Статті Кіно 09.02.2023 о 10:00 comment views icon

Топ 10 фільмів-катастроф

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Топ 10 фільмів-катастроф

З 9 лютого в українських кінотеатрах стартує показ культового блокбастера «Титанік» Джеймса Кемерона. Стрічка розповідає про жахливу катастрофу — загибель легендарного лайнера, що сталася у квітні 1912 року. А нещодавні землетруси у Туреччині та ряді інших країн вкотре нагадали, наскільки непередбачуваним і смертельно небезпечним є наш світ.

Страшні катастрофи, як реальні, так і вигадані, вже давно стали важливою темою у кінематографі та перетворилися на окремий жанр. У цій добірці згадуємо низку захопливих фільмів-катастроф, від яких стає моторошно не тільки за долю персонажів, а й усієї планети. В коментарях додавайте назви тих проєктів, що, на ваш погляд, також заслуговують уваги.

«Пекло в піднебессі» / The Towering Inferno

Жанр: пожежа в хмарочосі
Дата прем’єри: 1974
Рейтинг IMDb: 7

Почнемо з жанрової класики. Свого часу цей фільм про пожежу, яка охопила хмарочос, мав великий успіх серед глядачів, про що свідчить цифра у 116 мільйонів доларів зборів при бюджеті усього лиш у 14 мільйонів. Стрічка має 8 номінацій на «Оскар» (3 перемоги) та 5 на «Золотий глобус» (2 перемоги). Сюжет засновано на романах «Скляне пекло» Томаса Скортія і Френка М. Робінсона та «Вежа» Річарда Мартіна Штерна.

Звісно, це не перший приклад успішного фільма-катастрофи в історії кіно, адже у його ж продюсера Ірвіна Аллена за два роки до цього вийшла нині вже визнана жанрова класика «Пригоди “Посейдона”». Але «Пекло в піднебессі» значною мірою вплинуло як на сам жанр (зокрема на гостросюжетні фільми про хмарочоси), так і на сучасне виробництво високобюджетних блокбастерів. Варто згадати ще два фільми тієї епохи: «Аеропорт» Джорджа Сітона (1970) та «Землетрус» Марка Робсона (1974).

Онлайн-курс "PR Basis" від Skvot.
Дізнайся нюанси різних сфер і обрери свою.Як результат — матимеш стратегію бренду у своєму портфоліо та зможеш стартувати в піарі. Інсайтами ділиться лекторка, яка має 9+ років досвіду.
Детальніше про курс

«Смерч» / Twister

Жанр: мисливці за торнадо
Дата прем’єри: 1996
Рейтинг IMDb: 6,4

Другий повнометражний фільм постановника Яна де Бонта після культової «Швидкості», що знайомить з мисливцями на торнадо, прийшовся глядачам до душі. Майже пів мільярда доларів зборів — яскраве тому підтвердження. «Смерч» двічі номінувався на «Оскар» у технічних номінаціях і, як це не дивно, має «Золоту малину». Це захоплива пригодницька історія з гарним акторським складом та пристойними на той час спецефектами.

У 2014 році вийшла ще одна стрічка зі схожим наративом — «Назустріч шторму». Вона була виконана у псевдодокументальній стилістиці, але отримала невтішні відгуки. У жовтні минулого року стало відомо, що кінематографісти беруться за створення сиквелу фільму де Бонта. Прем’єру заплановано на липень 2024 року. Також не можемо не згадати про ще одного представника жанру того часу — «Пік Данте».

«Титанік» / Titanic

Жанр: затоплення лайнера
Дата прем’єри: 1997
Рейтинг IMDb: 7,9

Онлайн-курс "PR Basis" від Skvot.
Дізнайся нюанси різних сфер і обрери свою.Як результат — матимеш стратегію бренду у своєму портфоліо та зможеш стартувати в піарі. Інсайтами ділиться лекторка, яка має 9+ років досвіду.
Детальніше про курс

В честь свого 25-річчя в повторний прокат виходить легендарна стрічка Джеймса Кемерона «Титанік». Починаючи з 9 лютого глядачі матимуть змогу переглянути цей шедевр на великому екрані у форматі 3D 4K HDR. Нагадаємо, що у 2012-му, себто у соту річницю загибелі британського лайнера, блокбастер був переконвертований у модний в ті часи формат 3D та перевиданий у кінотеатрах по всьому світу.

Мабуть, зайвий раз не будемо згадувати про численні здобутки цього фільму та його вплив на кінематограф і усю попкультуру. Чи про небачені до цього досягнення у світовому бокс-офісі. Окрім дивовижних сцен затоплення величезного лайнера та емоційної історії кохання, чудово втіленої Леонардо Ді Капріо та Кейт Вінслет, «Титанік» наочно демонструє токсичність класової нерівності. А ще — повну безпорадність людини на тлі величного океану.

«Армагеддон» / Armageddon

Жанр: астероїд наближається до Землі
Дата прем’єри: 1998
Рейтинг IMDb: 6,7

Третій повнометражний фільм кліпмейкера Майкла Бея наробив чимало галасу у свій час. Його просто знищили професійні критики, а от глядачі сприйняли набагато тепліше. Це дозволило блокбастеру з Брюсом Віллісом та ще купою зірок у кадрі не тільки заробити дуже пристойні гроші у прокаті, а ще й з часом отримати культовий статус. Крім того, стрічка змусила публіку буквально забути про ще один схожий проєкт — фільм «Зіткнення з безоднею», який вийшов трохи раніше у тому ж році. 

«Армагеддон» піддався нищівній критиці за свою антинауковість та нехтування елементарними законами фізики. Але, як бачимо, не завжди подібні фактори грають вирішальну роль. Багатьом фільм Бея сподобався через участь у ньому прекрасної команди акторів, декому — за його пафосний і маніпулятивний, але все ж дієвий сентименталізм, а іншим — за масштабні ефектні сцени. До того ж тутешній зміст доречно апелював до страхів людства перед новим міленіумом.

«Післязавтра» / The Day After Tomorrow

Жанр: новий льодовиковий період
Дата прем’єри: 2004
Рейтинг IMDb: 6,4

Коли мова йде про фільми-катастрофи, ім’я німецького постановника Роланда Еммеріха згадується одразу. Мало хто на світі з таким по-дитячому запальним натхненням любить знищувати матінку-Землю. «Післязавтра» то яскравий приклад новітнього фільма-катастрофи, з великим бюджетом та першокласними спецефектами, які переважають над драматургією.

Знову ж таки, глядачі краще сприйняли цей блокбастер, ніж критики. Та й грошей він назбирав приблизно так само, як «Армагеддон». Тут по Токіо б’є град розміром з апельсин (а то й помело!), Нью-Йорк занурюється в океан, торнадо буквально «ковтає» Знак Голлівуду, а молодий Джейк Джилленгол старанно грає цнотливого хлопчину. А ще завдяки фільму ми знаємо, що у часи нестерпних холодів для зігрівання краще палити книжки про податкове законодавство, а не праці Ніцше.

«2012»

Жанр: глобальний природний катаклізм
Дата прем’єри: 2009
Рейтинг IMDb: 5,8

Через п’ять років той же Еммеріх режисує «2012» — новий, ще більш масштабний блокбастер-катастрофу про черговий кінець світу. Завдання перед собою німець поставив дуже амбітне, адже після епічних снігів у роботі 5-річної давнини глядача потрібно було дивувати вже максимально можливими руйнуваннями. Якщо «Армагеддон» грав з уявою публіки у контексті приходу нового тисячоліття, то «2012» відсилає до календаря мая та тоді ще гіпотетичного Кінця світу-2012. 

Згідно з есхатологічними пророцтвами та теоріями, кінець світу в тому чи іншому вигляді мав відбутися саме у грудні 2012-го. Окрім неймовірних спецефектів стрічка може похизуватися очевидними біблейськими алюзіями, відсутністю виразної драматургії та божевільним Вуді Гаррельсоном. Ну і, звісно, обов’язковою порцією закидів щодо повної антинауковості. Втім, судячи з чудових касових зборів, більшість глядачів не звертає на це увагу.

«Неможливе» / Lo imposible

Жанр: смертоносне цунамі
Дата прем’єри: 2012
Рейтинг IMDb: 7,5

«Неможливе» — один з рідкісних випадків, коли фільм-катастрофа сподобався, здається, геть усім. Він отримав чудові рейтинги та відгуки, а виконавиця головної ролі Наомі Воттс — номінації на «Золотий глобус» та «Оскар» за свою роботу. А ще тут відбувся дебют у кіно малого Тома Голланда — майбутнього Павучка у кіновсесвіті Марвел. Ця стрічка позбавлена голлівудської високобюджетної штучності, створеної суто заради розваги.

На додаток до якісно показаної катастрофи і гостросюжетних подій це ще й сильна драматична історія. Вона змушує співпереживати живим персонажам, а не ходячим архетипам на кшталт невдачливого письменника. Сюжет засновано на реальній історії Марії Белон Альварес, котра у 2004 році разом зі своєю родиною була на відпочинку у Таїланді, коли стався землетрус в Індійському океані.

«Глибоководний горизонт» / Deepwater Horizon

Жанр: вибух нафтової платформи
Дата прем’єри: 2016
Рейтинг IMDb: 7,1

Ще один захопливий сюжет, заснований на реальних подіях. Стрічка розповідає про вибух нафтової платформи Deepwater Horizon, що відбувся 20 квітня 2010 року. Це була одна з наймасштабніших техногенних катастроф у світі. Творіння постановника Пітера Берга отримало дві номінації на «Оскар» за «Найкращі візуальні ефекти» та «Найкращий монтаж звуку».

Крім того, «Глибоководний горизонт» має схвальні рецензії від критиків та високі бали від глядачів. Це не антинаукова фантастика у стилі Майкла Бея чи Роланда Еммеріха, і не черговий попкорновий продукт з Двейном Джонсоном «Розлом Сан-Андреас», що вийшов за рік до того. Це вкрай трагічна історія, яка не може залишити байдужим нікого.

«Вогнеборці» / Only the Brave

Жанр: масштабні лісові пожежі
Дата прем’єри: 2017
Рейтинг IMDb: 7,6

Буквально через рік виходять «Вогнеборці» — історія не стільки про рятування під час якоїсь катастрофи, скільки про спробу протидіяти їй. До того ж робота режисера Джозефа Косінскі, відомого в першу чергу завдяки саме фантастичним блокбастерам, парадоксальним чином бере за основу сюжету подіїї з реального життя.

Тож можна зробити висновок, що глядачам більше подобаються якісь локальні історії, котрі мають тісний зв’язок з реальністю, а не намальовані на комп’ютері глобальні катаклізми без особливих емоцій. «Вогнеборці» розповідають про пожежну команду Granite Mountain Hotshots, яка вела боротьбу з лісовими пожежами в Аризоні влітку 2013 року. Досить скромна за своїм бюджетом стрічка отримала позитивну реакцію від глядачів та критиків.

«Гренландія» / Greenland

Жанр: бадьора кіношка в епоху пандемії
Дата прем’єри: 2020
Рейтинг IMDb: 6,4

А це вже просте і приземлене кіно з незворушним Джерардом Батлером, котрий зайняв свою нішу в жанровому кіно категорії Б. «Гренландія» — один із відносно свіженьких представників жанру, котрий розповідає про те, як уламки величезної комети загрожують існуванню усьому живому на Землі.

Стрічку Ріка Романа Во можна назвати типовим жанровим зразком, до того ж ще й доволі бюджетним. Але, з іншого боку, це бадьоре кіно здатне непогано захопити та розважити. До того ж воно нарешті відкидає відбір за принципом класової переваги. Оскільки роботи еммеріхівського штибу вже вийшли з моди, подібного роду нехитрі опуси стануть гарним проведенням часу біля екрана для шанувальників жанру.

До речі, сам Еммеріх ніяк не може заспокоїтись, бо минулого року видав своє «Падіння Місяця». Проте касовий провал і негативні рецензії дали зрозуміти, що апокаліптичні високобюджетні хіти родом з дев’яностих і нульових зараз не в тренді.

Топ 10 фільмів-катастроф


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: