Новини Наука та космос 29.04.2022 о 20:06 comment views icon

Юстування «Джеймса Вебба» завершено. Телескоп надіслав на Землю знімки, зроблені усіма чотирма науковими інструментами

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяна Нечет

Автор новин

Юстування космічного телескопа «Джеймса Вебба», запущеного 25 грудня 2021 року, повністю завершено. Тепер космічна інфрачервона обсерваторія здатна робити чіткі, добре сфокусовані зображення за допомогою кожного із чотирьох потужних наукових інструментів.

«Джеймс Вебб» готовий перейти до наступної та останньої серії приготувань, відомих як введення в експлуатацію наукових інструментів. А вже влітку почнуться перші наукові операції, повідомило NASA.

На останніх інженерних зображеннях космічна обсерваторія показала частину Великої Магелланової Хмари, невеликої галактики-супутника Чумацького Шляху. На знімках вона виглядає як щільне поле із сотень тисяч зірок. Розміри та положення зображень дають уявлення про відносне розташування кожного з інструментів «Джеймса Вебба» у фокальній площині телескопа.

Юстування «Джеймса Вебба» завершено. Телескоп надіслав на Землю знімки, зроблені усіма чотирма науковими інструментами
Інженерні зображення чітко сфокусованих зірок у полі зору кожного інструменту. Фото: NASA/STScI

Три інструменти візуалізації телескопа — NIRCam (зображення зроблені на довжині хвилі 2 мікрони), NIRISS (1,5 мікрона) і MIRI (7,7 мікрона, тому видно випромінювання міжзоряних хмар, а також зоряне світло). Інструмент NIRSpec є швидше спектрографом, ніж формувачем зображень, але може робити зображення розміром 1,1 мікрона для калібрування і захоплення цілі. Темні області на знімках NIRSpec пов’язані зі структурою його масиву мікрозатворів, яких кілька сотень тисяч. Їх можна відкривати або закривати, щоб вибрати, яке світло потрапляє на спектрограф.

Датчик точного наведення «Джеймса Вебба» відстежує провідні зорі, щоб точно наводити обсерваторію. Якість зображень «обмежена дифракцією». Тобто чіткість деталей настільки висока, наскільки це фізично можливо, враховуючи розмір телескопа.

З цього моменту зміни в дзеркалах будуть дуже невеликим, періодичним регулюваннями сегментів головного дзеркала. Далі команда інфрачервоної обсерваторії зосередить увагу на введенні в експлуатацію наукових приладів. Кожен прилад є складним набором детекторів, оснащених унікальними лінзами, масками, фільтрами та спеціалізованим обладнанням, яке допомагає виконувати наукові завдання.

У рамках введення в експлуатацію наукового інструменту телескопу буде наказано показувати різні області неба, де загальна кількість сонячного випромінювання, що потрапляє на обсерваторію, буде змінюватись (щоб підтвердити термостабільність при зміні цілей).

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

У перші завдання «Джеймса Вебба» входить вивчення екзопланет, протоскупчень, навколозоряних дисків, квазарів, транснептунових об’єктів і комет.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: