Новини Пристрої 10.06.2022 о 17:02 comment views icon

Із деталі LEGO зробили мікрокомп’ютер з робочим OLED-дисплеєм

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Якщо відкладали збірку тисячолітнього сокола LEGO Millennium Falcon за $700, ось вам додатковий стимул: тепер можна вставити «комп’ютерну» цеглинку з робочим OLED-дисплеєм в кабіну. Новозеландський інженер Джеймс Браун виготовив крихітний комп’ютерний термінал з екраном, який імітує користувацькі інтерфейси з ваших улюблених науково-фантастичних фільмів.

Не секрет, що конструктори LEGO полюбляють не тільки дітлахи, а й дорослі, особливо комп’ютерні ентузіасти, які використовують деталі популярного конструктора для різноманітних цікавих поробок. Варто одразу уточнити, що ніякого практичного сенсу проєкт новозеландського інженера — це просто красива з візуальної та інженерної точок зору іграшка.

Інженер спочатку виготовив OLED-екран розміром з ніготь — подібний до того, який він використав минулого місяця в іншому проєкті, щоб створити механічну клавіатуру, де кожна клавіша мала свій власний дисплей. Він узяв OLED-матрицю з діагоналлю 0,42 дюйма та роздільною здатністю 72 на 40 пікселів та подав на нього живлення за допомогою спеціально виготовленої друкованої плати, що містить 32-бітний мікроконтролер серії ARM Cortex-M0 під назвою STM32F030F4P6TR з 16 кілобайтами флешпам’яті та 4 кілобайтами оперативної. Обидва живляться від системи LEGO 9V зі струмопровідними смужками, вбудованими у виступи (LEGO більше не виробляє систем 9 В з міркувань безпеки та товарності).

Оригінальний іграшковий комп’ютер LEGO створений за моделлю цеглинки з нахилом 2×2. Інженер надрукував на 3D-принтері тонкий пластиковий корпус для електроніки, а потім за допомогою лиття у форму створив із полімеру напівпрозору деталь синього кольору, що повторює оригінал за формою та розмірами.

Онлайн-курс "Створення особистого бренду" від Skvot.
Прокачайте особистий бренд для підсилення власного бізнесу, підвищення продажів та впізнаваність на ринку.
Дізнатись більше про програму курсу і досвід лектора

Так, роздільна здатність екрана становить всього 72 на 40 пікселів, проте цього достатньо, щоб виводити на екран лінії, що імітують текст і навіть просту анімацію радара. Варто зазначити, що LEGO раніше виготовляла блоки Power Function, що дозволяло створювати конструкції з рухомими частинами, проте їх випуск було припинено. Тепер світлові цеглини та прості двигуни транспортних засобів LEGO переважно залишилися в минулому.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: