Новини Софт 03.08.2023 о 12:32 comment views icon

Google відокремлює ChromeOS від браузера Chrome та переводить її на графічний стек Linux

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Google відокремлює ChromeOS від браузера Chrome та переводить її на графічний стек Linux

У ChromeOS 116 розділять ОС та браузер Chrome за замовчанням. Зараз ця версія системи знаходиться в бета-тесті, її реліз запланований на серпень.

Проєкт називається Lacros, що означає “Linux And ChRomeOS”. Його впровадження дозволить відокремити браузер від ОС, щоб оновлювати та розвивати їх незалежно. У документації Google говориться:

«У Chrome OS системний інтерфейс користувача (менеджер вікон Ash, екран входу в систему і т. д.) та веббраузер являють собою один і той же бінарний файл. Lacros розділяє цю функціональність на два бінарних файли, відтепер відомих як ash-chrome (системний інтерфейс користувача) та lacros-chrome (веббраузер) … Lacros можна уявити як «Linux Chrome з більшою підтримкою Wayland».

Раніше ChromeOS використовувала графічний стек власного виробництва компанії, під назвою Freon, тепер відбудеться перехід на звичайний графічний стек Linux для настільних комп’ютерів. Перехід Google на Freon відбувся у 2016, тоді відмовилися від переходу від X11 безпосередньо до Wayland, обравши власний шлях. Google зазначає, що тепер буде «більше підтримки Wayland» – раніше він використовувався для застосунків Android і Linux, тепер буде актуальним й для графічної частини Chrome OS.

ChromeOS перестане використовувати спеціальну версію браузера та перейде на Chrome для Linux. Раніше після увімкнення Lacros у ChromeOS відображалися обидва браузери. Lacros знаходиться у розробці близько двох років та вмикається прапорцем. Збірка 116 більше не має його – тепер опцію завжди увімкнено. Офіційних попереджень та коментарів від Google наразі немає.

Для користувачів мало що зміниться, але оновлювати Chrome OS буде простіше, що дозволить продовжити термін служби старих пристроїв з ChromeOS. Також браузер швидше отримуватиме оновлення.

Як на iOS. ChromeOS невдовзі отримає зручну функцію обміну зображеннями між ноутбуком та смартфоном?

Курс-професія "Junior Data Analyst" від robot_dreams.
Комплексний курc для всіх, хто хоче опанувати нову професію з нуля.На прикладі реальних датасетів ви розберете кожен етап аналізу даних.
Програма курсу і реєстрація

Джерело: Ars Technica


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: