Новини Наука та космос 25.04.2022 о 16:34 comment views icon

Інженери Стенфорда та Гарварда розробили новий вид 3D-друку об’єктів складної форми

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяна Нечет

Автор новин

Доцент кафедри електротехніки в Стенфорді, колишній науковий співробітник Інституту Роуленда в Гарвардському університеті Ден Конгрів, та його колеги, розробили новий спосіб друку 3D-об’єктів складної форми — у стаціонарному об’ємі смоли за допомогою лазера.

Створений таким чином об’єкт повністю підтримується желеподібною смолою і тому не потребує опорних конструкцій, які зазвичай потрібні при використанні більш стандартних методів друку. Нова система 3D-друку здатна спростити створення складних конструкцій, заощадивши час і матеріали. Наукова стаття опублікована у журналі Nature.

«Можливість такого об’ємного друку дозволяє робити об’єкти, які раніше вважалися дуже складними», — сказав Конгрів.

При новому виді 3D-друку дослідники фокусували лазер через лінзу і спрямовували промінь на желеподібну смолу. Вона твердне під впливом синього світла. Але це було проблемою — смола застигала по всій довжині променя. Тому вчені використовували червоне світло і кілька майстерно розроблених наноматеріалів, розмістивши їх у всій товщі смоли. Таким чином вдалося створити синє світло лише у фокусній точці лазера. Переміщуючи лазер навколо контейнера зі смолою, дослідники робили складні тривимірні конструкції.

Перетворення однієї довжини хвилі світла на іншу стало можливим завдяки використанню певних молекул у безпосередній близькості одна від одної. Так вчені змогли створити ланцюжок передачі енергії, який перетворює низькоенергетичні червоні фотони на високоенергетичні сині.

Інженери Стенфорда та Гарварда розробили новий вид 3D-друку об'єктів складної форми
Сканування та трасування зображення за допомогою потужного лазера (ліворуч) та одночасне проектування всього зображення за допомогою малопотужного світлодіода (праворуч). Фото: Dan Congreve/Tracy H. Schloemer/Arynn O. Gallegos

Конгрів та його колеги змогли сформувати необхідні молекули та покрити їх захисною оболонкою з кремнезему. Потім вони розподілили отримані нанокапсули, кожна з яких у 1000 разів тонша за людську волосину, по всій смолі.

Нині дослідники працюють над удосконаленням своєї техніки 3D-друку. Вони вивчають можливість одночасного «друку» у кількох точках, що значно прискорить процес.

Курс Розмовної англійської від Englishdom.
Після цього курсу ви зможете спілкуватись з іноземцями і цікаво розкажете про себе.
Приєднатися

Інженери MIT розробили Oreometer — пристрій для оптимального відокремлення половинок шоколадного печива Oreo


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: