Новости Новости 08.09.2021 в 15:10 comment views icon

Проєкт «Трипільська пектораль»: Український історико-культурний заповідник «Трипільська культура» оцифрує свої експонати та представить їх у віртуальній і доповненій реальностях

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

В Україні розпочато масштабний проєкт “Трипільська пектораль” — це оновлена експозиція в державному історико-культурному заповіднику “Трипільська культура”, що також матиме віртуальний аналог і пропонуватиме тривимірну візуалізацію експонатів у доповненій реальності.

«Трипільська культура» — державний історико-культурний заповідник, до складу якого входить 11 трипільських поселень розташованих на Черкащині. Це найбільший у Східній Європі заповідник, присвячений одній археологічній культурі. Діяльність заповідника фокусується на охороні та збереженні трипільського культурно-археологічного шару, наукових дослідженнях трипільської культури та популяризації знань про неї. Наукові фонди трипільських артефактів заповідника, на сьогодні, є одними з найповніших в Україні, а його музейна експозиція нараховує більше 500 експонатів. Крім того, заповідник є ініціатором створення першої відкритої онлайн-бази трипільських артефактів.

Експозиція Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» буде сформована з 7-ми музейних зал, що послідовно і комплексно розкриватимуть феномен трипільської культури та демонструватимуть різноманітні артефакти: ритуальну кераміку, знаряддя праці та предмети побуту, зброю, фрагменти жител, а також посуд різних періодів. Крім того, відвідувач зможе детально ознайомитися із загальною характеристикою трипільської культури на фоні світових процесів, її походженням та поширенням, а також із джерелами, що дозволять краще зрозуміти феномен трипільської культури.

Кожен із нас знайомий із терміном “трипільська культура”, та з багатьох причин ми якнайперше асоціюємо його із нудними уроками історії у початкових класах, а не з перспективним і масштабним полем для історичних і культурних досліджень. Мета проєкту — актуалізувати феномен трипільської культури та помістити його у сучасний контекст.

“Нова експозиція відрізнятиметься від старої не просто тим, що ми помістимо експонати у нові вітрини і перефарбуємо стіни — вона зміниться на усіх рівнях. Мета експозиції “Трипільська пектораль” полягає у тому, аби розвіяти туман довкола феномену трипільської культури, пояснити широкому загалу його важливість і актуальність простими словами. Ми вважатимемо, що досягли мети у рамках цього проєкту, якщо виявиться, що експозиція зрозуміла відвідувачам і без екскурсовода”, — говорить директор заповідника “Трипільська культура” Владислав Чабанюк.

Аби проєкт зміг залунати не лише на локальному, але й на всеукраїнському та міжнародному рівнях, експонати буде оцифровано і розміщено у віртуальній галереї, яка відтворюватиме усі 7 залів фізичної експозиції. Крім того, як у віртуальній галереї, так і у фізичному виставковому просторі можна буде скористатися функцією AR, що дозволяє проектувати об’єкти на плоскі поверхні у реальних розмірах. Доступ до віртуальної галереї буде вільним, а відвідати її зможе будь-хто — для цього потрібно мати лише доступ до смартфону/ноутбуку та Інтернету.

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Проєкт «Трипільська пектораль» підтримано Українським Культурним Фондом, відкриття фізичної та віртуальної експозицій заплановане на жовтень-листопад 2021 року.

Джерело: Трипільська пектораль

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: