Новини Наука та космос 27.04.2022 о 12:10 comment views icon

SpaceX відправила на МКС космічний корабель Crew Dragon-4 із чотирма астронавтами

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Зранку 27 квітня SpaceX запустила до Міжнародної космічної станції (МКС) корабель Crew Dragon-4 із чотирма астронавтами на борту. Як завжди, спостерігати за запуском від початкового підготовчого етапу можна було у прямій трансляції SpaceX та на сайті NASA.

SpaceX Crew-4 — сьомий пілотований політ Crew Dragon 2 і четверта штатна місія SpaceX щодо зміни екіпажу МКС у рамках чинного контакту з NASA та її програми Commercial Crew Program, спрямованої на підтримку приватних компаній, що займається розробкою космічного транспорту. Для місії Crew-4 компанія SpaceX використала відновлений перший ступінь ракети Falcon 9 з інвентарним номером B1067 (цей запуск став для нього четвертим і це вперше для Commercial Crew використовується ступінь, який раніше вже тричі літав у космос) та повністю нову капсулу Crew Dragon C212.1 Freedom.

Запуск розпочався о 07:52 за часом Східного узбережжя США (10:54 за Києвом) з космодрому на мисі Канаверал у штаті Флорида. За вже відпрацьованою схемою, через дві з половиною хвилини перший ступень відокремився, а на дев’ятій хвилині після запуску здійснив посадку на новітню плавучу платформу A Shortfall of Gravitas в Атлантичному океані.

Другий ступінь відпрацював як належить та успішно доставив корабель на заплановану орбіту.

Курс-професія "Motion Designer" від Skvot.
Навчіться створювати 2D- та 3D-анімації у софтах After Effects, Cinema 4D та Octane Render. Протягом курсу ви створите 14 моушн-роликів, 2 з яких — для реального клієнта.
Детальніше про курс

До станції він дістанеться самостійно за допомогою власних двигунів — прибуття заплановане на 28 квітня о 03:15 за київським часом. Корабель в автономному режимі стикується з вузлом IDA-2 модуля «Гармонія». У разі нештатної ситуації астронавти зможуть перехопити контроль та провести стикування у ручному режимі (раніше SpaceX випустила браузерний симулятор, щоб надати можливість усім охочим спробувати пристикувати корабель до станції шлюзу).

SpaceX відправила на МКС космічний корабель Crew Dragon-4 із чотирма астронавтами
Траєкторія та основні етапи польоту Crew Dragon-4 до МКС

Crew Dragon-4 доставить на станцію астронавтів NASA К’єлла Ліндгрена, Роберта Хайнса, Джесіку Уоткінс, а також Саманту Крістофоретті з Європейського космічного агентства (ЕКА). Вони приєднаються до основної експедиції МКС-67 — зараз на станції знаходяться екіпажі Союз МС-21 (3 космонавти роскосмоса) та Crew Dragon-4 (3 астронавти NASA + 1 ESA). Тривалість місії Crew-4 становитиме близько 4,5 місяця.

SpaceX відправила на МКС космічний корабель Crew Dragon-4 із чотирма астронавтами
Екіпаж місії Crew-4. Зліва направо: Джесіка Уоткінс (спеціаліст місії), Боб Хайнс (пілот), К’єл Ліндгрен (командир космічного корабля) та Саманта Крістофоретті (спеціаліст місії)

25 квітня на Землю повернувся екіпаж Crew Dragon Ax-1 — першої туристичної місії SpaceX та Axiom на МКС. Через несприятливу погоду вони провели на станції 15 днів замість запланованих 10 і через це запуск Crew Dragon-4 перенесли з 23 квітня на 27 квітня. Екіпаж Crew-3, який перебуває на станції з листопада 2021 року, повернеться на Землю найближчого тижня. Також можна згадати про другий демонстраційний політ (без екіпажу) Boeing CST-100 Starliner — його заплановано на 19 травня.

Восени SpaceX планує провести наступну ротацію екіпажу МКС в межах п’ятої операційної місії Crew-5 та черговий туристичний політ, під час якого екіпаж не потрапить на МКС, проте зможе вийти у відкритий космос.

Курс-професія "Motion Designer" від Skvot.
Навчіться створювати 2D- та 3D-анімації у софтах After Effects, Cinema 4D та Octane Render. Протягом курсу ви створите 14 моушн-роликів, 2 з яких — для реального клієнта.
Детальніше про курс

SpaceX получила заказ еще на три туристические миссии — в том числе на Starship. Их оплатил миллиардер Джаред Айзекман (организатор Inspiration4)


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: