Огляди Огляди 10.08.2022 о 14:00 comment views icon

Огляд Nothing Phone 1: дещо інше

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/05/1-kopyya-96x96.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/05/1-kopyya-96x96.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/05/1-kopyya-96x96.png

ITC.UA

Редакція ITC.ua

Популярне видання The Verge зробило огляд нового цікавого смартфона Nothing Phone 1. Авторка матеріалу Елісон Джонсон пише, що це гарний телефон середнього класу, навколо якого купа галасу. Зробили переклад статті та вибрали з неї найголовніше.

Засновники стверджують, що новий телефон дарує «глибшу взаємодію» та «сміливу простоту». Але це не телефон, який змінює життя, як його презентують; це просто хороший пристрій середнього класу, з миготливими вогниками на задній панелі.

Унікальні світлові «гліфи» сповіщень Nothing Phone 1 в певному сенсі корисні, але все-таки в першу чергу це данина моді. Враховуючи, що це супроводжується високою продуктивністю та справедливою ціною, не бачу нічого поганого у цьому.

Важливе зауваження: Nothing Phone 1 не продаватимуть у США. Його продаж почався 21 липня, він коштує £399 (це приблизно $475) за модель із 8 ГБ оперативної пам’яті та 128 ГБ флеш-пам’яті. Версія з 12 ГБ оперативної пам’яті та 256 ГБ вбудованої пам’яті (версія, яку я тестував для цього огляду) коштує £499 фунтів (близько $593). Він буде доступний у Великобританії, в деяких країнах Європи, Індії та Японії, а також на інших ринках. 

Nothing Phone 1

Світлові смуги, які є найбільш обговорюваною функцією Phone 1, блимають у комбінаціях, які компанія називає  «гліфами». Усього їх 20 у двох наборах, кожен з яких пов’язаний із відповідним звуком: 10 гліфів для сповіщень і 10 для мелодій. Можна ввімкнути їх окремо — лише індикатори для беззвучних сповіщень або звуки без індикаторів, але ви не можете змінити тон «гліфа». Можна встановити один «гліф» для всіх вхідних сповіщень та один для всіх дзвінків; більш детальну інформацію можна знайти в індивідуальних налаштуваннях.

Онлайн-курс "Project Manager" від Laba.
Станьте проджектом, що вміє передбачати ризики наперед і доводити проєкт до результату, який хочуть замовники. Поділиться досвідом Павло Харіков, former Head of PMO в Kyivstar.
Програма курсу і реєстрація

Оскільки індикатори «гліфів» прив’язані до певних тонів, ви можете використовувати їх для будь-якого додатка чи функції, яка дозволяє налаштувати звуки сповіщень. Ви можете призначити певні «гліфи» окремим контактам, але ви побачите (і почуєте) вибраний гліф лише тоді, коли цей контакт телефонує вам, а не коли він вам надсилає повідомлення. Але ж хто зараз розмовляє телефоном?

Ви також можете призначити різні «гліфи» для сповіщень від різних застосунків (або навіть різних типів сповіщень від одної програми, це залежить від застосунка). Ви можете встановити «гліф» для  сповіщень будь-якого застосунку, який дозволяє призначати певний звук сповіщень. Наприклад, один «гліф» для робочих електронних листів і інший для особистих листів або окремі «гліфи» для лайків і коментарів в Instagram.

Nothing Phone 1

Теоретично телефон не так нав’язливо може повідомляти вам, чи варто переривати те, чим ви займаєтесь — таке собі сучасне відродження старомодного багатоколірного світлодіода сповіщень (пам’ятаєте їх?). Трохи часу, щоб налаштувати та звикнути до цієї функції —  і вона може стати справді корисною для деяких людей, які б хотіли сортувати сповіщення без деталей, що блимають на екрані. Але особисто я не вважаю це чимось проривним.

Також «гліфи» потрібно запам’ятовувати, щоб розпізнати різницю між світловими візерунками. Який з візерунків я щойно бачив? А  велика миготлива буква «C» – це електронна пошта чи особисте повідомлення в Instagram? Мені було зручніше, коли я встановлював конкретні «гліфи»для одного чи двох важливих застосунків, а не купу для різних програм.

Онлайн-курс "Project Manager" від Laba.
Станьте проджектом, що вміє передбачати ризики наперед і доводити проєкт до результату, який хочуть замовники. Поділиться досвідом Павло Харіков, former Head of PMO в Kyivstar.
Програма курсу і реєстрація

Nothing Phone 1

Крім сповіщень, світлові індикатори можуть використовуватися ще в кількох випадках. Коли батарея заряджається, у нижній частині задньої панелі періодично висвітлюється маленький знак оклику. Це красиво, але дещо відвертає увагу, коли можна просто торкнутись екрану, щоб перевірити рівень заряду. Ще це світло можна використовувати як підсвітку для камери. Це гарний варіант, менший за інтенсивністю, ніж використання спалаху, хоча з холоднішим тоном. А ще є бонус, про який не говорять у рекламі: якщо ви фотографуєте маленьку дитину, вона точно дивитиметься у камеру.

Індикатори «гліфів» також дуже яскраві за замовчанням. Можна регулювати яскравість, я зменшив її приблизно до 30%. Якщо ви збираєтеся бути на вулиці у сонячний день, можливо, варто залишити початкові налаштування, інакше їх дуже важко побачити — на жаль, яскравість не регулюється автоматично відповідно до освітлення навколо. «Гліфи» також автоматично вимикаються, коли заряд батареї низький. Коли акумулятор буде достатньо заряджено, їх потрібно знову ввімкнути вручну в меню налаштувань.

Як оригінальна функція, «гліфи» може трохи корисні, але це досить складно. Однак це виділяє телефон, привертає увагу інших, і водночас не псує досвіду користування девайсом, якщо вам не надто цікава ця функція. У будь-якому разі це спонукатиме вас підтримувати чистоту прозорого футляра телефону — Nothing продаватиме аксесуари, створені спеціально для Phone 1, але я не мав можливості перевірити їх для цього огляду.

Найважливіше те, що це не підвищило вартість телефону. Якби це був флагманський телефон за $1000, основною принадою якого є система сповіщень, що нібито змінює життя, блимаючи – я б почувався обдуреним. Але це телефон за $500, і таке підсвічування, що корисне лише іноді більше схоже на бонус, а не на прагнення обдурити. 

Nothing Phone 1

У Nothing Phone 1 6,55-дюймовий OLED-дисплей 1080p з адаптивною частотою оновлення до 120 Гц, що є чудовими характеристиками для середнього класу, де висока частота оновлення не надто поширена. Galaxy A53 5G відповідає частоті оновлення 120 Гц, в OnePlus Nord 2 лише 90 Гц, а Pixel 6A має стандартний екран 60 Гц. Екран Phone 1 також підтримує цю найвищу частоту оновлення більшу частину часу, що забезпечує дуже плавне прокручування. Він пропонує 1200 ніт пікової яскравості, завдяки чому його можна використовувати навіть під прямими сонячними променями. Датчик відбитків пальців надійний і швидкий; він рідко неправильно читає мій відбиток пальця, навіть коли у мене мокрі руки.

У Nothing Phone 1 використовується чіпсет Snapdragon 778 середнього класу з підтримкою 5G. Мій пристрій для огляду з 12 ГБ оперативної пам’яті справляється із щоденними завданнями без проблем, застосунки завантажуються швидко. Вібрація у телефона сильна, але не «дзижчить». У поєднанні з високою частотою оновлення за все це можна платити більше, ніж $500 чи $600.

Але смартфон немає роз’єму для навушників або слота для карт MicroSD. Тут Nothing йде по стопах флагманських OEM-виробників, не включаючи їх. Phone 1 має рейтинг стійкості до бризок і пилу IP53, що краще, ніж — зачекайте — нічого, як зазвичай серед телефонів середнього класу.

Nothing Phone 1

Термін служби батареї: тут Nothing Phone 1 поступається іншим телефонам цієї цінової категорії. OnePlus Nord 2 вартістю £399 (близько $475) пропрацював трохи понад день з великою кількістю екранного часу, а Nord N20 за ціною менше ніж $300 легко витримує цілий день інтенсивного використання. З мого досвіду, Phone 1 здатний працювати цілий день, але не більше. Здається, він витрачає напрочуд багато, коли телефон перебуває в режимі очікування — за ніч заряд акумулятора зменшився на дві поділки. 

Однак швидше за все, «гліфи» тут не надто винні. Їх безперервне використання протягом 10 хвилин розряджає батарею лише на додаткові 0,5%. При регулярному використанні вони світяться на такий короткий проміжок часу з такими рідкісними інтервалами, що я не можу уявити, що вони суттєво впливають на проблему.

Хороша новина полягає в тому, що акумулятор ємністю 4500 мАг у Nothing Phone 1 підтримує швидку дротову зарядку потужністю 33 Вт. Бездротова зарядка Qi потужністю до 15 Вт і реверсивна бездротова зарядка 5 Вт також включені — це те, що ви не знайдете в більшості телефонів середнього класу. Але зарядний пристрій не входить до комплекту Phone 1, $30–40 на швидкий зарядний пристрій, якщо у вас його ще немає, тому потрібно викласти ще $30–40 на швидкий зарядний пристрій, якщо у вас ще його немає.

Зарядний пристрій потужністю 65 Вт трохи більше ніж за годину зарядив Phone 1 з нуля до 100%. Для телефону середнього класу, який також пропонує бездротову зарядку це дуже добре. Ефективність акумулятора телефону не є найкращою за ці гроші, тому швидка 20-хвилинна зарядка в середині дня буде дуже корисною.

Немає нічого страшного в тому, щоб додати лише дві задні камери на  Nothing Phone 1. На багатьох Android-смартфонах є ще датчики надмірної глибини та макродатчики, які насправді не варті уваги. Хотілося б, щоб далі це було нормою, а не відмінністю.

Основна задня камера моделі — 50-мегапіксельний датчик з об’єктивом f/1,9 з оптичною стабілізацією зображення. OIS є чимось нечуваним для телефонів середнього класу — Samsung Galaxy A53 5G і Pixel 6A його мають, — але загалом це прерогатива для моделей не нижче флагманського класу. Інша задня камера — 50-мегапіксельна ультраширока з об’єктивом f/2.2. Спереду розташована 16-мегапіксельна селфі-камера. А от телефотокамери ніде немає, але це рідкісна функція в телефонах, які коштують менше ніж $800. Відеозапис доступний до 4K/30p.

Фотографії при яскравому освітленні виходять деталізованими та яскравими — дещо забагато насиченості, але це не критично. Є трохи холодний відтінок кольорів, який може зробити тіні блакитнішими, але це ви помічаєте лише в порівнянні з іншою камерою. Фотографії в портретному режимі при хорошому освітленні мають чудовий вигляд з не надто складними об’єктами; за дуже слабкого освітлення вони дуже зернисті.

Nothing Phone 1

Відеоролики, як правило, хороші, зі стійкою комбінацією оптичної та електронної стабілізації зображення. Для відео також є цікава бонусна функція гліфа: маленький червоний індикатор запису, який блимає під час знімання. Ностальгія…

Phone 1 постачається з оболонкою Nothing’s light-touch на Android 12. Надбудова надзвичайно чиста — без повторюваних застосунків і попередніх завантажень. У всьому інтерфейсі є відсилання до ретро-технологій, зокрема крапково-матричний шрифт Nothing у заголовках сторінок меню та додаток для запису звуку, оформлений у стилі вінтажного магнітофона. На головному екрані також є чотири віджети для часу та погоди, а також віджет для зображення NFT. Це дрібниця, яка не ввімкнена за замовчуванням, але вона багато розповість про те, для кого Nothing розробляє цей телефон.

Компанія пообіцяла три роки оновлення ОС і чотири роки оновлень безпеки, що є однією з найкращих політик підтримки програмного забезпечення для телефонів Android. Але враховуючи, що це перший пристрій від нової компанії без послужного списку, це велике «якщо».

Nothing хоче дозволити третім особам переносити елементи керування своїми продуктами прямо в ОС телефону, і для початку вона працює з Tesla. Компанія каже, що ви можете розблокувати двері автомобіля та запустити кондиціонер у системних налаштуваннях. 

Nothing Phone 1

Коли Nothing запустив свою рекламну компанію і почав розповідати  подробиці про свій перший телефон, деяке здивування викликало ось це: чіпсет Snapdragon 778. Зокрема, було дивно, що в телефоні не використовується найновіший і найкращий процесор від Qualcomm.

Але вибір використовувати менш дорогий (але все ще високопродуктивний) чіпсет допоміг позиціювати  Nothing Phone 1 як дуже хороший телефон за розумною ціною, який має надійну політику підтримки програмного забезпечення. 

Найобговорюваніша функція Nothing Phone 1, «гліфи», є свого роду трюком, але не обманом. Це частина унікального стилю телефону, яка може здатись привабливою деяким людям (можливо, тим, хто володіє NFT і їздить на Tesla). Насправді Phone 1 не виправдовує маркетингового ажіотажу Nothing, тому що жоден споживчий технічний продукт не міг би цього зробити. Це просто телефон — але хороший телефон.

Оцінка The Verge 7 балів із 10.

Плюси:

  • швидка робота;
  • зручний OLED-екран із плавною прокруткою;
  • кілька унікальних сценаріїв використання системи сповіщень «гліфів»; 
  • обіцяно чотири роки оновлень безпеки.

Мінуси:

  • термін роботи батареї не вражає;
  • немає зарядного пристрою;
  • все ще не знаємо, наскільки це буде успішний досвід.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: