Статті Кіно 03.10.2023 о 10:00 comment views icon

Найцікавіші нові фільми жовтня 2023 року

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Найцікавіші нові фільми жовтня 2023 року

Жовтень традиційно багатий на хелловінські жахастики, а поточний ще й на екранізації романів та історії, засновані на реальних подіях. Фігурують у репертуарі й проєкти по відеоіграх. Детальніше про усі найцікавіші кіноновинки, як завжди, читайте у нашому щомісячному матеріалі.

«Екзорцист: Вірянин» / The Exorcist: Believer

Жанр: надприродний фільм жахів
Дата прем’єри: 5 жовтня
Реліз: кінотеатри

Після смерті дружини Віктор Філдінг виховує самотужки доньку Енджелу. Коли дівчинка разом зі своєю подругою Кеті зникають у лісі, а через три дні повертаються вже зовсім іншими, герой розуміє, що без сторонньої допомоги тут не обійтись. Щоб протистояти найстрашнішому злу, Віктор повинен відшукати ту, що вже мала справу зі злісними надприродними силами.

«Екзоцист: Вірянин» це вже шоста стрічка в межах відомої горор-франшизи та пряме продовження культової класики Вільяма Фрідкіна 1973 року, заснованої на однойменному романі Вільяма Пітера Блетті (1971). Проєкт запланований як перша частина нової трилогії, робота над якою була довірена режисеру Девіду Гордону Гріну та сценаристу Денні Макбрайду. Нагадаємо, що до цього хлопці працювали над відродженням «Хелловіну».

«Кладовище домашніх тварин: Кровні лінії» / Pet Sematary: Bloodlines

Жанр: надприродний фільм жахів
Дата прем’єри: 6 жовтня
Реліз: Paramount+

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

У 1969 році молодий хлопець Джуд Крендалл мріє про те, щоб покинути своє рідне містечко Ладлоу. Але цим мріям не судилося здійснитися, адже герой виявляє зловісні секрети місцевого цвинтаря та стикається з древнім злом, що вже давно тероризує місто та його жителів. Разом з друзями дитинства Джуд намагається знайти спосіб, щоб покінчити з потойбічними силами.

«Кровні лінії» є приквелом «Кладовища домашніх тварин» (2019), заснованого на однойменному романі Стівена Кінга. Після успіху фільму продюсер Лоренцо ді Бонавентура зазначав, що має плани на проєкт, котрий пояснював би тутешню міфологію. Для постановниці Ліндсі Бір стрічка стане режисерським дебютом.

«Абсолютний вбивця» / Totally Killer

Жанр: комедійний слешер
Дата прем’єри: 6 жовтня
Реліз: Amazon Prime Video

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

Після того, як на Хелловін безжалісний маніяк на прізвисько Sweet Sixteen Killer вбиває друзів матері Джеймі, дівчина випадково повертається у 1987 рік. Там вона має об’єднати зусилля з юною матір’ю та зупинити потенційного вбивцю. Але зробити це потрібно вчасно, адже героїня ризикує назавжди залишитися у пастці минулого.

Щось підказує, що стилістично «Абсолютний вбивця» буде близький до «Щасливого дня смерті» Крістофера Лендона.

«Чиста гра» / Fair Play

Жанр: еротичний трилер
Дата прем’єри: 6 жовтня
Реліз: Netflix

Емілі та Люк нещодавно заручилися, але підвищення по службі дівчини штовхає ці стосунки до краю прірви.

Глоя Домон дебютує як режисерка у жанрі, популярність якого прийшлася на 90-ті, тому цікаво, як такий матеріал виглядатиме сьогодні.

«Військовий трибунал у справі про заколот на “Кейні”» / The Caine Mutiny Court-Martial

Жанр: юридична військова драма
Дата прем’єри: 6 жовтня
Реліз: Paramount+, Showtime

Коли капітан ВМС США Філліп Квіг проявляє ознаки психічної нестабільності, яка ставить під загрозу безпеку військового корабля «Кейн», перший офіцер, лейтенант Стівен Мерік, звільняє того від командування. В результаті він постає перед військовим трибуналом за заколот разом з іншими членами екіпажу.

Сюжет засновано на однойменній п’єсі Германа Воука 1953 року та його ж романі «Заколот на “Кейні”» (1952). Вільям Фрідкін давно мріяв екранізувати цю книгу. Тож поки в кінотеатрах крутитимуть продовження його культового «Екзорциста», на стримінгу вийде нова і, на жаль, остання робота великого режисера.

«Шалені гроші» / Dumb Money

Жанр: біографічна комедійна драма
Дата прем’єри: 12 жовтня
Реліз: кінотеатри

У січні 2021 року користувачі сабреддіту r/wallstreetbets спровокували шорт-сквіз в акціях мережі роздрібних магазинів з продажу ігрових консолей, аксесуарів та відеоігор GameStop. Рушійною силою цих подій стали дописи фінансового аналітика Кіта Гілла. В результаті спільнота сабреддіту зіграла проти ринку, що призвело до мільярдних збитків хедж-фондів, які робили ставку на пониження акцій GameStop.

Очевидно, що тематика цього фільму, заснованого на вищеописаних реальних подіях та книзі «Антисоціальна мережа» Бена Мезріча, дозволяє розраховувати на щось типу «Гри на пониження» Адама Маккея.

«Фрілансер» / Freelance

Жанр: комедійний бойовик
Дата прем’єри: 12 жовтня
Реліз: кінотеатри

Колишній спецпризначенець Мейсон Петтітс влаштовується на роботу до журналістки Клер Веллінгтон, яка планує взяти інтерв’ю у диктатора Хуана Венегаса. Завданням Мейсона стає організація безпеки Клер. Та, як на біду, прямо посеред приємної розмови у країні розгортається державний переворот. Тепер Петтітсу необхідно згадати свої старі навички, аби вибратися з цієї халепи.

Останнім часом Джон Сіна є частим гостем на екранах: це вже третя поява відомого реслера за останні півтора місяця. Режисурою займався досвідчений спеціаліст з екшн-фільмів П’єр Морель («13-й район», «Викрадена», «З Парижа з любов’ю»).

«Шлях поколінь»

Жанр: військова драма
Дата прем’єри: 12 жовтня
Реліз: кінотеатри

2014 рік, в Україні вже розпочалося російське вторгнення. Молодий програміст Назар з Києва не дуже переймається цими подіями та живе звичайним мирним життям. Одного разу уві сні герой занурюється у бентежне минуле та зустрічається з вояком УПА. Ця зустріч змінить погляди хлопця назавжди.

«Шлях поколінь» режисера Михайла Ухмана заснований на реальних подіях, а деякі з його сцен знімалися у 2020 році за 20 кілометрів від окупованого Донецька. Ідея фільму в Ухмана виникла під час військової служби, коли він добровольцем боронив країну на Донеччині.

«Поховання» / The Burial

Жанр: юридична драма
Дата прем’єри: 13 жовтня
Реліз: Amazon Prime Video

1995 рік. Віллі Е. Гері — адвокат з блискучою репутацією, який спеціалізується на справах, пов’язаних з травмами. Він допомагає збанкрутілому власнику похоронного бюро Джеремаї Джозефу О’Кіфу врятувати сімейний бізнес у суді проти корумпованого корпоративного гіганта Loewen Group. У результаті Гері виграє справу на суму 500 мільйонів доларів, а Loewen вимушена повідомити про банкрутство.

Сюжет «Поховання» заснований на реальній історії, описаній в однойменній статті журналу The New Yorker авторства Джонатана Гарра. Вона була опублікована у 1999 році.

«Смертельна битва. Легенди. Матч Кейджа» / Mortal Kombat Legends: Cage Match

Жанр: анімаційний файтинг
Дата прем’єри: 17 жовтня
Реліз: цифрові сервіси

У Голлівуді 1980-х років зірка бойовиків Джонні Кейдж прагне стати першокласним актором. Коли його партнерка по знімальному майданчику Дженніфер таємничим чином зникає, Кейдж вирушає на її пошуки. Так він потрапляє у смертельну битву, де його суперниками стануть наймогутніші бійці всесвіту.

«Матч Кейджа» — вже четвертий анімаційний фільм від студії Warner Bros. Animation, заснований на легендарній ігровій франшизі. Хронологічно це приквел до попередніх серій циклу Mortal Kombat Legends: «Помста Скорпіона» (2020), «Битва королівств» (2021) та «Снігова сліпота» (2022).

«Небезпечні води» / Dangerous Waters

Жанр: трилер
Дата прем’єри: 19 жовтня
Реліз: кінотеатри

Коли у матері Роуз, Альми, з’являється новий бойфренд Дерек, здається, що жінка знову стала щасливою. Якось Дерек запрошує дівчат у морську подорож на власному човні, та вони навіть не могли уявити, що ця прогулянка матиме трагічні наслідки.

Ще не так давно ми теж розповідали про небезпечні води, а зараз репертуар пропонує черговий гостросюжетний проєкт, пов’язаний з пригодами посеред безкрайнього океану. Також відзначимо, що саме під час знімань цього фільму в Домініканській Республіці раптово обірвалося життя Рея Ліотти у травні цього року.

«Великий утікач» / The Great Escaper

Жанр: драма
Дата прем’єри: 19 жовтня
Реліз: кінотеатри

89-річний Бернард Джордан — британський ветеран Другої світової війни. Він вирішує таємно покинути дім для літніх людей, аби подолати довгий шлях та відвідати святкування 70-ї річниці висадки союзників в Нормандії.  

«Великий утікач» —  ще одна жовтнева прем’єра, сюжет якої заснований на історії з реального життя. Майкл Кейн та Гленда Джексон знову опинилися на одному знімальному майданчику, і відбулося це через 47 років після їхньої участі у «Романтичній англійці». Режисер Олівер Паркер ще встиг показати готовий фільм Гленді Джексон за декілька тижнів до її смерті. Для дворазової володарки «Оскара» ця роль стала останньою.

«Вбивці квіткової повні» / Killers of the Flower Moon

Жанр: кримінально-детективна драма, вестерн, трилер
Дата прем’єри: 19 жовтня
Реліз: кінотеатри

У 20-х роках минулого століття на північному сході Оклахоми при загадкових обставинах було вбито членів племені Осейджи. Ці злочини призвели до великого розслідування ФБР, яким керували 29-річний Едгар Гувер і колишній техаський рейнджер Том Вайт.

Екранізація однойменного нон-фікшену Девіда Ґренна вже мала покази на цьогорічному Каннському кінофестивалі, де отримала 9-хвилинні овації та загальне визнання кінокритиків на додаток. Ще б пак, новий епічний фільм від маестро Мартіна Скорсезе зібрав воістину зірковий склад акторів та виглядає дуже багатообіцяльно. Без сумнівів, найочікуваніша прем’єра місяця.

«П’ять ночей у Фредді» / Five Nights at Freddy’s

Жанр: надприродний фільм жахів
Дата прем’єри: 26 жовтня
Реліз: кінотеатри

Колись розважальний центр Freddy Fazbear’s Pizza був дуже популярним місцем сімейного дозвілля та мав багато відвідувачів, але кращі часи закладу залишились у далекому минулому. Молодий охоронець Майк Шмідт погоджується на нічну зміну, та коли він заступає на вахту, то з жахом виявляє, що місцеві аніматронні талісмани, Фредді Фазбер, Бонні, Чіка та Фоксі, оживають після півночі та явно жадають крові.

«П’ять ночей у Фредді» це адаптація однойменної серії відеоігор, створеної розробником Скоттом Коутоном. Він же тут виступив у якості одного зі сценаристів. Головну роль виконав Джош Гатчерсон, відомий завдяки франшизі «Голодні ігри».

«Королева Боудіка» / Boudica

Жанр: історична драма, бойовик
Дата прем’єри: 26 жовтня
Реліз: кінотеатри

Вождь Прасутаг править кельтським племенем іценів разом зі своєю дружиною — королевою Боудікою. Але на їхні землі вдираються римляни та вбивають короля. Доведена до межі божевілля, Боудіка вирішує помститися за смерть чоловіка. Вона гуртує місцеві племена і розгортає епічну війну проти могутньої Римської імперії.

Це вже другий британський історичний екшен у кар’єрі Ольги Куриленко після «Центуріона» (2010) Ніла Маршалла, де також зображена епоха завоювання Британії римлянами, але трохи пізніший її період.

«Продавці болю» / Pain Hustlers

Жанр: кримінальна драма
Дата прем’єри: 27 жовтня
Реліз: Netflix

Ліза Дрейк вирішує кинути школу та влаштовується на роботу у збанкрутілу фармацевтичну компанію, що розташована в торговельному центрі у Центральній Флориді. Завдяки своїй старанності героїні вдається врятувати бізнес від повного краху, але згодом Ліза опиняється в епіцентрі злочинної змови з катастрофічними наслідками.

«Продавці болю» заснований на книзі The Hard Sell Евана Г’юза та його ж статті The Pain Hustlers, опублікованої в New York Times у 2018 році. Повідомлялося, що Netflix придбав права на фільм в рамках угоди вартістю не менше 50 мільйонів доларів.

«Сестра Смерть» / Hermana Muerte

Жанр: надприродний фільм жахів
Дата прем’єри: 27 жовтня
Реліз: Netflix

Дія відбувається в Іспанії після громадянської війни. В центрі оповіді знаходиться монахиня-початківець Нарциса, яка володіє надприродними здібностями та влаштовується до школи, щоб навчати юних дівчат. Але спокійному життю героїні приходить кінець, коли вона зіштовхується зі зловісними темними силами.

«Сестра Смерть» то є приквел іспанського горору «Вероніка» 2017 року. Над обома стрічками працював Пако Пласа, в першу чергу відомий завдяки роботі над успішною зомбі-франшизою «Репортаж». Однією з локацій для знімань був обраний монастир Сан-Херонімо де Котальба, побудований в період між XIV і XVIII століттями та розташований у провінції Валенсія.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: