Новини Наука та космос 09.05.2023 о 11:56 comment views icon

Телескоп Джеймса Вебба помітив перші пояси астероїдів, розташовані за межами Сонячної системи

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Один з нещодавно зафіксованих телескопом Джеймса Вебба поясів натякає на присутність раніше невідомих планет в системі Фомальгаут – найяскравішої зорі в сузір’ї Південна Риба.

У дослідженні, опублікованому в журналі Nature Astronomy 8 травня, група астрономів з Університету Аризони та Лабораторії реактивного руху NASA, стверджує, що система Фомальгаут, розташована за 25 світлових років від Землі, виявилась набагато складнішою, ніж вважалось раніше.

Ілюстрація: NASA, ESA, CSA
Ілюстрація: NASA, ESA, CSA

Ще з 1983 року вчені знали, що зірка, вік якої сягає 440 млн років, оточена пилом та сміттям – однак нові дослідження показують, що біля об’єкта розташовані цілих три пояси астероїдів, схожі на той, що має наша Сонячна система.

Вони простягаються на 23 мільярди кілометрів від зірки (це в 150 разів більше відстані Землі від Сонця). Ширина внутрішнього поясу Фомальгаут складає від 7 до 80 астрономічних одиниць, однак найцікавіше те, що другий пояс системи перебуває під нахилом 23 градуси відносно усіх інших об’єктів на орбіті зірки.

«Це справді унікальний аспект системи», — сказав провідний автор дослідження Андраш Гашпар, зазначивши, що це може свідчити про наявність ще не виявлених планет на орбіті Фомальгаут.

Ще далі від зорі розташоване зовнішнє кільце з уламками, схоже на пояс Койпера в Сонячній системі. У ньому виявлено «пляму‎», яку вчені прозвали «‎Великою хмарою пилу» — незрозуміло, чи ця особливість є частиною системи Фомальгаут чи чимось, що світить з-за неї (наприклад, фоновою галактикою). Астрономи підозрюють, що хмара утворилася, коли два великих космічних камені шириною понад 600 км кожен зіткнулися одне з одним.

За словами команди Гаспара, у системі Фомальгаут можуть розташовуватись три або більше планет — розміром приблизно з Уран і Нептун. Їхню присутність має підтвердити подальший аналіз зображень телескопа Джеймса Вебба.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: