Павло Харіков, former Head of PMO в Kyivstar.
Програма курсу і реєстрація

Багатозадачність

Ноутбук VS ПК VS Консоль: може вже поставимо крапку?

АлЕж На НОутІ мОжНа і ПоПрацювАтИ, а Не ТіЛькИ В ЗаБаВки ГрАТи!

(С) Айтісята

Так, my sweet summer child, можна. Але ви мені спершу покажіть людину, яка обирає ігрову консоль відходячи від того як на ній Excel працює? 

Якщо мова про можливість грати та працювати, то ми або консоль викидаємо з рівняння і ігровий ноут програє пекарні, або беремо до уваги робочу машинку + консоль, і ігровий ноут просто вилітає з порівняння. 

Та і з роботою, як такою, не все так однозначно. Мені, наприклад, за тридцять. Більш як двадцять років я працюю за пекарнею і воно, насправді, дається знати. 

Тепер, для комфортної роботи, мені потрібна не стільки хороша конячка, скільки:

  • Ергономічне крісло з підтримкою попереку, плечей, та шиї; 
  • Стіл з кнопочками, щоб можна було підняти коли засидівся, розім’ятись, та попрацювати стоячи;
  • Великий монітор з VESA кріпленням, щоб можна було регулювати висоту, кут, та рівень нахилу;
  • Вазон з кактусом, бо до землі вже тягне, щоб очам було як відпочити і щось зелененьке радувало.

Я зараз просто не пересяду за ноут без усієї цієї периферії. Ні для роботи, ні тим паче, для ігор. 

Порівняння ноутбука, консолі, та ПК в контексті ігор

Окей, з інформаційним шумом та невдачами спробами виграти ноут за допомогою кмітливості Chat GPT розібрались. Перейдемо до смачненького.

Ексклюзиви

Ноутбук VS ПК VS Консоль: може вже поставимо крапку?

Як гордий не мамонт, якому пощастило доторкнутись до прекрасного, скажу наступне: ексклюзивні ігри дійсно можуть вартувати покупки консолі. 

Але не всі, не завжди, і не для всіх.

Mario Party, Smash Ultimate, чи Mario Kart, наприклад, прекрасно підходять для сімейного дозвілля. Так, здавалося б це просто дитячі ігри. Але такого ігрового досвіду коли от прям дійсно весело і мені, і дружині, і дітям  я не мав на жодній ігровій платформі. А отже, навіть попри жадібність японців, їх синьо-червона цяцька для мене — маст хев.

Sony, як на мене, трішки програє в цій гонці. Вони роблять ставку на стабільну, та очікувану якість. BloodBorne, Demon’s Souls, God of War, Infamous: Second Son, та навіть Days Gone мене дуже приємно вразили свого часу. Проте це не ті ігри які могли б бути вирішальними при виборі купувати консоль, чи ні. Вони є скоріше додатковою перевагою, аніж вирішальним фактором. Та і перевага ця, як така, з часом нівелюється, адже ексклюзиви стабільно портуються на ПК. 

Про майків в цих перегонах не скажу нічого, бо Game Pass на ПК є, а от концептуального розуміння нахіба мені ще й їхня консоль —  нема. 

Зате скажу про ПК. Люди чомусь забувають, що на ПК теж є свої ексклюзиви. Так, більшість з них чіпляють мене виключно за рахунок ностальгічної вартості, але якщо обирати лише одну платформу для ігор, і обирати її лише для себе, то я оберу ту, на якій є Heroes of Might and Magic 3 та Total War.

Сукупна вартість володіння

Ноутбук VS ПК VS Консоль: може вже поставимо крапку?

Якщо дивитись на сферичного коня у вакуумі, то у питанні ціни перемагатимуть консолі. PS5 коштуватиме значно менше. 18 999 гривень за слім версію плойки проти 28 999 за досить таки скромний ASUS TUF Gaming з 8гб рами та мобільною RTX 2050 на борту. 

Порівняння, якщо таке потрібне, можете глянути самотужки тут. Зауважу, що 2050 програє навіть в порівнянні з GPU у PS4 Pro.

Навіть різниця між регіональними цінами, принаймні для мене особисто (як думаю і для людини, в якої достатньо грошей на ігровий ноут), не є принциповою. Ігор, які варто купити за повну вартість виходить зо три на рік. Цього року для мене це Baldur’s gate 3, Spider-Man 2, та взагалі доповнення до гри з якою в мене нестабільні love-hate відносини – Phantom Liberty до Cyberpunk.

Проте є один дуже важливий нюанс, який може зіграти вирішальну роль – Steam. Так вже історично склалося, що в нашому регіоні пекарні домінували впродовж поколінь. Навіть в мого старшого сина, якому всього 10, вже є своя невеличка бібліотека ігор з магазинчика Гейба. Що вже й казати про людей в яких ігровий досвід сягає кількох декад?

Ось тут ціна починає вирішувати, адже знову купувати напрацьовану руками бібліотеку з сотень ігор ніякого сімейного бюджету не вистачить. 

Ігровий досвід

Ноутбук VS ПК VS Консоль: може вже поставимо крапку?

У конкурсі на найкомфортніший ігровий досвід для мене перемагає консоль. 

Чому не ПК? Бо на консолі банально зручніше грати. І ні, я зараз не про те що можна плюхнутись на диван та насолодитись грою на 65’’ екрані. Воно то звісно так, але при певних вміннях в менеджменті кабелей та відносною толерантністю до колгоспності цього можна досягнути і з ПК. 

Ключовим для мене є якраз певна обмеженість консолей. 

Як проходить мій ігровий вечір за ПК конякою?

  • Зайти в стім, оновити гру
  • Полазити по бібліотеці, обираючи що б такого запустити сьогодні
  • Оновити драйвери бо вже давненько не здмухував з коня пилюку
  • Залізти на нексус і переглянути нові моди
  • Встановити пачку модів які мені, якщо серйозно, ні на біса не здались
  • Побавитись з модами, увімкнути, вимкнути, перевірити через що гра вилітала
  • Вспокоїтись та піти спати бо вже пізня година а завтра рано вставати

Як виглядає мій ігровий вечір за PS5?

  • Увімкнути
  • Press X
  • Win

Висновок

А нема його. Я вам накидав своїх думок, бо мені ІТС це дозволяє. А ви вже робіть з тим шо хочете. 

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Нові моделі ігрових ноутбуків MSI на базі RTX 40** серії з підтримкою DLSS 3.0 – для найвибагливіших геймерів. Ноутбуки серії Prestige та Modern – потужні помічники в роботі, навчанні та повсякденному користуванні.
Один з цих ігрових монстрів – MSI Crosshair C12V ти можеш виграти вже зараз, взявши участь в нашому конкурсі.
Бонус для читачів ITC.ua: знижка 5% у MOYO на будь-який ноутбук MSI за промокодом ITCMOYOITC.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: