Новини Наука та космос 18.07.2023 о 15:08 comment views icon

Нічні жахи стоматологів: японці розробили експериментальний препарат, який допоможе «‎відростити» нові зуби

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Японські дослідники у 2024-му році розпочнуть клінічні випробування експериментального препарату для вирощування зубів. Спочатку до тестів залучать людей з генетичними захворюваннями, які призводять до відсутності зубів, але лікування планують зробити доступним для загального використання вже до 2030 року.

Анодонтія — це вроджена хвороба, яка спричиняє ріст меншої кількості зубів і присутня приблизно у 1% населення. Вважається, що генетичні фактори спричиняють відсутність 6 чи більше зубів приблизно в одного з десяти пацієнтів з анодонтією (стан, який часто класифікується як олігодонтія). У таких людей змалку є проблеми з базовими здібностями, такими як жування, ковтання та мова.

У попередньому дослідженні вчені помітили, що миші, в яких відсутній певний ген, мають трохи більшу кількість зубів, ніж інші піддослідні. Виявилось, що цей ген продукує білок USAG-1, який взаємодіє з іншими білками та пригнічує ріст зубів. По суті, необхідно було просто блокувати цю взаємодію певним антитілом, що й зробили вчені у 2018 році, експериментуючи з тхорами. У тварин виріс сьомий передній зуб з подібним складом та формою до своїх «‎сусідів».

Тварини, включно з акулами й деякими видами рептилій, можуть постійно відрощувати зуби. Вважалося, що протягом життя у людей виростає лише два набори зубів, але насправді є докази того, що у нас також є «зародки» для третього набору.

Приблизно 1% населення демонструє протилежність анодонтії: гіпердонтію – вроджену патологію, що спричиняє більшу кількість зубів, ніж зазвичай. Згідно з дослідженнями японської команди, кожен третій такий випадок проявляється зростанням третього ряду зубів. Вчені вважають, що в більшості випадків здатність людей вирощувати третій набір була втрачена з часом.

Оригінальне дослідження 2021 року було опубліковано в журналі Science Advances.

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

Создана искусственная зубная эмаль — с повышенной износоустойчивостью

Джерело: New Atlas, Mainichi


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: