Новини Military Tech 12.04.2024 о 15:24 comment views icon

Україна, ймовірно, отримає лазерну зброю DragonFire від Британії, яке може збивати БпЛА при ціні пострілу менше 500 грн

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Україна, ймовірно, отримає лазерну зброю DragonFire від Британії, яке може збивати БпЛА при ціні пострілу менше 500 грн

Військово-морський флот Великої Британії пришвидшує запровадження лазерної зброї DragonFire, здатної збивати дрони та ракети. На початку цього року вже пройшли випробовування цієї системи. А до 2027 року її планується розмістити на військових кораблях Королівського флоту.

Міністерство оборони прискорило запровадження лазера у відповідь на зростаючу загрозу атак безпілотників у зв’язку з «двома великими конфліктами». Мова йде про війну в Україні та Газі. Зазичай процес запровадження нового озброєння може тривати до 10 років. Однак міністр оборони Грант Шаппс заявив, що хоче «прискорити процес … до набагато коротших часових рамок», а також розгорнути лазерну зброю «потенційно на кораблях і потенційно на суші». Шаппс сказав, що Велика Британія планує додати DragonFire до свого арсеналу до 2027 року.

Проте застосування DragonFire в реальних бойових умовах може відбутися ще раніше. За словами Гранта Шаппса, Велика Британія працює над тим, щоб побачити, чи зможе вона надіслати прототипи в Україну раніше, навіть якщо вони не будуть на 100% вдосконалені.

Система DragonFire – це перспективна лазерна зброя спрямованої дії. Вона працює шляхом фокусування 37 каналів лазерних променів потужністю 1,5 кВт, розташованих у формі шестикутника, і поєднання їх за допомогою дзеркал для злиття та посилення потужності. Старший лазерний фізик британської оборонної лабораторії Портон-Даун (DSTL) Тім Кендалл, який допомагав створювати DragonFire, сказав, що це створює «ідеальний лазерний промінь», який можна випустити через телескопічну лінзу.

Ця зброя безшумна і невидима, оскільки довжина хвилі світла становить близько одного мікрона, що не видно людським оком і близьке до інфрачервоного спектра світла.

Онлайн-курс "QA Automation" від robot_dreams.
Це 70% практики, 30% теорії та проєкт у портфоліо.Навчіться запускати перевірку сотень опцій одночасно, натиснувши лише одну кнопку.
Детальніше про курс

Постріл системи триває до 10 секунд. При цьому DragonFire породжує промінь зі швидкістю світла. Він миттєво перетворює поверхню металу на плазму з температурою 3000C і може пропалити листовий метал, фюзеляж і зброю за лічені секунди. Радіус дії системи засекречений. Проте відомо, що вартість одного пострілу становить £10 (близько 492 грн). При цьому система має необмежений боєзапас, поки доступна електроенергія.

Система була створена з наміром знищувати безпілотники, які стали одним з основних видів зброї під час воєнних дій в Україні та Газі. Але Шаппс вважає, що система достатньо потужна, щоб нейтралізувати снаряди, що рухаються швидше, наприклад балістичні ракети.

«Зараз у Європі триває конфлікт, для якого у нас є унікальна передова зброя, яка може бути корисною. Скажімо, вона не повинна бути ідеальною на 100%, щоб, можливо, українці могли її отримати», ─ сказав міністр оборони.

Метт Корк, керівник проєкту в DSTL, повідомив, що DragonFire може бути передана для «експериментів» ряду військовослужбовців армії у вересні, а 7-а група протиповітряної оборони перевірить цю технологію.

Наземна версія DragonFire буде встановлена на вантажівку, після чого експерти британської армії дадуть відгук про те, як її можна вдосконалити, і висвітлять будь-які проблеми.

Онлайн-курс "QA Automation" від robot_dreams.
Це 70% практики, 30% теорії та проєкт у портфоліо.Навчіться запускати перевірку сотень опцій одночасно, натиснувши лише одну кнопку.
Детальніше про курс

Джерело: telegraph


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: