Новини Технології 10.10.2023 о 18:29 comment views icon

Google зробила авторизацію без пароля основною для особистих акаунтів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Google повільно, але впевнено рухається до «Майбутнього без паролів» — в офіційному блозі компанія повідомила про важливу зміну в механізмі авторизації облікового запису, яку прив’язала до Місяця кібербезпеки. Вже добре відомий нам спосіб Google Passkey (Ключі доступу), який вперше анонсували в травні, тепер стає стандартним/основним для особистих акаунтів.

Це означає, що наступного разу при спробі увійти до свого облікового запису користувач побачить підказки, як створити та використовувати ключ доступу як просту та зручну альтернативу класичному парольному захисту. А ще в розділі «Безпека» в налаштуваннях облікового запису з’явився пункт «Пропускати пароль, якщо це можливо».

Google зробила авторизацію без пароля основною для особистих акаунтів

Ключі доступу —  проста й безпечна альтернатива класичним паролям для входу в обліковий запис Google. Для авторизації використовується власний пристрій — підтвердження входу здійснюватиметься відбитком пальця, розпізнаванням обличчя або PIN-кодом для розблокування екрана.

Google зробила авторизацію без пароля основною для особистих акаунтів

Серед ключових переваг Passkey, окрім зручності (не потрібно запам’ятовувати довгі та складні паролі) та швидкість (вхід на 40% швидше, ніж з паролем, за оцінками компанії), Google виділяє підвищену захищеність (ключі доступу зберігаються локально, лише пристроях) та стійкість до фішингових атак.

Онлайн-курс "Нотації BPMN" від Laba.
Опануйте мову BPMN для візуалізації бізнес-процесів, щоб впорядкувати хаос у них.Після курсу ви точно знатимете, що саме обрати для розв’язання завдань вашого бізнесу.
Дізнатись більше

В Google підкреслюють, що задоволені першими результатами використання Passkey в YouTube, Пошуку та Картах. А ще більше їх тішить підтримка сторонніх сервісів — так, Uber та eBay вже додали підтримку ключів доступу і на черзі популярний месенджер WhatsApp. Зупинятися на цьому, судячи з усього, Google не планує, зважаючи на згадку щодо планів продовжувати заохочувати галузь до переходу на ключі доступу, які поступово мають повністю витіснити паролі.

За бажання поки можна відмовитись від ключів доступу та продовжувати використовувати пароль для входу — потрібно вимкнути відповідну опцію у налаштуваннях. Та, вочевидь,  повна відмова від архаїчного парольного способу — це лише питання часу, причому не дуже віддаленого. Коли саме Google планує прибрати цей спосіб входу, поки невідомо.

Як працює Google Passkey

Щоб створити й використовувати ключ доступу, потрібно ввімкнути блокування екрана та Bluetooth (якщо плануєте використовувати ключ доступу на телефоні, щоб входити в обліковий запис на іншому комп’ютері). Процес генерації ключа безпосередньо відбувається у відповідному розділі налаштувань — просто дотримуйтесь вказівок.

При створенні першого ключа доступу Google запропонує створити його на всіх підв’язаних пристроях (їх можна побачити на сторінці google.com/devices). Не варто створювати ключ доступу на пристрої у спільному користуванні, якщо не хочете, щоб інші користувачі мали доступ до вашого акаунту.

Ключі доступу можна створювати на таких пристроях:

Онлайн-курс "Нотації BPMN" від Laba.
Опануйте мову BPMN для візуалізації бізнес-процесів, щоб впорядкувати хаос у них.Після курсу ви точно знатимете, що саме обрати для розв’язання завдань вашого бізнесу.
Дізнатись більше
  • ноутбук або комп’ютер з ОС Windows 10, macOS Ventura або ChromeOS 109 чи новішою;
  • мобільний пристрій з ОС iOS 16 або Android 9 чи новішою;
  • апаратний ключ безпеки, який підтримує протокол FIDO2.

Водночас функція вимагає використання вебпереглядачів:

  • Chrome 109 або новішої версії;
  • Safari 16 або новішої версії;
  • Edge 109 або новішої версії.

Також Google радить оновити операційну систему до останньої версії, щоб якнайзручніше використовувати ключі доступу. В офіційному довіднику на сайті Google є вичерпна інструкція українською мовою, де максимально детально розписано все, що стосується створення, налаштування, керування та видалення ключів доступу.

Google Passkey
Вхід без пароля. Як працює технологія Google Passkey
Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: