Новини Новини 17.03.2022 о 19:41 comment views icon

Telegram-бот TacticMedAid навчить надавати першу медичну допомогу та допоможе врятувати життя в умовах бойових дій

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Група волонтерів з компанії 42flows.tech створила Telegram-бота під назвою TacticMedAid. Він призначений для навчання наданню першої допомоги. Автори вважають, що він стане у пригоді для цивільного населення, для військових, та лікарів в умовах війни.

Зазначається, що в умовах війни знання основ тактичної медицини дозволяє зберегти життя, як цивільному населенню, так і військовим. Наприклад, після впровадження рекомендацій Tactical Сombat Сasualty Сare (стандарт медичної допомоги під час бойових дій) серед Американських військових, рівень смертності під час бойових дій зменшився в рази. Статистика показує, що за умови надання взаємодопомоги чи самодопомоги, можна уникнути 90% смертей.

Домедична допомога зазвичай стосується трьох базових маніпуляцій: правильне застосування джгута-турнікету, швидке лікування напруженого пневмотораксу та створення прохідності верхніх дихальних шляхів. Всі ці маніпуляції потрібно зробити безпосередньо біля потерпілого одразу після поранення/травми, настільки швидко наскільки це дозволяє ситуація. Водночас не надання чи невчасне надання домедичної допомоги найімовірніше спричинить смерть.

Саме для навчання методам домедичної допомоги й призначений Telegram-бот TacticMedAid. Загалом, бот складається з двох частин: для військових (згідно з протоколом ТССС) і для цивільних людей (згідно з протоколом Stop the Bleed).

Розділ для цивільного населення максимально спрощений і стосується в основному питань ефективної зупинки кровотечі, оскільки втрата крові є найпоширенішою і найнебезпечнішою травмою та причиною смертності під час війни. Водночас розділ для військових покриває ширший спектр проблем, зокрема ті що стосуються кровообігу, кровотечі, дихання, прохідності дихальних шляхів, опіків, накладення пов’язок, та комунікації з пораненим. Наразі, команда працює над додаванням функції контролю та тестування знань з курсу протоколів ТССС (для військових) та Stop The Bleed (для цивільних), щоб люди могли перевірити, як добре вони засвоїли інформацію.

Команда проєкту також розробила інформаційний телеграм-канал TacticMedAid, який показує навчальні матеріали та короткі повідомлення з корисними та важливими фактами з протоколів тактичної медицини.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: