Статті Кіно 06.06.2023 о 15:00 comment views icon

Кінофраншиза «Трансформери»: як високобюджетний несмак назбирав мільярди доларів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Кінофраншиза «Трансформери»: як високобюджетний несмак назбирав мільярди доларів

З 7 червня в кінотеатрах розпочнеться прокат науково-фантастичного бойовика «Трансформери: Час Звіроботів». Це вже сьома частина серії про велетенських роботів-прибульців, здатних перетворюватися у різноманітні транспортні засоби. В цій статті прослідкуємо за успіхом та історією франшизи: з чого все починалось, куди рухалось та у що трансформувалось в результаті.

Передісторія

На початку нульових популярна американська компанія з виробництва іграшок Hasbro мала намір створити фільм за мотивами власної продукції. У продюсерів була думка зайнятися розробкою історії про солдатиків G.I. Joe, але з початком війни в Іраку від цієї ідеї довелося відмовитись (хоча до теми G.I. Joe Голлівуд повернеться трохи згодом).

Натомість Hasbro запропонувала кіноробам звернутися до Трансформерів, популярність яких була високою, але помітно спадала. Коли цей замір дійшов до Стівена Спілберга, той взяв на себе функції виконавчого продюсера, а режисерувати стрічку запросив Майкла Бея, за плечима якого вже була низка успішних блокбастерів («Армагеддон», «Перл-Гарбор»).

Постановник спочатку не виявляв бажання братися за створення фільму про якісь дитячі іграшки, але коли познайомився з всесвітом Трансформерів ближче, змінив свою думку. Він прагнув досягти максимальної реалістичності у зображенні роботів, тому майстрам зі спецефектів з Industrial Light & Magic довелось добряче попрацювати над їх дизайном та трансформаціями.

Потрібно розуміти, що Трансформери були вже сформованим всесвітом з власною міфологією і величезною армією шанувальників. Про них розповідали в коміксах та анімаційних проєктах, найвідомішим з яких є однойменний мультсеріал (1984 — 1987) та повнометражний мультфільм (1986). Але Бей хотів, щоб історія була цікава також глядачам, зовсім не знайомим з Оптимусом Праймом чи Бамблбі.

Кінофраншиза «Трансформери»: як високобюджетний несмак назбирав мільярди доларів

Оригінальна трилогія та касовий успіх

«Трансформери» / Transformers

Дата прем’єри: 2007
Роботи: Автоботи — Оптимус Прайм, Бамблбі, Джаз, Айронхайд, Ретчет; Десептикони — Мегатрон, Старскрім, Баррікейд, Блекаут, Френзі, Боункрашер, Броул, Скорпонок
Бюджет: $150 млн.
Збори: $709 млн.
Оцінка IMDb: 7

Web design.
Швидкий початок кар'єри у сфері IT! Опануйте професію веб-дизайнера — почніть самостійно керувати своїм часом й отримувати високий дохід вже за 9 тижнів.
Дізнатися більше

Якщо, наприклад, «Форсаж», про який ми нещодавно писали, задумувався як середньобюджетне кіно, спрямоване на певну цільову аудиторію, то «Трансформери» від самого початку були великим гучним блокбастером для масового глядача. Та, будемо відверті, контент тут явно дитячий. І хоча деякі критики небезпідставно торохтіли про нестерпність беївського кінематографа, глядачі із задоволенням кинулися до кінотеатрів.

Фільм популяризував продукцію Hasbro по всьому світу, а корпорації тільки того і треба було. Історія про школяра Сема Вітвікі, котрий поїхав до Берні Мака купляти першу тачку, а отримав власного трансформера і дівчину мрії на додаток, чудово виступила у прокаті, отримала схвальну реакцію від публіки та ще й три технічні номінації на «Оскар». Цей успіх давав зрозуміти, що тема «зайшла», а творці лише мали використати її потенціал в майбутньому.

Кінофраншиза «Трансформери»: як високобюджетний несмак назбирав мільярди доларів

Цікаві факти:

Web design.
Швидкий початок кар'єри у сфері IT! Опануйте професію веб-дизайнера — почніть самостійно керувати своїм часом й отримувати високий дохід вже за 9 тижнів.
Дізнатися більше
  • Творці навмисно представили меншу кількість автоботів у порівнянні з десептиконами у співвідношенні 5 до 8, щоб загроза з боку лиходійського загону виглядала максимально зловісно;
  • З поваги до фанатів автори розглядали можливість озвучення роботів акторами з оригінального мультфільму. В результаті Пітер Каллен повернувся до ролі Оптимуса Прайма, а от Мегатрон заговорив голосом Хьюго Уівінга, а не Френка Велкера.

«Трансформери: Помста полеглих» / Transformers: Revenge of the Fallen

Дата прем’єри: 2009
Роботи: Автоботи — Оптимус Прайм, Бамблбі, Айронхайд, Ретчет, Сайдсвайл, Джолт, Арсі, Скідс, Мадфлеп, Джетфаєр; Десептикони — Фоллен, Мегатрон, Старскрім, Саундвейв, Сайдвейз, Реведж, Скорпонок, Демолішер, Девастейтор, Міксмастер, Ремпейдж, Лонг Хоул, Скреппер, Гайтавер, Скевенджер, Оверлоуд, Скрепметал, Боункрашер, Гріндор
Бюджет: $200 млн.
Збори: $836 млн.
Оцінка IMDb: 5,9

Друга частина за усіма правилами Голлівуду мала стати ще масштабнішою, ніж перша. Студія Paramount розуміла неабиякий потенціал серії та ресурсів на створення сиквелу не жалкувала. Тож бюджет помітно збільшився і, відповідно, роботів у кадрі побільшало теж.

В усьому іншому Майкл Бей продовжив працювати у звичній манері: постійна динаміка, масштабні спецефекти, піу-піу, трах-бабах плюс дрібнорублений монтаж, смикане фільмування, дратівливо недоречний гумор тощо. Усе це приправлялось запальними треками від Linkin Park або The Used.

Критикам було надто легко знущатися з цієї безперервної та безглуздої біганини-стрілянини, яка ще й три «Золотих малини» відхопила. А от глядачі охоче йшли поспостерігати за новими сутичками автоботів і десептиконів на великому екрані. Прекрасний показник у прокаті перекреслював численні негативні відгуки, а тема Трансформерів ще не встигла набриднути та вичерпатися. Зупинити переможну ходу металевих велетнів було неможливо.

Кінофраншиза «Трансформери»: як високобюджетний несмак назбирав мільярди доларів

Цікаві факти:

  • Якщо в першому фільмі фігурувало усього 14 роботів, то в сиквелі їх аж 46;
  • 20 терабайтів дискового простору знадобилось для виробництва першої частини. А от під час створення другої ледь змогли вкластися у 145.

«Трансформери 3» / Transformers: Dark of the Moon

Дата прем’єри: 2011
Роботи: Автоботи — Оптимус Прайм, Сентінел Прайм, Бамблбі, Айронхайд, Ретчет, Сайдсвайп; Десептикони — Мегатрон, Старскрім, Шоквейв, Саундвейв, Роудбастер, Лазербік
Бюджет: $195 млн.
Збори: $1,1 млрд.
Оцінка IMDb: 6,2

Після успіху другого фільму стало зрозуміло, що на арені крутих кіногравців «Трансформери» становлять серйозну конкурентоспроможність. Зараз вже і не згадати, чим усі ті нескінченні серії про іншопланетне залізяччя відрізняються одна від одної, але третя частина дійсно вражала своїм епічним розмахом, особливо битвою за Чикаго.

Звичне протистояння поганих і хороших роботів автори намагалися об’єднати з визначною історичною подією — висадкою астронавтів «Аполлона-11» на Місяці. Це було зроблено для того, щоб додати оповіді похмурості та серйозності. Замість Меган Фокс тут з’являється нова дівчина модельної зовнішності у якості все тих же привабливих меблів, а злісний десептикон вбиває самого міністра енергетики України.

В результаті третє пришестя Трансформерів стає найбільш вдалим з точки зору касових зборів і отримує ті самі номінації на «Оскар», що й оригінальний фільм (а ще  чергову низку номінацій на «Золоту малину»). На такій мажорній ноті кіноробам вартувало б залишити іграшки Hasbro у спокої, та невже хтось вірив, що вони так просто відмовляться від цієї надприбуткової справи?

Кінофраншиза «Трансформери»: як високобюджетний несмак назбирав мільярди доларів

Цікаві факти:

  • Меган Фокс вибула з проєкту через конфлікт з Майклом Беєм, якого акторка порівняла з Гітлером. На її місце прийшла британська супермодель Victoria’s Secret і подружка Джейсона Стейтема Роуз Гантінгтон-Вайтлі;
  • Після цього фільму Майкл Бей став єдиним постановником, котрому дозволили двічі зафільмувати запуск космічного шатла. Вперше це відбулося під час знімань «Армагеддону».

Творча криза та відхід Майкла Бея

«Трансформери: Час вимирання» / Transformers: Age of Extinction

Дата прем’єри: 2014
Роботи: Автоботи — Оптимус Прайм, Бамблбі, Хаунд, Дрифт, Кросхейрс, Брейнс; Десептикони — Ґальватрон, Стінгер, Тракс, Джанкхіп, Бос, Двоголовий Шоквейв; Диноботи — Грімлок, Стрейф, Слаг, Скорн
Бюджет: $210 млн.
Збори: $1,1 млрд.
Оцінка IMDb: 5,6

Четверта серія знайомить глядачів з новими героями, на яких усім начхати, та знижує рівень здорового глузду до критичного мінімуму. Очевидно, що творчий запал творців вже знизився, але show must go on, бо там уже всілякі «Месники» з «Форсажами» починають штурмувати кінозали.

Щоб зрозуміти, якою вийшла ця частина, достатньо проаналізувати хоча б перші пів години. Десь на десятій хвилині камера зловить великий план сідниць чергової красуні (Нікола Пельц). Через хвилину глядачів намагатимуться розсмішити дурнуватими винаходами інженера Кейда Єгера (Марк Волберг). А ще через декілька хвилин злісні чоловічки та таємничий робот Локдаун знищать безпорадного автобота Ретчета, щоб ось так маніпулятивно викликати співчуття.

Зате непохитний Оптимус Прайм осідлає М̶е̶̶̶х̶̶̶а̶̶̶ґ̶̶̶о̶̶̶д̶̶̶з̶̶̶і̶̶̶л̶̶̶л̶̶̶у̶ механічного тиранозавра (десь у світі заплаче один Оуен Грейді). Але почнуться усі веселощі занадто пізно, коли втомлений глядач вже пожалкує про рішення сходити в кіно. Як не дивно, цьому знищеному критиками божевіллю майже вдасться повторити успіх минулої частини та вийти на відмітку мільярд доларів. Неймовірно!

Кінофраншиза «Трансформери»: як високобюджетний несмак назбирав мільярди доларів

Цікаві факти:

  • Перший фільм серії, повністю знятий у форматі 3D;
  • Майкл Бей не був закріплений за проєктом, тому продюсери шукали на його місце когось іншого з відомих режисерів. Але згодом він все ж вирішив продовжити стосунки з франшизою, і питання пошуків було вирішене автоматично.

«Трансформери: Останній лицар» / Transformers: The Last Knight

Дата прем’єри: 2017
Роботи: Автоботи — Оптимус Прайм, Бамблбі, Хаунд, Дрифт, Кросхейрс, Родимус Прайм; Десептикони — Мегатрон, Нітро Зевс, Баррікейд, Онслот, Берсерк, Дредбот, Могавк; Лицарі Кібертрону — Дрегоншторм, Стілбейн; Диноботи — Грімлок
Бюджет: $217 млн.
Збори: $605 млн.
Оцінка IMDb: 5,2

Найгірша частина серії отримала нищівні відгуки критиків, дев’ять номінацій на «Золоту малину» та заробила майже вдвічі менше, ніж попередня серія. Хоча і тутешніх статків вистачало, щоб сподіватися на продовження свята. Всі прекрасно розуміли, що Майкл Бей вже явно награвся Трансформерами та засидівся у статусі Короля вечірок.

Сумнівною бачиться у цьому безглузді та участь шановного пана Ентоні Гопкінса, якого напевно просто взяли в заручники. Тут сценаристи використали троп, коли протагоніст Оптимус Прайм починає йти проти своїх же (через рік такий самий фінт відбудеться у восьмому «Форсажі»), але яка в біса різниця, що там взагалі відбувається? Тотальний несмак не дозволяє сприймати цю нісенітницю навіть на комедійному рівні.

Разом з тим важко повірити, що за десять років і п’ять фільмів Майклу Бею вдалося створити справжній (без)культурний феномен. І одну з найприбутковіших кінофраншиз в історії кіно!

Кінофраншиза «Трансформери»: як високобюджетний несмак назбирав мільярди доларів

Цікаві факти:

  • Локації знімань були досить просторими: робота проходила в трьох американських Штатах (Каліфорнія, Аризона, Мічиган), у Великобританії (Англія, Шотландія, Уельс), а також в Ісландії та навіть Намібії;
  • Ще перед виходом фільму в прокат Майкл Бей заявив, що це буде його останній проєкт в межах всесвіту Трансформерів як режисера.

Перезавантаження як початок нової глави

«Бамблбі» / Bumblebee

Дата прем’єри: 2018
Роботи: Автоботи — Оптимус Прайм, Бамблбі, Арсі, Кліфджампер, Броун, Ретчет, Айронхайд; Десептикони — Шаттер, Дропкік, Бліцвінг, Шоквейв, Саундвейв
Бюджет: $135 млн.
Збори: $467 млн.
Оцінка IMDb: 6,7

Повернути франшизу до тями було довірено новій творчій команді на чолі з постановником мультфільму «Кубо і легенда самурая» Тревісом Найтом. Тут повністю відмовились від впертого бажання Майкла Бея задавити глядача нещадним механістичним екшеном. Замість цього автори спробували розповісти чарівну і милу історію, зосереджену на дружбі юної дівчини Чарлі Вотсон та прибульця Бамблбі.

Цей простий, але дієвий підхід спілбергівського штибу справедливо сподобався глядачам і критикам. Місцева приземленість виглядала вкрай доречно, а відмова від безсюжетного місива зі спецефектів, помножених на абсурд, виявилася дуже правильним рішенням. Масштаб історії теж став скромнішим, через що і бюджет зменшився вдвічі.

Звичайно, це відбилося і на зборах. Зате тепер глядачі розуміли, що можуть розраховувати на кіно з частинкою душі, а не лише на конвеєр з виробництва контенту для спустошення гаманців.

Кінофраншиза «Трансформери»: як високобюджетний несмак назбирав мільярди доларів

Цікаві факти:

  • Спочатку творці планували позиціювати фільм як спіноф-приквел до минулих фільмів Майкла Бея. Але керуючись вкрай негативним ставленням глядачів і критиків до попередньої частини, Paramount вирішила абстрагуватися від невдалого досвіду та представила стрічку як перезапуск серії;
  • «Бамблбі» отримав найкращі відгуки від критиків серед усіх фільмів серії.

«Трансформери: Час Звіроботів» / Transformers: Rise of the Beasts

Дата прем’єри: 2023
Роботи: Автоботи — Оптимус Прайм, Бамблбі, Міраж, Арсі, Вілджек, Стратосфер; Максимали — Оптимус Праймал, Ейрейзор, Рінокс, Читор; Терракони — Скоурдж, Бетлтреп, Найтберд
Бюджет: $200 млн.

«Час Звіроботів» — продовження «Бамблбі». Фільм задумувався як перша частина нової трилогії. Сюжет базується на відповідній лінії іграшок Hasbro та мультсеріалі Beast Wars: Transformers (1996-1999). Глядачів познайомлять з новими видами Трансформерів — Максималами, Предаконами та Терраконами. Головною загрозою тут стане Юнікрон — один з найбільших роботів, що здатен поглинати цілі світи. Події відбуватимуться у 1994 році.

За постановку відповідає новий для франшизи режисер Стівен Кейпл-молодший, який працював над другим «Крідом». Очевидно, що у студії Paramount Pictures великі сподівання на цей фільм, адже саме від нього буде залежати подальша доля екранних Трансформерів.

Кінофраншиза «Трансформери»: як високобюджетний несмак назбирав мільярди доларів

Цікаві факти:

  • Над візуальними ефектами працювала не звична для «Трансформерів» Industrial Light & Magic, а команди з Moving Picture Company та Wētā FX;
  • Продюсер стрічки Лоренцо ді Бонавентура запевняв, що новий фільм буде відрізнятися від тих, що були раніше.

Висновки: чому ж «Трансформери» стали настільки успішними?

Від самого початку проєкт отримав велику підтримку від студії-мейджора, адже мова йшла про вже відомий бренд. Це означало, що кожен новий фільм автоматично міг розраховувати на потужну промокампанію. Плюс з точки зору маркетингу серія іграшок підігрівала цікавість до блокбастерів і навпаки.

Це дійсно благодатний матеріал для витрушування з народу грошенят: дітям подобаються Трансформери, вони хочуть дивитися на них в кінотеатрі. Дорослі і самі не проти похрумтіти попкорном годинку другу разом зі своєю малечею, тож це чудова нагода провести спільне дозвілля для усієї родини. Про якість самих фільмів тут мало хто замислюється. Діткам подобається — і вже добре.

Кінофраншиза «Трансформери»: як високобюджетний несмак назбирав мільярди доларів

А ще франшиза вийшла у досить слушний час, коли DС, чергова активність «Зоряних війн» і частково Марвел ще не встигли зайняти нішу, а на тлі довготривалих «Гаррі Поттера» чи «Піратів Карибського моря» «Трансформери» виглядали чимось новим та свіжим. На додаток заявлена кемеронівським «Аватаром» мода на 3D виявилась дуже доречною і дозволяла значно довше підтримувати високий ажіотаж навколо серії.

На етапі розробки четвертого фільму до виробництва долучилися китайські інвестори, тому сценаристам потрібно було враховувати особливості китайського ринку. Вони розширили географію дійства до самого Гонконгу і перестали активно зосереджувати увагу на американському мілітаризмі. В результаті китайський прокат приніс на блюдечку понад $300 млн.

Кінофраншиза «Трансформери»: як високобюджетний несмак назбирав мільярди доларів

Але скільки б Майкл Бей не знущався з міфології про короля Артура, або з історичних подій на кшталт Другої світової чи посадки «Аполлона-11» на Місяці, ця франшиза, здається, незнищенна. Черговий блокбастер про «Трансформерів» на підході, тож глядачам саме час подумати про вибір попкорну. Вам який до смаку?

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: