Новини Крипто 18.10.2023 о 14:28 comment views icon

Джиммі Чжун: незвідане. Китайський Робін Гуд, що вкрав (і потім втратив) біткоїнів на $3+ млрд

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg

Юрій Орос

Автор новин

У 2012 році хтось викрав 50 000 біткоїнів з Silk Road, нелегального інтернет-ринку в даркнеті. З того часу вартість викраденого біткоїна злетіла до понад 3 млрд доларів і залишалася однією з найбільших загадок у світі криптовалют. Поки шахрая не заарештували в листопаді 2022 року.

CNBC опублікувало історію життя та арешту Джиммі Чжуна, що приїхав вчитися до США з Китаю та маскувався під багатого студента, що жив неподалік кампусу університету Джорджії в Афінах та старався не пропускати місцевих вечірок.

Дзвінок, який запустив події

Все почалося 13 березня 2019 року з телефонного дзвінка за номером 911, від самого Чжуна, який заявив про вторгнення до його будинку та крадіжку сотень тисяч доларів у криптовалюті. Що потім зіграло ключову роль у розслідуванні.

Поліція не змогла розкрити злочин, тож Джиммі найняв приватного детектива Робін Мартінеллі, яка зробила висновок, що крадіжку здійснив хтось із його знайомих, бо дуже добре орієнтувався в будинку фігуранта, як показали записи з системи спостереження. Проте Чжун відмовлявся в це вірити, як повідомила Мартінеллі, він хотів, щоб його любили і його дуже засмучувала думку, що хтось із друзів міг його зрадити.

Джиммі був хорошим хлопцем.

Онлайн-курс "Створення текстів" від Skvot.
Великий практичний курс для розвитку скілів письма та створення історій, які хочеться перечитувати Результат курсу — портфоліо з 9 робіт та готовність братися за тексти будь-яких форматів.
Детальніше про курс

Багате життя

Багато людей в Афінах поділяло цю думку. Кілька років до цього Чжун був доволі відомим у місті, як людина, що розкидалася грошима — купувала випивку для всіх людей в барі тощо. І хоча Джиммі жив у доволі скромному за місцевими мірками будинку (був ще один на озері з гідроциклами й човнами), він відвідував шикарні готелі та купував речі елітних брендів, як-от Louis Vuitton, Gucci та Jimmy Choo, їздив на Tesla та мав інші атрибути багатія.

Джиммі Чжонг

У 2018 році він зібрав друзів та посадив їх на приватний літак до Лос-Анджелеса, де на стадіоні Rose Bowl грала його улюблена команда Georgia Bulldogs. До того, кожному з них він видав по 10 тис. доларів на кишенькові трати в ЛА. Проте роботи та інших відомих джерел доходу в нього не було. Друзям він розповідав, що займається біткоїнами майже з моменту його створення в 2009 році та намайнив тисячі монет, коли це було набагато простіше.

Джиммі Чжун: незвідане. Китайський Робін Гуд, що вкрав (і потім втратив) біткоїнів на $3+ млрд

Розслідування та хитрощі слідчих

Поки вони веселилися в Лос-Анджелесі, за ним активно слідкував кримінальний відділ IRS (податкова служба), які почали підозрювати Джиммі в причетності до наймасштабнішої в історії крадіжці криптовалюти 2012 року. Тоді з Silk Road хтось вкрав 50 тис. біткоїнів. Цей сайт був одним із перших на криптовалютному ринку, де анонімні покупці могли обмінюватися незаконними предметами.

Слідчі могли відстежувати транзакції криптовалюти, оскільки вони є за замовчуванням публічними. Проте особу власника коштів встановити не вдавалося, треба було чекати на помилку. І нарешті це сталося у вересні 2019 року — Чжун переказав 800 доларів на криптобіржу, яка дотримувалася банківських правил, що вимагали аутентифікації клієнтів.

Онлайн-курс "Створення текстів" від Skvot.
Великий практичний курс для розвитку скілів письма та створення історій, які хочеться перечитувати Результат курсу — портфоліо з 9 робіт та готовність братися за тексти будь-яких форматів.
Детальніше про курс

Проте одного цього було недостатньо. IRS звернулася до поліції округу Афіни-Кларк, яка проводила розслідування щодо пограбування. Під приводом додаткових свідчень офіцери прийшли додому до Джиммі, який з ентузіазмом намагався допомагати слідству.

Підозрюваний детально пояснив, як працює його система безпеки та повідомив де лежать цінності. Слідчі стукали по підлозі та шафам, у пошуках таємних ніш та попросили його увімкнути ноутбук і показати як він отримав біткоїни. Джиммі без проблем показав один зі своїх гаманців, де на рахунку була сума на 60-70 млн доларів.

Цього було достатньо для отримання офіційного ордера. Поліціянти знайшли металеву банку від попкорну зі схованим комп’ютером з іншим криптогаманцем. Далі їм вдалося знайти закопаний у підлогу сейф, де розташовувалися дорогоцінні метали, купи готівки та «фізичні» біткоїни, які карбувалися в перші роки існування криптовалюти. Врешті, знайшовся й гаманець з біткоїнами, причетними до злому Silk Road у 2012-му.

OG Джиммі Чжун

Слідство врешті дізналася подробиці про Джиммі. На криптосленгу він належав до числа OG, або ж Original Gangster (ця абревіатура також популярна в ганста-реперів). Він входив до групи перших програмістів, які працювали над вдосконаленням технології, створеної Сатоші Накамото. Дослідники дійшли висновку, що Чжун зробив внесок у вихідний код біткоїна, зокрема вносив пропозиції, як зменшити розмір блокчейну.

Очевидно високий рівень технічних знань дав йому змогу оформити одне з найбільших пограбувань в історії. Проте гроші конфіскували на користь держави (оскільки наркоторговці з Silk Road не могли офіційно заявити про злочин), а сам Чжун наразі перебуває у виправній колонії в штаті Алабама. Шкода 13-річного пса, на ім’я Чад, який залишився без господаря.

Джиммі Чжун: незвідане. Китайський Робін Гуд, що вкрав (і потім втратив) біткоїнів на $3+ млрд


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: