Новини Наука та космос 15.01.2024 о 17:09 comment views icon

NASA підтвердило, що 2023 рік — найспекотніший в історії спостережень. Але у 2024-му може бути ще «‎гарячіше»

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

У 2023 році на Землі було приблизно на 1,4°C тепліше, ніж у середньому наприкінці 19 століття, коли лише стартували вимірювання.

Світ впевнено наближається до граничного показника Паризької кліматичної угоди, яка була підписана країнами у 2015 році та передбачає обмеження зростання середньої температури до 1,5°C (або значно нижче 2°C) від доіндустріальних рівнів.

Згідно з щорічним аналізом NASA, глобальна температура торік також була на 1,2°C вище середньої, зафіксованої за базовий період (той, який зазвичай в агенції беруть для порівняння) 1951-1980 років.

Карта показує наскільки теплішим або холоднішим був кожен регіон Землі порівняно із середнім показником з 1951 по 1980 рік. Нормальні температури показано білим кольором; температури, вищі за норму – червоним і помаранчевим; а нижчі за норму – синім. Джерело: NASA
Карта показує наскільки теплішим або холоднішим був кожен регіон Землі порівняно із середнім показником з 1951 по 1980 рік. Нормальні температури показано білим кольором; температури, вищі за норму – червоним і помаранчевим; а нижчі за норму – синім. Джерело: NASA

Найспекотнішим місяцем у 2023 році й загалом в історії спостережень був липень. Згідно з даними Європейського сервісу моніторингу клімату (C3S) середня температура в липні на третину градуса перевищила рекорд 2019-го року (зазвичай рекорди побиваються лише на десяті чи соті градуса).

«Звіт підтверджує те, що пережили мільярди людей у всьому світі торік; ми зіткнулися з кліматичною кризою», – сказав адміністратор NASA Білл Нельсон. «Від надзвичайної спеки до лісових пожеж і підвищення рівня моря ми бачимо, що наша Земля змінюється».

Гевін Шмідт, директор Інституту космічних досліджень імені Ґоддарда (GISS), сказав, що зміна температури в основному спричинена «нашими викидами викопного палива».

Загалом усі останні 10 років — найтепліші в історії спостережень, а Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA) нещодавно повідомило, що 2024-й має шанс «‎один до трьох», щоб перевершити попередні «здобутки‎».

«Ми продовжуватимемо бити рекорди, доки викиди парникових газів зростатимуть», — сказав Шмідт. «І, на жаль, торік ми знову встановили новий рекорд викидів парникових газів».

Хоча вчені мають переконливі докази того, що довгострокова тенденція до потепління на планеті зумовлена ​​діяльністю людини, вони все ще досліджують інші явища, які можуть впливати на щорічні або багаторічні зміни клімату, такі як Ель-Ніньо, забруднення, а також виверження вулканів.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

У травні 2023 року океан перейшов від Ла-Нінья до Ель-НіньоNASA підтвердило, що 2023 рік — найспекотніший в історії спостережень. Але у 2024-му може бути ще «‎гарячіше»NASA підтвердило, що 2023 рік — найспекотніший в історії спостережень. Але у 2024-му може бути ще «‎гарячіше»Ель-Ніньйо та Ла-Нінья — характерні для екваторіальної зони Тихого океану протилежні екстремальні значення температури води й атмосферного тиску, що тривають близько шести місяців. Феномен Ель-Ніньйо полягає в різкому підвищенні температури (на 5-9 °C) поверхневого шару води на сході Тихого океану (у тропічній і центральній частинах) на площі близько 10 мільйонів км². Ла-Нінья — протилежність Ель-Ніньйо, виявляється як зниження поверхневої температури води нижче кліматичної норми на сході тропічної зони Тихого океану. (явище, що часто збігається з найспекотнішими роками в історії). Однак рекордні температури у другій половині 2023 року відбулися ще до піка поточної події. Вчені очікують, що найбільший вплив Ель-Ніньо відбудеться в лютому, березні та квітні.

Вчені також дослідили можливі наслідки виверження підводного вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай у січні 2022 року, який викинув у стратосферу водяну пару та дрібні частинки, і, як виявилось, призвів до загального невеликого охолодження приблизно на 0,1°C у південній півкулі.

Джерело: NASA


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: