Дописи 13.12.2023 о 07:00 comment views icon

Захист від води і пилу в смартфонах: що потрібно знати

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/OPPO_150_150_uwp_avatar_thumb.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/OPPO_150_150_uwp_avatar_thumb.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/OPPO_150_150_uwp_avatar_thumb.png

OPPO Ukraine

OPPO AED Україна з 2019 року надає українцям доступ до прори

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Сучасний смартфон став невіддільним супутником у повсякденному житті кожного з нас. У світі, де мобільність є ключем до успіху, цей маленький пристрій перетворюється в надзвичайно корисного помічника. За останні роки виробники смартфонів все частіше наділяють свої нові моделі технологією “захисту від вологи та пилу”. Але чи означає це, що ваш телефон можна занурити у воду? Розгляньмо це у нашій статті.

Захист від води і пилу в смартфонах: що потрібно знати

Зауважимо, що функція “захист від вологи та пилу” зараз зазвичай присутня у флагманських смартфонах або пристроях середнього цінового сегмента. На сьогодні існує основний стандарт захисту від вологи та пилу, відомий як IP (Ingress Protection Rating). Не всі, на жаль, розуміють основи цієї класифікації та її сутність. IP – це система оцінки ступеня захисту оболонки електронного обладнання від проникнення твердих предметів та води, згідно з міжнародним стандартом IEC 60529.

Рейтинг захисту визначається як спосіб захисту, який перевіряється стандартними методами випробувань і забезпечує захист від доступу до небезпечних елементів (небезпечних механічних частин), ускладнює проникнення зовнішніх твердих предметів та (або) води всередину пристрою. Але це не означає, що ви можете пірнати під воду зі смартфоном, а скоріше це захист від вологості та дощу.

Наразі виробники комплектують захистом навіть пристрої середнього цінового сегмента. Нерідко на коробці смартфона можна побачити напис: “Захист від вологи та пилу рівня …”, а після цього слідують буквено-цифрові позначення типу IP67, IP68, IPX8. Саме вони вказують на рівень захисту вашого телефону. Числові значення у цих позначеннях можуть варіюватись.

Рівні захисту від твердих частинок

Перші літери IP у системі класифікації IP (Ingress Protection Rating) стосуються чисел, які служать показниками рівня захисту пристрою. Перше число відображає ступінь захисту від проникнення твердих предметів (пам’ятаємо, що це означає “захист від вологи та пилу”). Серед таких предметів можна віднести різні типи пилу – побутовий, пилок, пісок, землю. Рівні захисту від пилу охоплюють діапазон від 0 до 6.

Захист від води і пилу в смартфонах: що потрібно знати

Специфікація рівнів захисту від твердих частинок та вологи в системі класифікації IP (Ingress Protection Rating) включає наступне:

Рівні захисту від твердих частинок:

  • 0 чи Х: Відсутній захист або відсутні підтверджені тести.
  • 1: Захист від об’єктів діаметром понад 50 мм (наприклад, великі предмети).
  • 2: Захист від об’єктів діаметром понад 12,5 мм (наприклад, пальці).
  • 3: Захист від об’єктів діаметром понад 2,5 мм (наприклад, інструменти, кабелі).
  • 4: Захист від об’єктів діаметром понад 1 мм (наприклад, дроти, болти).
  • 5: Захист від пилу.
  • 6: Повна пилонепроникність.

Рівні захисту від вологи

Захист від води і пилу в смартфонах: що потрібно знати

Рівні захисту від вологи та рідини:

  • 0 до 9: Від 0 (відсутній захист) до 9 (найвищий рівень захисту). 

Рівні захисту від рідини в системі класифікації IP (Ingress Protection Rating) відображають ступінь захисту пристрою від вологи та рідини:

  • 0: Відсутній захист.
  • 1: Захист від вертикальних крапель.
  • 2: Захист від крапель під кутом до 15 градусів.
  • 3: Захист від дощу та крапель під кутом до 60 градусів.
  • 4: Захист від бризок у будь-якому напрямку.
  • 5: Захист від струменя води під тиском 30 кПа у будь-якому напрямку.
  • 6: Захист від струменя води під тиском 100 кПа у будь-якому напрямку.
  • 7: Захист при зануренні на глибину до 1 метра на час до 30 хвилин.
  • 8: Захист при зануренні на глибину понад 1 метра на час понад 30 хвилин.
  • 9: Захист від гарячої води під тиском.

Давайте на прикладі смартфона OPPO А78 розберемось, що означають ці цифри. Смартфон має рейтинг захисту IP54. Це означає, що гаджет має захист від пилу та води, бризок у всіх напрямках. Тобто, проникнення вологи мінімальне. Але купати його не варто.

Захист від води і пилу в смартфонах: що потрібно знати

Часто можна побачити рейтинг зі значенням IPX8. Літера Х у рейтингу означає, що гаджет не має підтверджених тестів щодо захисту від пилу.

IPX8 – захист від води, але рівень захисту від пилу не підтверджено офіційно. 

Але, навіть якщо ваш смартфон має рейтинг IP68, рекомендується уникати занурення пристрою у воду, оскільки рівень захисту не означає безумовну водонепроникність. Виробники рекомендують утримувати пристрій трохи далі від води, оскільки занурення може вплинути на роботу пристрою та призвести до його пошкодження.

Так, для отримання акредитації відповідно до рейтингу IP68 смартфону потрібно пройти випробування, включаючи занурення у воду на глибину не менше 1 метра протягом принаймні 30 хвилин. Ці значення представляють мінімально прийнятний стандарт для проходження тестів.

Варто пам’ятати, що всі тести та випробування проводяться в ідеальних умовах. У більшості випадків використовують нерухому воду під постійним тиском, що не відображає реальні умови, з якими може зіткнутися пристрій під час занурення.

Справжня ситуація може бути далекою від ідеальних тестів. У разі утоплення вашого телефону водою в реальних умовах може статися течія, нерівномірний тиск та інші види пошкоджень. Навіть занурення на глибину 1 метр може призвести до таких пошкоджень, що пристрій стане безнадійно несправним.

Солона вода є особливо небезпечною для електроніки, а роз’єми для зарядки та навушників можуть стати першими жертвами. Важливо пам’ятати, що навіть у випадку захисту від води, це більше як страховка, і найкраще уникати занурення пристрою в воду. Якщо це все-таки сталося, витягніть пристрій якнайшвидше, навіть якщо вода не солона, і вживайте заходів для його висушування.

Захист від води і пилу в смартфонах: що потрібно знати

Правда, не все так погано, і багато смартфонів переживуть бризки води без проблем. Під дощем, в межах розумного, зазвичай не виникає помітних проблем.

Технологія вологозахисту постійно розвивається і стане стандартом у майбутньому. Але до того моменту, коли ця технологія стане загальним стандартом, рекомендується бути обережними зі своїми пристроями, уникати надмірних навантажень та раптових занурень.

 

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: