Статті Технології 07.05.2022 о 12:00 comment views icon

Людиноподібні роботи: мрія чи реальність?

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/new-enhanced_compressed-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/new-enhanced_compressed-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/new-enhanced_compressed-96x96.jpg

Элина Сулима

Автор інтерв'ю, статей та інших лонгрідів

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

З давніх часів люди намагалися відтворити самих себе. Як приклад, можна навести історію Голема — людиноподібної істоти, у яку вдихнув життя середньовічний рабин. Результат виявився сумним як для самого творця, так і оточуючих його людей. Голем вийшов з-під контролю та накоїв чимало лиха.

Чи не призведе створення роботів-андроїдів до таких самих наслідків? Чи вони стануть нашими надійними друзями та помічниками? Про це та інше в статті Theverge «A visit to the human factory?».

Engineered Arts — як створити найреалістичнішого робота у світі?

За словами Вілла Джексона, генерального директора робототехнічної компанії Engineered Arts, невідомо що гірше: гнівні імейли, у яких його компанію звинувачують у створенні машин, які в майбутньому замінять собою людей, або питання про те, чи можна буде вступати в інтимні стосунки з роботами.

Відео з останнім витвором Engineered Arts — сірошкірим роботом на ім’я Ameca — стало вірусним у грудні минулого року. У роликах андроїд із металевим торсом та неймовірно реалістичним виразом обличчя невимушено взаємодіє зі своїми творцями.

Ameca супиться, коли людина, що знаходиться за кадром, простягає руку, щоби торкнутися його носа. А потім взагалі хапає його за руку й не дає йому доторкнутися до себе. У глядачів при цьому виникає шок від того, що робот хоче встановити межу між ними та нами. Бажання, яке, власне, є дуже людським.

Курс Розмовної англійської від Englishdom.
Після цього курсу ви зможете спілкуватись з іноземцями і цікаво розкажете про себе.
Приєднатися

Людиноподібні роботи: мрія чи реальність?

Емоції роботів — спеціалізація Engineered Arts

Допитливість, страх та занепокоєння — відтворення цих емоцій є основною спеціалізацією Engineered Arts. Компанія заробляє на продажі своїх роботів для розваг та навчання. Їх також використовують вчені під час проведення досліджень, а маркетологи знімають рекламні ролики за їх участю. Їх можна побачити в музеях, аеропортах та торгових центрах, де вони взаємодіють із відвідувачами. «Вони є скрізь, де багато людей, з якими можна взаємодіяти», — каже Джексон.

Машини можуть функціонувати самостійно, реагуючи на питання людей заздалегідь заданими фразами. Або ж ними можуть керувати дистанційно — як, наприклад, у відео, знятому на виставці CES. У найближчому майбутньому Engineered Arts має намір вдосконалити ПО своїх роботів настільки, щоби вони могли відповідати на питання без будь-якої участі з боку людини.

Роботи не просто розвага, а провісники майбутнього. По мірі вдосконалення технологій та підвищення реалістичності андроїдів питання про те, як ми ставимося до таких машин, ставатиме дедалі актуальнішим.

Людиноподібні роботи: мрія чи реальність?

Роботи в епоху Ренесансу

Курс Розмовної англійської від Englishdom.
Після цього курсу ви зможете спілкуватись з іноземцями і цікаво розкажете про себе.
Приєднатися

Зацікавлення людей андроїдами може здатися тимчасовою примхою, але це далеко не так. Машини, винайдені в епоху Ренесансу, працюють і сьогодні. Наприклад, жакемари — фігурки людей, які б’ють у дзвони на початку кожної години на ратушах у Берні та Венеції. Або механічний лев, подарований Франциску I Французькому в 1515 року. Спроектований Леонардо да Вінчі, він міг підійти до короля без сторонньої допомоги. Водночас в нього на грудях відчинялися дверцята скриньки, всередині якої був букет квітів.

Людиноподібні роботи: мрія чи реальність?

Інженер Жак де Вокансон, який жив у XVIII столітті, влаштовував цілі театральні вистави за участю машин. Під час них вони грали на флейтах та тамбуринах. Його найвідомішою машиною була качка, яка їла, пила та випорожнювалася. На знак захоплення цим винаходом Вольтер навіть назвав Вокансона «новим Прометеєм».

Чим простіше, тим краще

«Просто дивовижно, наскільки просто надати машині розумного вигляду», ― каже Джексон. Наприклад, на самому початку своєї діяльності його компанія вигадала трюк із розпізнаванням мови. Замість того, щоби програмувати чат-бот, що аналізує мовлення людей, інженери Engineered Arts написали програму, яка повторювала останнє почуте роботом речення, змінюючи в ньому місцями слова «ти» і «я». «Ви кажете роботу «Я люблю тебе», а він відповідає «Ти любиш мене»”. «А ви думаєте: «О боже, він мене розуміє». Насправді ж, він просто поміняв місцями два слова».

Штаб-квартира компанії знаходиться у Фалмуті (Великобританія). Це досить неваразне рибальське містечко, населення якого ледве перевищує 20 000 людей. Саме ж воно розташоване на південно-західному краю Великобританії в графстві Корнуолл.

 Engineered Arts створює своїх роботів «з нуля» — від лиття гумових облич до програмування мозку. Завдяки цьому її продукцію можна вважати унікальною. Змагатися з нею може хіба що підрозділ кіностудії Disney компанія Imagineering, яка створює аніматроніків для своїх тематичних парків. Єдина відмінність полягає в тому, що Disney не продає те, що створює.

Людиноподібні роботи: мрія чи реальність?

Ameca — найдосконаліший робот Engineered Arts

З моменту свого заснування у 2005 році компанія Engineered Arts створила приблизно півдюжини роботів. Але її остання модель Ameca, безперечно, є найскладнішою. Після нашої першої екскурсії Джексон проводить нас до одного з трьох діючих прототипів. Коли він завантажує його операційну систему на ноутбуці, машина оживає. Вона надуває щоки, піднімає брови, гримасує й моргає. Це схоже на міміку новонародженої дитини. Водночас виникає відчуття, що «залізо» ще не повністю синхронізовано з ПЗ.

Як біологічний вид, ми важко розпізнаємо обличчя. Але Ameca настільки реалістичний, що для того, щоби показати свій інтелект, йому не потрібно докладати жодних зусиль.

Людиноподібні роботи: мрія чи реальність?

Engineered Arts використовує різні методи, щоби посилити ефект розумових здібностей свої творінь. Джексон особливо пишається ключицею, завдяки якій робот здатний рухатися вперед-назад, нахилятися, хилитися та дріботіти. Також він може передавати такі тонкі емоції як передчуття та занепокоєння. Мікрофони у вухах робота дозволяють йому тріангулювати звук та повертатися в бік джерела шуму. А камери в його очних яблуках дозволяють відстежувати рухи рук та міміку людей. Якщо ви рухаєтеся в присутності Ameca або розмовляєте з ним, він реагує як людина. Він повертається, щоби подивитися на вас, і, звісно, ви дивитеся у відповідь.

Існує дуже багато технічних проблем, пов’язаних із відтворенням рухливості та пластичності людського тіла. Електродвигуни набагато громіздкіші та енергоємніші, ніж м’язи, а цифрові системи керування ними ще й досі не здатні імітувати нашу спритність та чутливість. У робототехніці це відомо як парадокс Моравека: простіше створити ШІ, здатний перемогти шахового гросмейстера, ніж робота з фізичними навичками немовляти.

Людиноподібні роботи: мрія чи реальність?

Навряд чи Маск створить машину, здатну замінити людину

Незважаючи на це, успіхи в деяких галузях ШІ, таких як машинний зір та розуміння мови, дають підстави сподіватися на створення ідеального людиноподібного робота. На питання про плани Ілона Маска створити андроїда-робітника для своїх заводів, Джексон хитає головою й каже. «Коли Маск анонсував Tesla Bot, ми мало не померли від сміху. Так, він має гроші і він вміє знаходити талановитих виконавців. Але навряд чи він створить машину, яка зможе замінити людину».

«Якщо хочете зрозуміти, чому в Маска нічого не вийде, просто подивіться на компанію Boston Dynamics. Ця компанія розробляє роботів уже кілька десятиліть. Але її найдосконаліший андроїд — Atlas — усе ще обмежений у своїх можливостях. Його використовують для демонстраційних цілей та дослідницьких робіт. Хоч як це не парадоксально, але зараз у людей краще виходить бути людьми. Бажання Маска створити поступливого робота-робітника більше свідчить про його проблеми у взаєминах зі своїм персоналом, ніж про розуміння можливостей робототехніки.

Людиноподібні роботи: мрія чи реальність?

На відміну від Hanson Robotics — творця робота Sophia — Engineered Arts не намагається переконати всіх у тому, що її машини володіють досконалим інтелектом. Коли Софія виступає на ток-шоу й заявляє, що вона друг людства або що вона хоче дитину, експерти просто скаженіють. «Це повна нісенітниця». Так прокоментувала надання Софії статусу «громадянина» Саудівської Аравії дослідник етики ШІ Джоанна Брайсон. Водночас вона та інші фахівці визнають, що в ній використовується досконала аніматроніка.

Людиноподібні роботи: мрія чи реальність?

Штучний інтелект — це аналог Бога?

Аналізуючи історію створення людиноподібних машин, можна відзначити особливий тип робота — робота-святого. Існує безліч прикладів таких машин, включаючи скульптури Ісуса Христа та Діви Марії, оснащених шарнірними кінцівками та годинниковим механізмом. Їх часто використовували в релігійних церемоніях, під час яких вони дивували людей своїми «чарівними» здібностями. Наразі було б дивно сприймати роботів як чудотворців. Але при цьому вони, безумовно, є надлюдьми, оскільки не вмирають і не старішають. В епоху майже релігійного поклоніння машинному навчанню, ШІ та нейронним мережам тенденція щодо перетворення технологічного на духовне є як ніколи сильною.

Міс Сінглер, яка спеціалізується на культурних реакціях ШІ, стверджує, що це питання є основною темою її дослідницької роботи. На її думку, популярні в мережі зображення ШІ найбільше нагадують релігійні картини типу «Створення Адама». «Коли йдеться про штучний інтелект, його легко сприймати як надінтелект і тому порівнювати з Богом», — каже вона.

Людиноподібні роботи: мрія чи реальність?

Як, чорт забирай, можна було вигадати таке???

«Наступний прототип Ameca ходитиме», ― каже Джексон. Він показує мені пару металевих ніг, здатних згинатися та розгинатися в колінах. За його словами, саме усвідомлення того, наскільки досконалим є людське тіло й наскільки важко його відтворити, викликає в нього подив та захоплення. «Ви намагаєтесь імітувати біологічні системи й мимоволі запитуєте себе: «Як, чорт забирай, можна було вигадати таке???».

Людиноподібні роботи: мрія чи реальність?

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: