Новини Наука та космос 06.10.2022 о 17:26 comment views icon

Зіткнення 550-кілограмового зонда NASA DART з астероїдом Діморфос залишило слід завдовжки майже 10 тисяч кілометрів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Астрономи з Чилі за допомогою телескопа Southern Astrophysical Research (SOAR) зробили знімок, на якому видно, що зіткнення DART з астероїдом залишило слід із пилу та інших уламків завдовжки понад 9600 кілометрів.

Відповідальний за це не лише космічний корабель — швидше за все, радіаційний тиск Сонця відштовхнув матеріал, як це було б з хвостом комети.

Столкновение 550-килограммового зонда NASA DART с астероидом Диморфос оставило след длиною почти 10 тысяч километров
Через два дні після падіння DART астрономи Тедді Карет (Обсерваторія Лоуелла) та Метью Найт (Військово-морська академія США) використали 4,1-метровий телескоп SOAR у Міжамериканській обсерваторії NSF NOIRLab Серро-Тололо в Чилі, щоб сфотографувати величезний шлейф, скинутий з поверхні астероїда. Фото:Noirlab

За словами дослідників, слід, ймовірно, буде збільшуватись. Зрештою він повинен розтягнутися настільки, що пиловий потік буде практично невідмінним від звичайних частинок, що плавають у Сонячній системі. Таким чином, NASA не створило «головного болю» для майбутніх зондів і дослідників – космічне агентство обрало Діморфос (супутник астероїда Дідімос), оскільки навмисна аварія не становитиме загрози для Землі.

Нагадаємо, зонд DART протаранив Діморфос 27 вересня о 2:14 за київським часом на швидкості 6,5 км за секунду — за допомогою нової системи автономної оптичної навігації в реальному часі SMART Nav зонд самостійно потрапив майже до центру астрономічного об’єкта (за попередніми оцінками, він відхилився всього за 17 метрів від центру астероїда). При наближенні до мети DART вів безперервну зйомку процесу за допомогою камери DRACO та коригував траєкторію на основі цих знімків.

Очікується, що в результаті удару DART на астероїді утворився кратер діаметром близько 20 метрів, а період обертання Діморфос навколо більшого астероїда Дідімос зміниться від декількох десятків секунд до декількох хвилин. Це мають підтвердити (або спростувати) подальші дослідження — за цією визначною подією спостерігали кілька наземних та космічних телескопів, зокрема «Габбл» та «Джеймс Вебб».

Онлайн-інтенсив "Як створити рекомендаційну модель за 2 дні" від robot_dreams.
Ви пройдете етапи вибору, навчання, оцінки рекомендаційної моделі для електронної бібліотеки та отримаєте індивідуальний фідбек від лекторки.
Приєднатись до інтенсиву

Останні два зняли момент зіткнення – телескопи вперше спостерігали одну й ту саму небесну мету. JWST і Габбл вловили світло з різною довжиною хвилі (інфрачервоний і видимий відповідно): Вебб зняв 10 зображень за 5 годин і отримав загальне фото «щільного, компактного ядра з шлейфами матеріалу, що виглядають як струменні потоки, що розтікаються від центру того місця, де сталося зіткнення»; ширококутна камера 32-річного телескопа Габбла зробила 45 знімків до і після удару – NASA зазначило, що на них деякі промені здаються вигнутими, і астрономи детально вивчатимуть дані, щоб краще зрозуміти, що це може означати.

Джеймс Уэбб и Хаббл сняли столкновение зонда DART с астероидом - телескопы впервые одновременно наблюдали одну и ту же небесную цель

NASA передбачає, що зібрані ними дані допоможуть дослідникам більше дізнатися про історію та склад Сонячної системи. Отриману інформацію також можна використовувати, щоб дізнатися про поверхню Діморфоса, кількість матеріалу, який був викинутий після зіткнення та швидкості його переміщення.

Як вже неодноразово зазначалося, це перше у своєму роді випробування методу «кінетичного ударника» для захисту Землі від потенційно небезпечних астероїдів. Якщо спрацює, то в майбутньому, коли це знадобиться, людство зможе таким чином відхилити потенційно небезпечний астероїд та уникнути катаклізму. Теоретично існують інші методи відхилити астрономічний об’єкт, включаючи елегантний гравітаційний трактор і грубий підрив, як і культовому «Армагеддоні».

Джерело: Engadget


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: