Новини Новини 31.10.2022 о 16:45 comment views icon

Інтернет не буде колишнім — з 1 листопада в ЄС набувають чинності нові правила регулювання для IT-гігантів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Цього тижня набуде чинності закон, який назавжди змінить Інтернет та значно ускладнить життя технологічним гігантам. З 1 листопада діятиме Закон Європейського союзу про цифрові ринки, який може змусити Amazon, Google та Meta зробити свої платформи більш відкритими та сумісними вже у 2023 році. Це призведе до серйозних змін у тому, що люди можуть робити зі своїми пристроями та встановленими на них програмами.

Новий закон (DMA) вимагає, щоб панівні платформи давали більше можливостей дрібнішим конкурентам. Наприклад, він може змусити WhatsApp від Meta отримувати повідомлення від конкуруючих месенджерів, таких як Signal або Telegram, або заборонити Amazon, Apple та Google віддавати перевагу своїм власним додаткам та сервісам.

Технологічним платформам не потрібно негайно підкорятися новим вимогам. ЄС спочатку має вирішити, які компанії є досить великими та впливовими, щоб підпадати під його дію. Очікується, що до цієї групи увійде понад десять компаній, назви яких оголосять навесні. Потім вони матимуть шість місяців, щоб виконати вимоги.

Цілком передбачуваною є хвиля судових позовів, які оскаржують нові європейські правила. Європейські чиновники вже перебувають у Каліфорнії та інших центрах технологій, щоб роз’яснювати компаніям нововведення. Раніше ЄС накладав великі штрафи на Google, Apple та інших у рамках антимонопольних розслідувань – механізму, який покладав тягар доказу на бюрократів. При прямому регулюванні відповідальність за те, щоб відповідати вимогам, лежить на бізнесі. Етап переговорів минув, і в ЄС сподіваються на дотримання вимог.

Технічним компаніям незабаром доведеться зіткнутися і з ще одним масштабним регулюючим актом ЄС – Законом про цифрові послуги. Він вимагає оцінки ризиків деяких алгоритмів та розкриття інформації про автоматизоване прийняття рішень і може змусити соціальні послуги, такі як TikTok, відкривати свої дані для зовнішнього контролю. Закон теж буде вводитися поетапно – очікується, що найбільші онлайн-платформи повинні дотримуватись його з середини 2024 року. ЄС також розглядає можливість прийняття спеціальних правил для штучного інтелекту, які можуть заборонити деякі варіанти використання технології.

У Євросоюзі погодили законодавчий акт DSA для контролю контенту

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів

Джерело: Wired


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: