Новини Наука та космос 19.08.2022 о 16:10 comment views icon

Космічний телескоп Джеймса Вебба використовує у роботі сценарії на JavaScript

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

В основі інтегрованого наукового модуля приладів (ISIM) телескоп Джеймса Вебба лежить принцип «максимальної ефективності та мінімізації роботи наземних систем», – як сказано у документі, опублікованому його творцями. Відповідно до нього, розробники JWST створили багато попередніх сценаріїв для виконання телескопом різних завдань мовою програмування JavaScript.

Для виконання необхідної в той чи інший час операції персонал «Джеймса Вебба» відправляє з Землі коротку команду. Програма, що має назву процесор сценаріїв, інтерпретує під відповідне завдання код JavaScript і звертається відповідно до нього до потрібних додатків та систем. При цьому одночасно можуть запускатись до десяти подібних сценаріїв.

Космічний телескоп Джеймса Вебба використовує у роботі сценарії на JavaScript

Іншими словами, JavaScript не бере участі безпосередньо в управлінні телескопом –  процесор сценаріїв передає завдання іншим інструментам. Сам він написаний мовою C++.

Космічний телескоп Джеймса Вебба використовує у роботі сценарії на JavaScript

Телескоп Джеймса Вебба розробляли понад двадцять років. Космічні розробки вимагають граничної точності та простоти операцій в екстремальних умовах – цьому не сприяє зміна технологій та повторне навчання персоналу у процесі створення пристрою. До того ж розробка дуже дорога, заміна одних інструментів іншими економічно недоцільна.

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

Космічний телескоп Джеймса Вебба використовує у роботі сценарії на JavaScript

Виправити щось на орбіті JWST за безпосередньої участі людини не вийде – на відміну від телескопа Хаббла, до якого літали астронавти, Вебб знаходиться далеко від Землі. Тому відточеність процесу управління ще важливіша. І такі на перший погляд дивні засоби, як JavaScript або накопичувач на 68 ГБ, справляються зі своїми завданнями та будуть служити ще багато років.

Юстування «Джеймса Вебба» завершено. Телескоп надіслав на Землю знімки, зроблені усіма чотирма науковими інструментами

Джерело: The Verge


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: