Дописи 04.12.2023 о 09:27 comment views icon

Як вибрати навушники – гайд для новачків на основі мого досвіду

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/e59e58ba2ff30fa94d193fe1e2ecd157?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/e59e58ba2ff30fa94d193fe1e2ecd157?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Astat_ASP

Keelah se'lai, мій юний падаване:)

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Навушники захопили світ! І це зовсім не назва для третьосортного фільму жахів, а скоріше фактичний стан справ. Спробуйте згадати, яку кількість своїх знайомих ви жодного разу не бачили з навушниками. Особисто я не можу згадати хоч когось. В будь-якому громадському місці знайдеться хтось із девайсом у/на вухах. А от для тих, хто лиш вибирає собі навушники (особливо перші) стане в пригоді ця стаття. 

Як вибрати навушники - гайд для новачків на основі мого досвіду

ОСНОВА ОСНОВ

Насправді вибір навушників надзвичайно складний і багатогранний процес, який потребує певного досвіду і має багато підводних каменів. Без перебільшення можна сказати, що говорити про це можна дуууже довго. Але говорити це одне, а читати — зовсім інше. Тому подальша інформація буде являти собою вижимки найбільш корисних і вагомих фактів, які відомі мені про навушники. Лише те, на що потрібно звертати увагу і що потрібно знати.

Конструкція

Зазвичай за своєю будовою навушники поділяють на повнорозмірні (інша назва накладні закритого типу), просто накладні, вкладні та внутрішньоканальні (вакуумні).

Найчастіше повнорозмірні та накладні навушники використовуються в домашніх умовах, офісах, студіях звукозапису і тд. Тобто в приміщенні і дуже рідко за їх межами. Причиною цьому є їх розміри і вага, що створюють певні труднощі при транспортуванні навушників, коли вони не використовуються. Також повнорозмірні навушники часто мають кабель довжиною 2 і більше метрів, який потрібно кудись скласти, слухаючи навушники “на ходу”.

Вкладні та внутрішньоканальні навушники завдяки своїй компактності навпаки частіше використовуються за межами будівель, під час прогулянки чи занять спортом на відкритому повітрі. Вони в рази легші та більш компактні.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

Тип підключення

Усі приведені вище різновиди навушників на теперішній час можуть підключатися до джерела звуку по кабелю або безпровідним способом за допомогою Bluetooth. Окремі моделі (в основному повнорозмірні та накладні навушники) можуть підключатися обома способами завдяки кабелю, який можна від’єднати.

Характеристики

Опір навушників, чутливість, діапазон відтворюваних частот, графік АЧХ — ось не повний перелік характеристик, на які не потрібно звертати абсолютно ніякої уваги, якщо ви купуєте свої перші, другі чи навіть треті навушники. Якщо коротко, то звук це не про циферки в характеристиках, а про відчуття від навушників. Тим більше, що зараз навіть самі дешеві моделі хизуються максимальними характеристиками. Але чи є там ті заявлені кілогерци і децибели, і як вони звучать, не важко здогадатися глянувши на вартість.

Ціна

Тут все прозаїчно і чудес не варто чекати. Навушники за $20 ніколи не будуть звучати як навушники за $200. Однак тут немає лінійної залежності ціни і якості звучання. В нашому прикладі умовна різниця вартості в 10 разів не дасть приріст якості звучання в 10 разів. Просто дорожні навушники будуть суб’єктивно звучати краще, а дешевші будуть звучати гірше. І чим більшою є вартість дешевшої моделі в порівнянні, тим меншою буде різниця в звучанні. Модель за $200 в певних умовах може звучати, як модель за $2000. І всі вони можуть звучати як модель за $20 якщо ігнорувати наступний пункт.

Джерело звуку

Якість звуку в цілому визначається якістю найслабшої ланки в звуковому тракті. Лише навушників, навіть дорогих, недостатньо для забезпечення хорошого звуку. Важливу роль тут також відіграють якість цифрової аудіо доріжки, цифро-аналогового перетворювача та підсилювача. Якщо взяти студійні дорогі навушники з великим опором і підключити їх кабелем напряму до телефону, то навряд чи можна буде очікувати прийнятний звук. Схожий результат буде, якщо на якісному обладнанні слухати треки формату mp3 з бітрейтом 128 kbps. Звичайно, це були гіперболізовані приклади для кращого розуміння. Але загальний посил такий: для найкращого звучання всі компоненти звукового тракту мають бути на одному рівні.

Уміння слухати

Звук — поняття суб’єктивне. Перш за все це зумовлено внутрішньою будовою вуха кожної люди. Попри однаковість конструкції, загальна чутливість вуха або навіть чутливість до певного діапазону частот може сильно відрізнятися. Друга причина — це різні навички володіння слухом. Як і інші навички слух можна тренувати і розвивати.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

На практиці це означає, що однаковий звук різні люди будуть чути по-різному. Яскравим підтвердженням цього є відгуки про якість звуку на сторінках популярних маркетів. Завжди будуть кому “мало басів” і кому “забагато басів” в одній і тій же моделі.

МІЙ ДОСВІД

Заміною і перебиранням навушників я займаюся добрих 15 років. Все починалося з китайських ноунейм вкладишів всіх можливих форм і кольорів ще в старших класах школи і перших портативних mp3 плеєрів на 512 Мб пам’яті.

В часи студентства використовував Sennheiser серії CX100, CX200 та CX300. Тут без конкретних моделей, бо вже і не згадаю.

Першим серйозним “звуком” для себе вважаю Koss Porta Pro. Справді легендарна модель, яка без змін продається понад тридцять років. Перший в житті вау-ефект від прослуховування музики. Шикарні баси і деталізація. Щоправда, оточуючі теж все чують, але вже без такого великого захоплення. А бажаючі поспати в одній кімнаті гуртожитку з працюючими Porta Pro слухали їх з відвертим роздратуванням і агресією, про що не раз мені повідомляли =). А ще легендарність моделі ніяк позитивно не впливала на їх довговічність. Першими завжди рвалися амбушури і накладки на дужках відклеювалися. Уже за ними підтягувалися перегинання кабелів біля штекеру та біля самих динаміків. Koss’ів таких мав 2 чи 3 пари і жили вони в середньому 1,5-2 роки.

Паралельно з Porta Pro в той же період часу я використовував Koss UR29, які мені дісталися безплатно із зламаним штекером. Після заміни штекера вони справно працювали ночами замість Porta Pro і не заважали нікому спати, але крім супер жорсткого кабеля нічим більше не запам’яталися.

Як вибрати навушники - гайд для новачків на основі мого досвіду

На заміну UR29 уже власним коштом прийшли Sennheiser HD 203 із довжиною кабелю три метра. Брав їх для підключення в тому числі і до гітарного підсилювача, щоб можна було по кімнаті переміщатися з гітарою під час репетицій.

Перед покупкою наступної моделі також кілька місяців користувався Akg k92 та Sennheiser HD 300. За великим рахунком вони знаходять на одному рівні звучання із моїми Sennheiser HD 203, що і не дивно з огляду на різницю в ціні 25%.

Такими кроками з покращення якості звучання і ціни навушників я прийшов до теперішніх Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ом, якими користуюся вже понад троє років. І після Koss Porta Pro це мій другий в житті вау-ефект від навушників. Це той самий випадок коли завантажуєш всі улюблені треки у FLAC і WAV форматі і переслуховуєш їх наче нові композиції.

Працюють DT 770 Pro разом з аудіоінтерфейсом Behringer UMC204HD і покриваю всі мої потреби у відтворенні звуку. Навіть в шутерах типу Counter-Strike 2 чи Apex Legends чудово відпрацьовують звуки позиціонування противників і інші звукові ефекти.

Як вибрати навушники - гайд для новачків на основі мого досвіду
Зліва — направо: щось ігрове від Trust, щось ігрове від MSI, Sennheiser HD 203, Beyerdynamic DT 770 Pro

Перед написанням статті провів кілька днів у порівнянні наявних у мене зараз Sennheiser HD 203 і Beyerdynamic DT 770 Pro на однакових треках, так би мовити, в лабораторних умовах. Результат був очікуваним. DT 770 відтворюю звук чистіше на всьому діапазоні, із ширшою сценою та кращим позиціонуванням інструментів в просторі. Але, як я вже вище згадував, різниця в звучанні не відповідає різниці в ціні в 5 разів. Також було цікаво порівняти потокову “інтернет музику” із записами в форматі FLAC з локального диска. Тут також без сюрпризів. Різницю в якості звучання чути навіть на Sennheiser HD 203.

Beyerdynamic я використовую із домашнім ПК. Для прослуховування музики “на ходу” довгий час використовував провідні SoundMagic E80 Black Red, які придбав саме після огляду на ITC. Цілком задоволений цими “вакумками”, а фірмові амбушури з піни — окремий кайф. Але із часом зносилася одна пара амбушур, тоді інша, а тоді і кабель почав тріскатися. Загалом користувався ними близько чотирьох років.

Минулого року відправив E80 на лаву запасних і перейшов на безпровідні “вуха”. Після супербюджетних Xiaomi і купи оглядів на ютубі вибір зупинився на Anker Soundcore Life P2, але в результаті взяв модель Soundcore Life P3, яка була дещо новішою.

Як вибрати навушники - гайд для новачків на основі мого досвіду

Якість звуку мене більш ніж влаштовує. Мало того, практично завжди вони використовуються на фоні, коли я зайнятий роботою, або коли іду вулицею і зовнішні шуми впливають на якість звуку. В такому випадку ти звертаєш меншу увагу на деталізацію музики. Мікрофона вистачає для проведення онлайн-мітингів та розмов телефоном на дворі, за умови відсутності прямо дуже сильного вітру. Заявлена виробником автономність в 7-8 годи цілком підтверджується на практиці. 

Бездротові Xiaomi тепер лише на пробіжках використовую, щоб не шкода було зіграти ними у футбол коли випадуть з вуха. 

Як вибрати навушники - гайд для новачків на основі мого досвіду

ПОКРОКОВИЙ ПЛАН З ВИБОРУ НАВУШНИКІВ

1. Вирішити для чого вам навушники і сценарій використання

– Для дому беремо повнорозмірні закриті. Так ви не будете заважати оточуючим і вони вам не будуть. До того ж в повнорозмірних можна довше сидіти без дискомфорту.

– Для офісу — повнорозмірні закриті з мікрофоном та USB підключенням. Їх легко підключити і базові завдання вони виконують. Можна самі бюджетні за 15-30 доларів. Сюди також включаємо сценарій дистанційного навчання.

– Для прослуховування на дворі, прогулянок і спорту беремо внутрішньоканальні (вакуумні). Звичайні вкладні не всім підходять і можуть випадати. Вакуумні тримаються краще і мають кращу звукоізоляцію. 

– Для всіх вище задач універсальним солдатом будуть безпровідні внутрішньоканальні навушники з непоганим мікрофоном. Однак ціну за таку універсальність доведеться заплатити значно вищу.

2. Визначити бюджет на покупку

Якісні речі не можуть коштувати дешево. Але якщо це ваша перша-друга-третя покупка навушників в житті, то і великі кошти немає сенсу витрачати. Краще почати хоч з чогось чим все життя збирати на Bang & Olufsen, Audio-Technica чи Audeze і так їх ніколи і не купити. Невелика вартість також трапляється, якщо це навушники для людей віком до 12-14 років, або робочі навушники, основна задача яких хоч якось відтворювати ютуб, підкасти і лекції дистанційного навчання. Оптимальним я би визначив бюджет в $30-100, якщо є така можливість.

3. Піти в магазин і послухати наживо (опціонально)

Я чудово розумію, що така можливість є далеко не в кожного. В невеликих містах і селах просто немає таких варіантів і скоріше всього доведеться купувати на осліп. Але, якщо є можливість відвідати шоурум магазину, торгової мережі чи хоча би зробити доставку на точку видачі і там послухати — обов’язково перед покупкою скористайтесь нею.

4. Рефлексія і підбиття підсумків

Не хвилюйтеся сильно, якщо перша покупка виявиться невдалою і розчарує вас. Швидше всього таке відбудеться і в другий раз, і навіть в третій. Це нормальний процес. Адже слух у кожного різний, сценарії використання різні, смаки, уподобання і рівень вимог до обладнання також різний. Тому збираємо досвід, тренуємо слух і повторюємо цей список спочатку кожного разу коли є намір купити нові навушники.

Трохи фактів на закуску:

  • Більші за розміром навушники не завжди краще звучать. Сьогодні супер якісні навушники існують в будь-якому виконані, питання лиш в ціні.
  • Ім’я бренда не завжди означає якісний звук, особливо якщо це стосується Apple.
  • Китайські бренди можна купувати. FiiO або Anker роблять якісний масмаркет, особливо при ціні в $50-100.
  • Ігрові навушники залиште дітям, особливо за наявності підсвітки. 
  • Безпровідні навушники зазвичай гірші провідних за ті ж гроші, бо містять більший функціонал.
  • Активний шумодав в навушниках зазвичай псує якість звуку. Проблема зникає в навушниках ціною від кількох сотень доларів.
  • Стрімінгова музика завжди буде гіршої якості ніж завантажена на пристрій (якщо це не mp3 128 kbps звичайно).
  • 5.1 та 7.1 звук в навушниках — це фантастика. Навіть якщо навушник має 7 драйверів, то вони розташовуються на однаковій відстані від вуха і не дають такого позиціонування як 7 колонок в кімнаті. Інша справа різні типи драйверів для різних частот.

Дякую спільноті за увагу. А як ви вибираєте навушники? Та які моделі порадили б новачкам і не тільки?

Як вибрати навушники - гайд для новачків на основі мого досвіду

Новорічні космознижки до -50% від Click.ua на широкий асортимент техніки - від стильних гаджетів до потужних геймерських комп'ютерів! 🎮📱
Забезпечте собі та близьким подарунки за вигідними цінами.
Акція триває з 2.12.2023 по 4.01.2024.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: