Новини Технології 25.01.2024 о 19:44 comment views icon

Україна цього року розпочне будівництво чотирьох нових ядерних реакторів – міністр енергетики Галущенко

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Влітку чи восени цього року Україна має намір розпочати будівництво чотирьох нових атомних реакторів, оскільки країна прагне компенсувати енергетичні потужності, втрачені через війну з росією. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Два енергоблоки, що включають реактори та супутнє обладнання, будуть засновані на обладнанні російського виробництва, яке Україна хоче імпортувати з Болгарії. Для будівництва двох інших енергоблоків будуть використовувати західні технології виробника енергетичного обладнання Westinghouse. Усі чотири реактори буде збудовано на Хмельницькій АЕС.

«Я думаю (ми почнемо будівництво) влітку-восени», – сказав Галущенко. «Нам потрібні корпуси», – додав він, маючи на увазі корпус реакторів, які працюють під тиском, які доведеться імпортувати. «Ми хочемо побудувати третій і четвертий блоки прямо зараз».

Будівництво третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС розпочалося у 1980-х роках, але було заморожено. З моменту проголошення незалежності у 1991 році Україна побудувала 3 нові ядерні реактори – по одному на Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській АЕС.

На сьогодні 3 атомні електростанції на підконтрольній території виробляють понад 55% потреб країни в електроенергії. Проте країна потребує додаткових генеруючи потужностей, щоб компенсувати втрату Запорізької АЕС – найбільшої атомної електростанції в Європі. росія захопила електростанцію на початку повномасштабного вторгнення в Україну на початку 2022 року. Наразі 6 її ядерних реакторів простоюють.

«3-м та 4-м (Хмельницькими енергоблоками) ми хочемо компенсувати Запоріжжя, і зараз ведемо переговори з нашими болгарськими партнерами про два реактори, які хочемо забрати», – сказав Галущенко.

Онлайн-курс "PR Basis" від Skvot.
Дізнайся нюанси різних сфер і обрери свою.Як результат — матимеш стратегію бренду у своєму портфоліо та зможеш стартувати в піарі. Інсайтами ділиться лекторка, яка має 9+ років досвіду.
Детальніше про курс

Якщо оперативно отримати корпуси реакторів, приблизно через 2,5 року можна завершити роботи по третьому енергоблоку.

Паралельно з будівництвом енергоблоків ВВЕР-1000 радянської доби Україна хоче розпочати підготовчі будівельні роботи для розміщення двох сучасних західних енергоблоків AP-1000. Їх також планується збудувати в рамках Хмельницької АЕС. Проте ще потрібно ухвалити необхідні законодавчі акти у ВРУ.

У грудні енергетична компанія «Енергоатом» та Westinghouse підписали угоду про закупівлю обладнання для п’ятого енергоблока Хмельницької АЕС на суму $437,5 млн.

Перша міні-АЕС в США — нанівець. Чому NuScale закрила проєкт й коли чекати малі модульні реактори в Україні (спойлер: не скоро)

Онлайн-курс "PR Basis" від Skvot.
Дізнайся нюанси різних сфер і обрери свою.Як результат — матимеш стратегію бренду у своєму портфоліо та зможеш стартувати в піарі. Інсайтами ділиться лекторка, яка має 9+ років досвіду.
Детальніше про курс

Джерело: reuters

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: