Новини Новини 19.09.2023 о 16:32 comment views icon

Британські дослідники виявили Linux-бекдор від китайських хакерів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg

Юрій Орос

Автор новин

Дослідники виявили небачений раніше бекдор для Linux, який використовується зловмисниками, пов’язаними з китайським урядом.

Британські дослідники виявили Linux-бекдор від китайських хакерів

Він походить від бекдору для Windows під назвою Trochilus, який вперше був виявлений у 2015 році дослідниками з Arbor Networks, нині відомої як Netscout, передає ArsTechnica. Дослідники з британської компанії NHS Digital стверджують, що Trochilus був розроблений групою APT10, пов’язаною з китайським урядом, також відомою під назвами Stone Panda і MenuPass.

Згодом його використовували інші групи, а його вихідний код вже понад шість років доступний на GitHub. Trochilus був помічений у кампаніях, які використовували окрему частину шкідливого програмного забезпечення, відому як RedLeaves.

У червні дослідники з компанії Trend Micro виявили зашифрований двійковий файл на сервері, який використовувався групою, за якою вони стежили з 2021 року. Провівши пошук у VirusTotal за назвою файлу libmonitor.so.2, дослідники знайшли виконуваний файл Linux під назвою mkmon. Він містив облікові дані, за допомогою яких розшифрували файл libmonitor.so.2, що дало змогу дослідникам зробити висновок, що mkmon — це інсталяційний файл libmonitor.so.2.

Шкідливе програмне забезпечення для Linux портувало кілька функцій, знайдених в Trochilus, і об’єднало їх з новою реалізацією Socket Secure (SOCKS). Дослідники Trend Micro назвали своє відкриття SprySOCKS, де spry означає швидку поведінку.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

SprySOCKS реалізує звичайні можливості бекдору, включаючи збір системної інформації, відкриття інтерактивної віддаленої оболонки для управління скомпрометованими системами, створення списку мережевих з’єднань і створення проксі-сервера на основі протоколу SOCKS для завантаження файлів та інших даних між скомпрометованою системою і підконтрольним зловмиснику командним сервером. Британські дослідники виявили Linux-бекдор від китайських хакерів

Trend Micro пов’язує SprySOCKS із суб’єктом загрози Earth Lusca. Дослідники виявили групу в 2021 році. Earth Lusca націлена на організації по всьому світу, в першу чергу на уряди країн Азії. Вона використовує соціальну інженерію, щоб заманювати жертв на сайти-«водопої», де їх заражають шкідливим програмним забезпеченням. Окрім інтересу до шпигунської діяльності, Earth Lusca, схоже, має фінансову мотивацію, націлившись на компанії, що займаються азартними іграми та криптовалютами.

 


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: