Новини Новини 20.02.2023 о 18:04 comment views icon

Стартап Synchron розробив безпечний інтерфейс для спілкування «силою думки» — його вживляють в мозок через кровоносні судини

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Технологія стартапу Synchron може змінити повсякденне життя паралізованих людей — які разом з вживленим імплантом отримають можливість керувати курсором комп’ютера чи пристроями для розумного дому за допомогою «сили думки».

Подібні імпланти вже успішно вживили та тестують на трьох пацієнтах у США та чотирьох в Австралії. 

«Такі моменти викликають неймовірну радість і надають пацієнтам можливість знову стати трохи незалежнішими. Це допомагає їм здійснювати елементарні дії», — сказав генеральний директор Synchron Том Окслі.

Стартап Synchron, заснований у 2012 році, також є частиною індустрії, яка займається створенням інтерфейсів «мозок-комп’ютер» або BCI (Brain Computer Interface). BCI — це система, яка розшифровує сигнали мозку та перетворює їх на команди для зовнішніх пристроїв. У грудні Synchron оголосила про раунд фінансування в розмірі $75 мільйонів доларів, який включав інвестиції від Microsoft (співзасновник Білл Гейтс) і Amazon (засновник Джефф Безос).

Філіп О’Кіф, один із пацієнтів Synchron, якому вживили імплант
Філіп О’Кіф, один із пацієнтів Synchron, якому вживили імплант

У серпні 2020 року Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) присвоїло продукту Synchron назву «Breakthrough Device» — нею позначають медичні пристрої, що можуть забезпечувати покращене лікування виснажливих або небезпечних для життя станів. Наступного року Synchron стала першою компанією, яка отримала від управління дозвіл на використання пристроїв під час дослідів на людях.

Перші випробування мають довести, що технологія безпечна для використання на людях та передбачають імплантування BCI від Synchron щонайменше 6 пацієнтам. У той час як конкуренти в галузі вживлюють пристрої за допомогою операції на відкритому мозку, цей стартап покладається на менш інвазивний підхід, який базується на ендоваскулярних методах (введення імплантів через кровоносні судини).

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів

Stentrode — стент Synchron, оснащений крихітними датчиками — вводиться у велику вену, яка знаходиться поруч із моторною корою. Він підключений до спеціальної антени, яка знаходиться під шкірою в грудній клітці пацієнта та збирає необроблені дані мозку, які згодом надсилає на зовнішні пристрої.

Stentrode — стент Synchron
Stentrode — стент Synchron

Старший директор нейронаук у Synchron Пітер Ю каже, що оскільки пристрій не вставляється безпосередньо в тканину мозку, якість сигналу не надто ідеальна. Але менш інвазивний характер процедури робить її більш доступною, хоча приблизна вартість поки не називається. 

Пацієнтам із важким паралічем або дегенеративними захворюваннями, такими як бічний аміотрофічний склероз (БАС), технологія може допомогти спілкуватися з друзями, сім’єю та зовнішнім світом через соцмережі або звичайні текстові повідомлення. Люди також зможуть робити елементарні речі, як от купувати онлайн, керувати фінансами тощо. 

Інтерфейс «мозок-комп’ютер» Synchron: матриця ендоваскулярних електродів Stentrode™ і приймач.
Інтерфейс «мозок-комп’ютер» Synchron: матриця ендоваскулярних електродів Stentrode™ і приймач.

У грудні 2021 року CEO Synchron Том Окслі передав власний обліковий запис у Twitter Філіппу О’Кіфу — пацієнту, хворому на БАС, який насилу рухає руками. Філіппу імплантували BCI Synchron близько 20 місяців тому, а згодом він зміг надрукувати силою думки коротку публікацію у соцмережі. 

«Привіт, світ! Короткий твіт. Монументальний прогрес», — твітнув О’Кіф на сторінці Окслі, використовуючи BCI.

Стартап Synchron розробив безпечний інтерфейс для спілкування «силою думки» — його вживляють в мозок через кровоносні судини

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів

Технологія Synchron вже привернула увагу конкурентів. Reuters повідомляє, що Ілон Маск, директор Neuralink (яка нещодавно зіткнулася з черговими обвинуваченнями), у 2022 році звертався до компанії, щоб обговорити потенційні інвестиції. У Synchron  та Neuralink ці новини поки не коментують. 

Neuralink розробляє інтерфейс «мозок-комп’ютер», призначений для введення безпосередньо в тканину мозку. Компанія випробовувала технологію на свинях та мавпах, і Маск сподівається, що цього року дослідники дійдуть до людей. 

У січні медичний журнал JAMA Neurology опублікував рецензовані довгострокові результати випробувань системи BCI Synchron в Австралії. Дослідження показало, що технологія залишалася безпечною та не погіршувала якість сигналу чи продуктивність протягом 12 місяців.

Паралізована пацієнтка, якій вживили мозковий імплант, надрукувала “силою думки” рекордні 62 слова за хвилину

Джерело: CNBC


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: