Новини IT-бізнес 10.11.2023 о 11:07 comment views icon

Apple заощадила на податках в Ірландії $14 млрд — але нині суд ЄС примушує їх повернути

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

У 2016-му році виробника iPhone звинуватили у використанні юридичної лазівки й навмисному заниженню податків — і попри те, що через 4 роки суд прийняв рішення на користь Apple, нині його можуть скасувати.

Apple заощадила $14 мільярдів на податках в Ірландії між 2003 і 2014 роками. Компанія сплатила 1% корпоративного податку замість звичайних 12,5%, що суперечить правилам чесної конкуренції. Водночас Загальний суд ЄС скасував рішення Комісії про сплату податків заднім числом.

Однак нині вища судова інстанція, Суд Європейського союзу, заявляє, що у 2020-му році суддя припустився помилки й має переглянути своє рішення у найближчі місяці.

У 2018 році Ірландія стягнула з компанії $14 млрд оскаржених податків і відсотків — кошти, які з того часу зберігалися на депозитному рахунку і не повернулися до Apple, оскільки триває судовий процес.

Apple заявила, що попереднє рішення суду «чітко свідчило про те, що компанія не отримала жодних переваг і державної допомоги» та вважає, що його слід залишити у силі. Ірландія також наполягає, що не надавала Apple пільг.

«Позиція Ірландії завжди була і залишається такою, що було сплачено правильну суму податку і що Ірландія не надала Apple державної допомоги», — заявив міністр фінансів Майкл Макграт.

Ірландія дотримується тривалої політики щодо збереження низького корпоративного податку як рушія інвестицій. За останні 8 років надходження від корпоративного податку в країні зросли більш ніж втричі до рекордних 22,6 мільярда євро минулого року.

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Справа Apple є частиною ширшої кампанії, розпочатої Брюсселем у 2013 році проти передбачуваних податкових угод у країнах-членах ЄС.

Джерело: GSMarena, Ars Technica


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: