Новости Наука и космос 24.01.2022 в 17:22 comment views icon

Від Шекспіра до Колумба. ЮНЕСКО за сприяння Google Arts & Culture створила велику онлайн-колекцію історичних документів «Пам’ять світу»

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

З нагоди Міжнародного дня освіти програма ЮНЕСКО «Пам’ять світу» об’єднала зусилля з Google Arts & Culture для створення проєкту «Пам’ять світу» — це онлайн-колекція історичних документів, які зберігають пам’ять про спільне минуле людства.

Цифрова колекція об’єднує 66 пам’яток історії, які зберігаються в установах у більш ніж 30 країнах. Усі вони внесені до Міжнародного реєстру «Пам’ять світу» і розповідають свої історії, щоб висвітлити ключові моменти історії, які назавжди змінили світ. Колекція об’єднує спогади, які визначили хід історії людства у цілій низці досягнень — мистецтві та літературігеографіїполітицінауці й техніці та релігії, а також в інших сферах, галузях людської діяльності протягом всієї історії.

Численні загрози можуть перешкоджати вільному поширенню таких спогадів, зокрема це погані умови збереження та нестача бюджету, відсутність кваліфікованого персоналу та рятувальних команд, вандалізм і крадіжки, збройні конфлікти, а також природні та техногенні катастрофи. Втрата пам’яті може критично зменшити нашу ідентичність як особистостей та спільноти, тому так важливо захисти документальну спадщину від таких загроз, підкреслюють автори важливість ініціативи.

«Від документів Шекспіра, що розповідають про життя та часи відомого драматурга, до карт, що відстежують історичні подорожі Колумба, а також рукописи, карти, ілюстрації, ноти, різьблення на монументах, література, супутникові зображення та стародавні артефакти — кожен із цих документів служить важливим освітнім ресурсом і захоплюючим вікном у наше спільне минуле‎».

із офіційного опису проєкту у блозі Google

Програма «Пам’ять світу» заснована в 1992 році, і має на меті збереження документальної спадщини, яка передає спогади світу наступним поколінням. Відсьогодні ця програма робить свої історичні скарби доступними всім охочим онлайн у формі чергової віртуальної екскурсії Google Arts & Culture.


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: