Новини Україна 26.09.2023 о 17:35 comment views icon

«Підписуйтесь на Telegram і отримуйте від $1000» та інші найпоширеніші схеми шахрайства з пропозиціями роботи у 2023 році (рейтинг Work.ua)

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Сервіс Work.ua підготував звіт про шахрайські методики, які активно використовуються злочинцями на ринку праці України у 2023 році. Адже щомісяця модератори ресурсу блокують понад 3000 спроб ошукати людей. Мета створення такого матеріалу — проінформувати шукачів як розпізнавати подібні пастки та убезпечити від можливих афер, пов’язаних з працевлаштуванням.

Отже, найпоширенішими схемами шахрайства псевдопрацедавців в інтернеті наразі є наступні:

№1 Підписуйтесь на Telegram-канал і отримуйте від $1000

Обіцяна зарплата: від 30 000 грн і більше.

Популярні Telegram-канали пишуть, що в Україні є безліч високооплачуваних вакансій із зарплатою від 30 000 грн для кандидатів без досвіду. Все, що треба зробити, це підписатись на певний канал. Шахрайство полягає в тому, що високооплачуваних вакансій насправді немає, а адміністратори вводять користувачів в оману, щоб переливати трафік по різних Telegram-каналах ─ з метою їх перепродажу або залучення грошей роботодавців.

№2 Потрібні співробітники з «трудовою етикою»

Обіцяна зарплата: 550-2 500 грн на день.

Користувачам надходять повідомлення із пропозиціями підробітку у вільний час для осіб будь-якого віку, виконуючи прості завдання. Насправді шахраї збирають персональні дані користувачів, які начебто необхідні для працевлаштування.

Онлайн-курс "Маркетингова аналітика" від Laba.
Опануйте інструменти для дослідження ринку й аудиторії та проведення тестувань.Дізнайтесь, як оптимізувати поточні рекламні кампанії та будувати форкасти наступних.
Детальніше про курс

№3 Розмістіть оголошення й отримайте гроші

Обіцяна зарплата: від кількох десятків гривень за оголошення.

Аферисти пропонують роботу з оплатою за розміщення оголошень від особистих акаунтів. Зазвичай, це товари з цінами нижчими, ніж на торговельних майданчиках. Коли до користувача звертаються покупці, той має спрямовувати їх у Telegram роботодавця. Проте, після приведення покупця, «роботодавець» блокує Telegram, зникає зі зв’язку та не платить.

№4 Оформіть карту для виплат

Обіцяна зарплата: у межах середньої по ринку.

«Представник компанії» пропонує шукачу відкрити рахунок та оформити картку для виплати майбутньої зарплати в певному банку. Фактично пропозиція роботи у такому разі виступає як привід зареєструватись та оформити банківську картку за реферальним посиланням. Ніякої оплачуваної роботи ця схема не передбачає.

№5 Пройдіть платні курси або внесіть страховий внесок

Обіцяна зарплата: у межах середньої по ринку та вище.

Онлайн-курс "Маркетингова аналітика" від Laba.
Опануйте інструменти для дослідження ринку й аудиторії та проведення тестувань.Дізнайтесь, як оптимізувати поточні рекламні кампанії та будувати форкасти наступних.
Детальніше про курс

Після співбесіди кандидату повідомляють, що він підходить, але не має достатнього досвіду. Тож роботодавець пропонує кандидату отримати роботу після підвищення кваліфікації, пройшовши додаткові курси. Схема зі страховим внеском діє схоже, тільки у цьому разі кандидат вже приймає пропозицію, а роботодавець просить внести плату за страхування робочого ноутбука. Шахрайство полягає в тому, що кандидата заманюють на платні курси. А страховий внесок — звичайна схема для виманювання коштів. Після цього роботодавець зникає зі зв’язку.

№6 Зарплатні приманки

Обіцяна зарплата: від 10 000 до 200 000 грн та вище.

Роботодавці вказують у вакансіях широкий діапазон зарплат і говорять, що у співробітника буде стала ставка та змінна частина, що залежатиме від працівника. Фактично, це не шахрайство, а вакансії від реальних роботодавців. Але найнятий працівник не отримує обіцяну високу зарплату. Експерти Work.ua визначили, що чесний діапазон зарплати у межах однієї вакансії може становити х3.

№7 Розкішне життя і шахрайська романтика «офісників»

Обіцяна зарплата: від 15 000 грн на тиждень — верхньої межі немає, виплати щотижня у валюті.

Зазвичай шукають різноманітних менеджерів без досвіду роботи. Головне — активність, швидко навчатися та хотіти багато зароблять. «Офіси» розташовані по всій Україні, переважно у великих містах. Але насправді мова йде про шахрайські «Офіси», які виманюють кошти у людей через телефонне шахрайство. Слід зазначити, що за шахрайство передбачена кримінальна відповідальність.

№8 Шлюбні агенції

Обіцяна зарплата: 18 000-60 000 грн.

Зазвичай розміщують вакансії «перекладач», «оператор чату», «менеджер по роботі з клієнтами» тощо. Шукають людей без досвіду. Фактично така «робота» полягає у виманюванні грошей в іноземців, що мріють познайомитися з привабливими українками. Це також шахрайство.

№9 Стрімінгові сервіси

Обіцяна зарплата: від 30 000 до 100 000 грн.

«Роботодавці» шукають блогерів, моделей, стрімерів для талановитих та харизматичних дівчат і хлопців. Обіцяють високу зарплату без вимог до досвіду чи навичок. В цьому випадку мова йде не про зарплату, а донати від глядачів у вдячність за контент.

№10 Криптошахраї

Обіцяна зарплата: від 21 000 до 100 000 грн з прив’язкою до курсу долара.

Так звані фінансові, консалтингові, маркетингові агенції шукають різноманітних менеджерів від 18 років без досвіду з бажанням розвиватись. Часто вказують в умовах знання англійської та європейських мов. Співробітники таких криптошахрайських компаній телефонують українцям та громадянам інших європейських країн і пропонують вкласти гроші в біржові інвестиції, криптовалюту, «допомагають» оформити мікропозику.

№11 Підміна рекрутера

Обіцяна зарплата: у межах середньої по ринку.

Один з нових видів шахрайства. Справжні рекрутери від імені відомих компаній створюють вакансії та пропонують продовжити спілкування з шукачем в Telegram. Проте шахраї створюють дублі облікових записів справжніх рекрутерів (наприклад, hr__villa замість hr_villa). Під час пошуку за іменем у Телеграмі шукач випадково зв’язується з фейковим рекрутером, який виманює кошти начебто за працевлаштування.

Щоб уникнути шахрайства під час пошуку роботи, Work.ua пропонує наступні поради:

  • Не переказуйте гроші за працевлаштування.
  • Шукайте інформацію про компанію в інтернеті, подивіться сайт, почитайте відгуки.
  • Не передавайте особистих даних і номерів банківських карт невідомим особам.
  • Не реєструйтесь та не проходьте верифікацію на невідомих сайтах.
  • Уважно перевіряйте та вводьте адресу сайту компанії чи ім’я користувача соцмереж, з яким ведете перемовини про роботу.
  • Вмикайте критичне мислення, якщо вакансія чи поведінка рекрутера викликає у вас підозру чи сумніви.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: