Новини Новини 27.01.2023 о 16:45 comment views icon

Місто для багатіїв. Влада Зімбабве будує Кібермісто за $60 млрд — там розмістять президентський палац та розкішні вілли заможних жителів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Нинішній лідер Зімбабве планує побудувати нову столицю по дорозі до попередньої — бідного та перенаселеного міста Хараре. 

У Маунт-Гемпдені, розташованому за 18 км на північний схід від Хараре, розміщуватиметься національний парламент, президентський палац, штаб-квартира центрального банку, верховний суд, фондова біржа, аукціонні центри корисних копалин та вілли багатіїв. 

“Маунт Гемпден — це нове Хараре. Там вже стоїть будівля парламенту, і всі міністри переїжджають туди”, — сказав Шаджі Уль Мулк, мільярдер, який підтримує проєкт.

Уль Мулк інвестує 500 мільйонів доларів у проєкт, який, як вважає мільярдер, буде нагадувати Дубай, де він зараз проживає. 

Рекламний щит зображує зелені алеї, високі багатоповерхівки та блискучі торгові центри — і все це для багатонаціональної групи заможних жителів. Проєкт також передбачає будівництво сонячної електростанції, яка стане важливою перевагою для країни, що переживає 19-годинні щоденні відключення електроенергії.

Проєкт одного з торгових центрів, який планують збудувати в кібермісті
Проєкт одного з торгових центрів, який планують збудувати в кібермісті

Нова столиця буде кардинально відрізнятися від Хараре, який за 20 років перетворився у засмічене місто з розбитими дорогами, без надійного електро- та водопостачання. Комерційні будівлі у столиці заповнені лише на 40%, а центр міста переповнений вуличними торговцями.

Майбутня забудова Маунт-Гемпдена відображає “бажання правлячої еліти не псувати собі життя спостереженнями за брудом та бідністю”, каже Стівен Чан, професор світової політики в Школі східних і африканських досліджень у Лондоні. 

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

У 2005 році лідери Зімбабве “розчистили” нетрі та неофіційні підприємства в містах за допомогою землерийної техніки в рамках програми під назвою “Операція Мурамбацвіна” (що у перекладі з мови шона означає “вивезти сміття”), у результаті якої було переміщено 2,4 мільйона людей. Тепер замість того, щоб розв’язувати глибинні проблеми, чиновники вирішили повністю перенести столицю.

Вуличні торговці в Хараре
Вуличні торговці в Хараре

На думку критиків, це лише остання спроба президента Зімбабве 80-річного Еммерсона Мнангагви (прийшов до влади у 2017 році у результаті державного перевороту) відродити національну економіку, яка майже зазнала краху. Він анонсував проєкти з будівництва шахт та скотобоєнь, на загальну суму близько 30 млн доларів, однак жоден з них не був реалізований. Хронічна нестача іноземної валюти ускладнює просування великих будівельних проєктів. Валюта Зімбабве впала, процентні ставки тут найвищі у світі, а річна інфляція становить 244%.

Але все це Мнангагву не лякає. Президент заклав перший камінь у фундамент проєкту 20 липня, сказавши, що це є свідченням його здатності залучати фінансування.

Уряд Мнангагви не єдиний, хто мріє будувати з нуля кіберміста. Наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман планує створити футуристичне місто Неом за 500 мільярдів доларів, а президент Індонезії Джоко Відодо наполягає на будівництві нової столиці Нусантара, орієнтовною вартістю 34 мільярди доларів.

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

З усім тим, для Зімбабве, охопленого економічними та політичними потрясіннями протягом останніх двох десятиліть, виклики величезні. Країна не може заробити достатньо іноземної валюти, щоб фінансувати імпорт необхідних їй продовольства та палива, і заблокована на міжнародних ринках капіталу, оскільки не може обслуговувати зовнішній борг у розмірі 13 мільярдів доларів.

Тендай Біті, провідний опозиціонер і колишній міністр фінансів Зімбабве, каже, що жодних планів не було представлено на затвердження парламенту, тож є занепокоєння у відсутності деталей щодо умов інвестицій у Маунт-Гемпден.

Подія привертає інтерес Китаю, який підтримав Зімбабве під час визвольної боротьби, в якій брав участь Мнангагва. Азійська країна сама побудувала нове приміщення парламенту в Маунт-Гемпдені вартістю 140 мільйонів доларів як подарунок Зімбабве. 

Нова будівля парламенту Зімбабве в Маунт-Гемпдені
Нова будівля парламенту Зімбабве в Маунт-Гемпдені

Заступник міністра місцевого самоврядування Маріан Чомбо, департамент якого курує муніципалітети, сказав у відповіді на письмові запити, що “кібермісто” привертає інтерес комерційних, роздрібних і промислових інвесторів, не називаючи їх імен. Ул Мулк сказав, що найбільший банк Зімбабве, CBZ Holdings, вже виділив 100 мільйонів доларів фінансування.

Інвесторам пропонують п’ятирічне звільнення від сплати податку на компанію, нижчий податок на прибуток для працівників і прискорений дозвіл на імміграцію для іноземного персоналу.

Принаймні 12% з 250 розкішних вілл, які будуть побудовані на початковому етапі, розкуплені заздалегідь, за словами Ула Мулка. Вартість однієї сягає пів мільярда доларів. За даними Світового банку, річний дохід на душу населення в Зімбабве становить 1737 доларів.

Якщо Маунт Гемпден все-таки почнуть забудовувати, Хараре, швидше за все, зіткнеться з подальшим занепадом. Місто було засноване в 1890 році Піонерською колонією — групою найманців, яку надіслав південноафриканський бізнесмен і політик Сесіль Джон Роудс з Британської південноафриканської компанії — з метою завоювати територію, яка вважалася багатою на золото. Хараре створювали для 200-тисячного населення, а нині в ньому проживають 1,6 млн людей, за якими не встигають інфраструктура та послуги. 

“Сміття лежить неприбраним місяцями. Всюди стоять калюжі, оскільки каналізація забита. Дороги в ямах. Вода з кранів тече смердюча”, — каже 38-річний Ендрю Мушонга, житель Хараре. 

Місцеві жителі, розташовані ближче до запланованої забудови, одного разу прокинулися й побачили рекламний щит уздовж дороги Old Mazowe, що проходить на північний захід від Хараре. Він позначав місце нової столиці, включаючи з майбутнім торговим центром, який мають збудувати біля цегляних будинків жителів. Значна частина 13 000 гектарів, відведених під забудову, вже розчищена, і нині там стоїть лише один будинок. Власник нерухомості відмовився від коментарів.

Місто для багатіїв. Влада Зімбабве будує нову столицю за $60 млрд — там розмістять президентський палац та розкішні вілли заможних жителів

Але навіть з огляду на розчищену землю, все ще є сумніви, що розвиток проєкту коли-небудь буде прогресувати.

“Це була б аномалія в країні, де більшість зіткнулася з занепадом інфраструктури. Навряд чи це коли-небудь буде побудовано навіть у Зімбабве, країні з викривленими пріоритетами”, — сказав лондонський професор Стівен Чан. 

У Дубаї хочуть побудувати кільцеподібне місто Downtown Circle навколо хмарочоса Бурдж-Халіфа — на висоті 550 метрів з різними зонами, парками та підвісним транспортом

Джерело: Bloomberg

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: