Статті Софт 27.03.2024 о 14:00 comment views icon
Стаття з  

Англійська для IT. Які мобільні застосунки радять викладачі з Solid, biscuIT та інших компаній

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/648719e3e3fb3-bpfull-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/648719e3e3fb3-bpfull-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/648719e3e3fb3-bpfull-1-96x96.jpg

Юлія Фещенко

Автор статей та інтерв'ю

Англійська для IT. Які мобільні застосунки радять викладачі з Solid, biscuIT та інших компаній

Сьогодні існує чимало методик та способів вивчення іноземних мов від класичних програм та курсів до гейміфікованих застосунків, що перетворюють кожен урок на цікавий досвід, та мікронавчання. Але чи дійсно можна здобути ґрунтовні знання просто в смартфоні?

Ми поцікавились у викладачів англійської з biscuIT, Headway School of English, Englishdom, English For IT™, Solid English School, Boosta та Lalafo, чи ефективні мовні застосунки, кому саме вони можуть підійти та як отримати від такого навчання якнайбільше користі.

Вероніка Шевчук, Head Teacher в школі biscuIT | School of English for IT Crowd

Вероніка Шевчук, Head Teacher в школі biscuIT | School of English for IT Crowd
Вероніка Шевчук вважає, що застосунками потрібно користуватися в комбінації з іншими методами навчання

Застосунки для вивчення англійської мови можуть бути дуже ефективними, але їхній успіх залежить від декількох факторів, як-от особисті навички, мотивація та вибір правильних ресурсів, розповіла нам Вероніка.

Якщо говорити про рівні знань, то початківці за допомогою таких програм можуть отримати базові навички. Тим студентам, що вже мають певний прогрес, застосунки стануть у пригоді для покращення використання мови в реальних ситуаціях. Також вони можуть стати ідеальним варіантом для людей, які не мають часу або не можуть підлаштуватися під розклад занять. Зрештою користуватися такими програмами можна будь-де та будь-коли.

«Загалом застосунки — важливий додатковий інструмент у вивченні англійської мови, який може бути дуже ефективним, якщо користуватися ним правильно та в комбінації з іншими методами навчання», — вважає Вероніка.

Наталія Товбас, засновниця в Headway School of English

Наталія Товбас, засновниця в Headway School of English
Наталія Товбас радить обирати ті мовні застосунки, що мають сучасний контекст

Наталія виокремлює дві групи основних скилів:

  • receptive — вміння дивитися, слухати, читати;
  • productive — навички говоріння та писання.

За її словами, не можна навчитися говорити та писати без практики просто натисканням на кнопки в застосунку.

Онлайн-курс "Маркетингова аналітика" від Laba.
Опануйте інструменти для дослідження ринку й аудиторії та проведення тестувань.Дізнайтесь, як оптимізувати поточні рекламні кампанії та будувати форкасти наступних.
Детальніше про курс

«Це як вчитися їздити на велосипеді, просто дивлячись на нього. Застосунки можуть добре підійти для запам’ятовування слів, але й для цього потрібні контексти. Абсолютно марно мати тисячу слів у пасивній пам’яті. Рахуються лише ті, що приходять миттєво на думку в конкретній ситуації, і ви їх вимовляєте. Для цього й потрібний співрозмовник, а в ідеалі — викладач у темі», — говорить вона.

Проте якщо є бажання користуватися саме застосунком, Наталія радить звертати увагу на те, щоб у ньому давалися актуальні та сучасні контексти, а не «в цій кімнаті немає слона».

Читайте також: Англійська для IT: ситкоми, драми та sci-fi, що допоможуть вам вивчити мову

Юля Тернопільська, Senior Teacher та Content Maker в Englishdom

Юля Тернопільська, Senior Teacher та Content Maker в Englishdom
Юля Тернопільська вважає мовні застосунки ретельно продуманими в питаннях заучування і запам’ятовування слів

На думку Юлі, застосунки для вивчення іноземних мов доволі ефективні, особливо коли йдеться про нові слова. Річ у тім, що вони ретельно продумані в питаннях заучування і запам’ятовування слів. Але, за її словами, вивчення граматики не завжди дає такі результати, оскільки граматика високих рівнів трохи складніша. Тому часом застосунки не приносять такої ж користі, як, наприклад, відео з поясненнями чи розмова зі спеціалістом, що допомагає розкласти все по поличках.

Загалом вони доволі непогані, коли потрібно розвивати навички читання та слухання. Такі програми дають можливість виділити слово й подивитись його пояснення, прослухати ще раз і проаналізувати, додати фразу на майбутнє вивчення тощо. А от із письмом і говорінням усе трішки інакше.

Онлайн-курс "Маркетингова аналітика" від Laba.
Опануйте інструменти для дослідження ринку й аудиторії та проведення тестувань.Дізнайтесь, як оптимізувати поточні рекламні кампанії та будувати форкасти наступних.
Детальніше про курс

«Письмо в застосунках перевіряє штучний інтелект, а він, на жаль, наразі не досконалий і не може помітити певних жартів, перефразів, емоційних аспектів мовлення, характерних для людей. Те ж саме стосується говоріння. Застосунки допомагають розвинути хороший акцент, але, на жаль, не навчать говорити правильно й подолати мовний бар’єр. Це справа вчителя або розмовних клубів, які є набагато ефективнішими в цьому аспекті», — вважає Юля.

Вікторія Корсун, English and Soft Skills Instructor в English For IT™

Вікторія Корсун, English and Soft Skills Instructor в English For IT™
Вікторія Корсун вважає за краще працювати з вчителем або ментором, але й від застосунків є користь

На думку Вікторії, найефективніше працювати з вчителем або ментором, який міг би направляти, коригувати програму, відстежувати прогрес, ну і, звісно, мотивувати за необхідності. Але застосунки теж можуть бути ефективними, якщо є мотивація і можливість практикувати вивчене.

«Чудовим прикладом ефективного застосунку для вивчення англійської (та інших мов) є Promova — тут можна вивчати граматику і слова, проходити спеціалізовані курси, займатись у групі або з вчителем. До речі, це безплатно для українців», — радить Вікторія.

Анастасія Машталяр, засновниця та CEO в Solid English School

Анастасія Машталяр, засновниця та CEO в Solid English School
Анастасія Машталяр говорить, що застосунки допомагають прокачувати навички, проте не сприяють розвитку говоріння та вивченню специфічної мови

Анастасія радить користуватися застосунками для щоденного прокачування 1-2 навичок. Коли йдеться про граматику, це можуть бути Duolingo та Grammarly Keyboard. А якщо треба підтягнути словниковий запас — Anki або Quizlet.

Для любителів навчання в ігровій формі вона рекомендує застосунок Elevate. У ньому є багато цікавинок для кожного рівня, можливість відстежувати прогрес, проходити тестування тощо.

«Але це не панацея, оскільки застосунки дають поверхневі знання і допомагають відпрацювати певну навичку. Вони не допоможуть у вивченні специфічної професійної англійської і розвитку говоріння», — застерігає Анастасія.

Читайте також: Англійська для IT: проблеми у вивченні мов та як їх здолати — поради викладачів

Ганна Гандрабура, засновниця в English For IT™

Ганна Гандрабура, засновниця в English For IT™
Ганна Гандрабура радить ChatGPT — з ним можна створити власного English tutor або English speaking buddy

Ганна вважає, що застосунки, як-от Duolingo, ефективні на самому початку навчання (на рівні elementary).

«Для ІТ-фахівців вони можуть бути не дуже корисними, оскільки їхній рівень зазвичай вищий. Наприклад, у нашій школі менш як 5% айтівців мають рівень elementary. Для покращення вимови можна використовувати, наприклад, Elsa», — застерігає вона.

Сама Ганна радить ChatGPT або його аналоги. З ним можна створити собі English tutor або English speaking buddy і практикувати ведення бесіди, ставити питання, просити фідбек, спілкуватися, як із реальним вчителем.

«Я так вивчаю іспанську — це дуже цікаво й корисно (навіть для початківців, як я), а також адаптовано до вашого рівня, оскільки ви можете вказати його на початку розмови», — підсумовує викладачка.

Анна Торкунова, Team Lead of English Teachers у Boosta

Анна Торкунова, Team Lead of English Teachers у Boosta
Анна Торкунова вважає, що застосунки допомагають випрацювати регулярність у заняттях та практикувати мікронавчання

На думку Анни, саме завдяки застосункам можна випрацювати регулярність у заняттях та практикувати мікронавчання. Крім Quizlet, вона радить використовувати й інші ефективні інструменти, особливо на початкових етапах:

  • Playphraseme — чудовий застосунок для того, щоби бачити та чути, як використовуються слова в різних серіалах та фільмах;
  • BoldVoice допомагає ставити акцент та працювати над правильною вимовою;
  • Promova — це проєкт у межах програми популяризації англійської мови в Україні, безплатну версію Pro можна відкрити за допомогою авторизації в застосунку «Дія».

Інна Коломієць, IT-рекрутерка та викладачка IT та Business англійської в Lalafo

Інна Коломієць, IT-рекрутерка та викладачка IT та Business англійської в Lalafo
Інна Коломієць радить користуватися застосунками для вивчення слів, але застерігає, що лише з ними мову не вивчити

За словами Інни, навряд чи вдасться вивчити англійську лише за допомогою Duolingo, проте застосунки можуть збагатити словниковий запас та регулярно поповнювати його. Зокрема, вони можуть бути ефективними, якщо обмаль часу на відвідування курсів.

Інна також вказує на недолік таких програм — відсутність можливості взаємодії з реальними співрозмовниками. Це важливо для успішного вивчення мови, оскільки живе спілкування та соціальні ситуації відіграють важливу роль в опануванні мови.

«Найефективніше використовувати застосунки в складі цілої системи, у поєднанні із практикою вивченого на заняттях або під час живого спілкування. Наприклад, якщо не використовувати вивчені слова, то вони залишаються в пасивному вокабулярі й так і не переходять в активний. Тому ми ніби знаємо це слово, але не можемо його задати під час мітингу», — говорить вона.

Інна також радить застосунок Promova, який вона протестувала особисто. Вона відзначила можливість проходження чотирьох різних курсів англійської: General English, Business English, English with TV series та Travel English з граматичними та словниковими уроками, а також вправами для тренування англійської вимови.

Інші цікаві застосунки, на думку Інни, — Mondly, Busuu, Rosetta Stone, Memrise, Babbel.

Також пропонуємо вам почитати, які книги викладачі радять читати англійською. До цієї збірки увійшов 21 твір.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: